Единодушно ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10647428 Единодушно ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС Единодушно ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС www.24chasa.bg
Единодушно ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС

Тя е първата жена председател на ВКС и първия председател, номиниран от Пленума на съда

Единодушно с 20 гласа за ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС.

"Тя е добър човек и добър професионалист", беше репликата, която кадровиците използваха най-често в своите изказвания в подкрепа на Галина Захарова.  

Тя отговаря четири часа на въпроси. Членовете похвалиха както концепцията й, така и отговорите й. 

Галина Захарова е първата жена председател на съда, както и първия шеф на ВКС, чиято кандидатура е издигната от Пленума на съда. Законът даде тази възможност на върховните магистрати през 2016 г.  

"Кои сме ние да кажем на ВКС: Не ние няма да подкрепим вашия кандидат.  Имаме шанс да изберем първата жена председател на ВКС", обяви шефът на ВАС Георги Чолаков преди гласуването.

Галина Захарова напълно отговоря на изискванията за професионални и нравствени качества, заяви  Цветинка Пашкунова, която преди ВСС е била съдия във ВКС. Тя първа взе думата, за да се изкаже в подкрепа на Галина Захарова. 

Пашкунова одобри идеята на Захарова съдите да предлагат заместник председателите на съда. “Тя е съпричастна към личните проблеми на хората от ВКС", добви Пашкунова. Според нея Галина  Захарова има визия за бъдещето на съда.

Даниела Марчева също обяви своята подкрепа. Тя добави, че Галина Захарова притежава качествата, които трябва да има шефът на ВКС - безусловно да служи на истината, емпатия, мъдрост, справедливост. Марчева се впечатлила и от казаното от Захарова, че мандатът на поста, за който кандидатства, е твърде дълъг.

“Тя носи най-важните качества и на първо място е винаги да разбира проблемите. Тя е добър човек, казват всички съдии", добави Марчева.

Главният прокурор Иван Гешев също обяви, че ще подкрепи кандидатурата. "Аз имах предварително становище. Бях сигурен, че няма да има проблем нито с концепцията, нито с представянето си.  Надявам се да има адекватен подход към въпроси, които засягат прокуратурата. Начело на съда, на прокуратура, на следствието трябва да са хора, чиято цяла кариера е минала в съдебната власт. Всички казват за нея, че е добър човек и добър професионалист", заяви главният прокурор. 

"За мен един кандидат не означава слаб избор, ако има качества", посочи Евгени Иванов от прокурорската колегия. Нейният авторетет е безспорен", добави той.

"През следващите 7 години ще имаме за председател на ВКС човек, който не е краен в оценките си, който умее да чува, упорит и решителен да отстоява взетите решения, на пръв поглед човек раним, но много последователен", заяви Олга Керелска. 

Атанаска Дишева посочи, че за първи път ВСС има възможност да избере за шеф на ВКС съдия от кариерата.  "Този избор е исторически", каза Дишева. 

"Да се състезаваш сам със себе си е най-трудното състезание. Необходимо е да има кураж и сила", обясни Калина Чапкънова от прокурорската колегия. Тя останала впечатлена от конценпцията на Галина  Захарова и как е успяла в 34 страници да посочи важните въпроси и да даде отговори.  

"Смятам, че днешният избор е да направим стъпка в правилната посока, ако искаме да върнем доверието в  съдебната система",  обясни Лозан Панов. Той подчерта, че нейната репутация е безспорна, но за административен ръководител най-важен бил характера на човека. "Зад възпитанието и финеса се крие силен характер и воля. Тя е доказала, че може да защитава принципи", добави Панов. 

Предстои решението на ВСС да бъде изпратено на президента Румен Радев, който да издаде указ. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Костадин Костадинов в предаването "Говори сега". Кадър БНТ.

Костадинов: Членството ни в Евросъюза не отговаря на националния интерес

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Георг Георгиев от ГЕРБ в предаването "Говори сега". Кадър БНТ.

Георг Георгиев, ГЕРБ: Реакцията на България срещу исканията на Русия се забави

Кирил Петков показва дипломата си от Харвард, когато миналата година имаше съмнения за нея.

"168 часа": Петков в Харвард преди 15 г.: Корупцията е най-големият проблем в България

СНИМКА: АРХИВ

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

Голям пожар избухна в столичния квартал "Дружба" (Видео, снимки)

Голям пожар избухна в столичния квартал "Дружба" (Видео, снимки)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber