Илхан Кючюк за оставката на Гешев: ЕС не иска от нас смяната на един човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/10648758 Илхан Кючюк за оставката на Гешев: ЕС не иска от нас смяната на един човек Илхан Кючюк за оставката на Гешев: ЕС не иска от нас смяната на един човек www.24chasa.bg
Илхан Кючюк. Кадър БНТ
Илхан Кючюк. Кадър БНТ

Евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС заяви, че не разбира защо парламентът трябва да се обявява за смяната на главния прокурор. В „Още от деня” по БНТ той обясни, че политиците в Народното събрание имат ограничена роля по отношение на ръководството на прокуратурата. „Европейските ни партньори не искат от нас смяната на един човек”, коментира евродепутатът.

Кючюк заяви също, че ДПС отчита, че много хора не чувстват, че съдебната власт у нас не им осигурява справедливост. Той обаче подчерта, че това понякога е въпрос на гледна точка, в зависимост от коя страна на съдебната банка се намираш. Евродепутатът обясни, че затова ДПС ще предложи свой вариант за съдебна реформа, но отказа да обяви детайли от нея.

Позицията за преговорите с Република Северна Македония след КСНС сама по себе си потвърждава това, което имаме като обществен консенсус между политическите сили, каза още Илхан Кючюк.

"Договорът от 2017 г. даде една добра основа, за да почне същинският разговор с Република Северна Македония и последващите позиции на българското Народно събрание и тогавашното правителство. Не виждам съществена разлика от това, което беше до настоящия момент позицията на България", заяви той.

Подчерта, че вижда възможност българското правителство да бъде по-активно в разговорите със Северна Македония, досега основната пречка се коренеше и в двете страни - недобрата политическа обстановка.

Евродепутатът изрази съмнение в целесъобразността от поставяне на срокове, всеки опитен политик знае, че поставянето на срокове крие и своите рискове.

"Струва ми се, че при решаването на един толкова сложен въпрос поставянето на срокове няма да помогне за неговото разрешаване, точно обратното - ще се задълбочат проблемите. Избягването на конкретни срокове ми се струва, че е по-далновидната позиция", подчерта Кючук.

По думите му въпросът със Северна Македония се свежда основно до две големи теми - разговорът за историята, който е много важен за нас, другата тема е разговорът за перспективата.

"Дали ние, поставяйки блокада по пътя на РСМ, постигаме националната си цел, а именно страната да бъде част от това цивилизационно пространство, в което сме и ние, и заедно с това да дадем тласък за разширяване и по посока на целите Западни Балкани - според мен не. Това не са очакванията и не е нсционалният интерес на България", отбеляза евродепутатът от ДПС.

Според него трябва да бъдат намерени достатъчни перспективи двете страни да вървят по пътя към членството на Северна Македония в ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Посланикът на Украйна:  Надявам се разумът на недделее  в главата на Путин

Посланикът на Украйна: Надявам се разумът на недделее в главата на Путин

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Съдът в Ню Йорк прекрати делото „РИКО“ спрямо Делян Пеевски

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Корнелия Нинова коментира ценовия шок и мерките на държавата

Христо Иванов

"Да, България" си преизбира днес Христо Иванов за нов лидер

Багер в залива Вромос, правят проверка

Багер в залива Вромос, правят проверка

"24 часа" на 29 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 29 януари - вижте първите страници през годините

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber