Няма да се сменя концесионерът на летище Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/10648762 Няма да се сменя концесионерът на летище Горна Оряховица Няма да се сменя концесионерът на летище Горна Оряховица www.24chasa.bg
Концесията е от 2016 г. и е със срок от 35 години.
Концесията е от 2016 г. и е със срок от 35 години.

Швейцарска фирма иска да замени сегашния, който се свързва с Румен Гайтански

Държавата няма да разреши смяна на концесионера на летище Горна Оряховица. Искане за това е постъпило в Министерството на транспорта, но то няма да бъде удовлетворено. Това стана ясно от думите на транспортния министър Николай Събев по време на парламентарния контрол в петък.

“Концесионерът на летище Горна Оряховица следва да изпълнява поетите ангажименти към държавата, а не да прехвърля концесията на други лица. Според договора за концесия подобна промяна не може да бъде извършена без съгласието на държавата”, категоричен беше Събев.

От 2016 г. концесионер на летището в Горна Оряховица е консорциумът “Гражданско летище Горна Оряховица”. 95% от нея е собственост на “Кристална вода”, а останалите 5% - на транспортното министерство.

85% от “Кристална вода” са на “Кай ар консулт”, а нейн собственик е Ася Христова, която свързват с бизнесмена Гайтански, 11,5% се държат от Генчо Начев и 3% са собственост на Даринка Начева.

В началото на декември обаче стана ясно, че швейцарската компания “Ювелис груп” искат да влязат в концесията и да сменят “Кристална вода”.

Именно това е искането, постъпило в Министерството на транспорта.

Швейцарската фирма, която иска да влезе в летище Горна Оряховица с концесия за 35 г., броени от 2016 г., когато е сключен концесионният договор, е основана през 1999 г. като Juwelis Global Advantage AG и преструктурирана през 2014 г. под шапката на компанията майка Juwelis Asset Holding International AG във Фойзисберг, Швейцария.

Тя вече презентира зелено летище в България, което ще е първото в Европа, с текст и с видеоклип, само че не се споменава точно къде е то.

У нас компанията стъпва първо с “Ювелис България холдинг”, собственост на JUWELIS Global Advantage AG. След това на 18 октомври регистрира “Ювелис БГ Авиейшън груп”, което е 100% собственост на “Ювелис България”. Предметът на дейност е управление и експлоатация на летище, летищна наземна дейност и други услуги за авиацията. На същата дата е регистрирана и проектната компания, която ще участва в сделката с “Кристална вода”. Това е “Ювелис еърпорт Горна Оряховица”.

Концесията на летището е за срок от 35 г. и предвижда инвестиция от 32 млн. лева, в това число 22,4 млн. лв. в първите четири години от срока на концесията. Договорът предвижда модернизация и развитие за приемане на международни и вътрешни полети. Към момента няма редовни линии към летището в Горна Оряховица, то приема отделни чартъри и товарни полети.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Иван Хиновски. Снимка Архив

Иван Хиновски: С уволненията в "Булгаргаз" ще се махнат пречките по внос на азерски газ

Теменужка Петкова КАДЪР: Би Ти Ви

Теменужка Петкова: Уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни

ХАСАН АДЕМОВ

Хасан Адемов обясни защо някои пенсии са намалели


НИКОЛАЙ ПАВЛОВ

Уволниха целия борд на "Булгаргаз" в петък в 17,30 ч

Родните оранжерийни зеленчуци станаха непродаваеми

Истерични цени на това, което ядем всеки ден. И на горивата (Графика)

Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.

Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber