Още 35 лв. средно увеличение чака пенсионерите от 1 юли (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10640871 Още 35 лв. средно увеличение чака пенсионерите от 1 юли (Обзор) Още 35 лв. средно увеличение чака пенсионерите от 1 юли (Обзор) www.24chasa.bg
Социалният министър Георги Гьоков
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Социалният министър Георги Гьоков СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Търсят как да вкарат COVID бонусите в размера на пенсията

От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с поне 6,1% по швейцарското правило. Това обяви в четвъртък социалният министър Георги Гьоков, но с уговорката, че този процент е по предварителни разчети и ако управляващата коалиция не договори нищо друго дотогава. Това означава, че средно пенсиите ще се вдигнат с нови близо 35 лв.

Средно с 61,25 лв. са се вдигнали пенсиите от 25 декември след преизчислението им с новата тежест на стажа, обяви още Гьоков пред депутатите. Въпреки това през януари 1,068 млн. от пенсионерите са получили по-малко пари, отколкото през декември. Причината обаче е в COVID бонуса от 120 лв. през последните 3 месеца на 2021 г., който от началото на тази бе намален на 60 лв.

Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската, категоричен бе Гьоков пред депутатите. За намалението на общия доход министърът обвини 46-ото народно събрание, което прие 120 лв. бонус, защото надделели политическите, а не експертните мнения, без да се мисли какво ще стане след това. Тогава Гьоков бе депутат от БСП, а социалистите гласуваха за бонусите от 120 лв.

Четири са основните групи пенсионери, които са били ощетени в резултат на преизчислението и намалената сума на бонусите.

Най-засегнатата група са 668 100 пенсионери с пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер между 370 до около 600 лв. 109 100 лица с пенсия за непълен стаж също са ощетени, като за 60 800 от тях намалението е 50 стотинки.

Намаление има и при 206 300 лица, получаващи инвалидна пенсия, като за половината от тях намалението е под 1 лев, тъй като те получават инвалидна пенсия в намален размер. Останалите хора с намалена сума са с пенсия, несвързана с трудова дейност, социална пенсия за старост и др., обясни министърът.

945 човека са получили по-ниски пенсии за януари в сравнение с тези за декември след преизчислението от 25 декември, при което коефициентът на всяка година осигурителен стаж без превръщане във формулата се вдигна от 1.2 на 1.35, подчерта Гьоков. При тях причините били, че или са с грешка при подаването на данните в НОИ, или е променен видът на получаваната пенсия, например от по-висока група инвалидност преминават в по-ниска, или има влязло в сила разпореждане на длъжностно лице по пенсионно осигуряване за промяна размера на пенсията.

Компенсирането за намалените пенсии ще възлезе на 17 млн. лв. месечно до края на юни. Всеки пенсионер ще получи индивидуално определена добавка, която е разликата между получената сума от пенсията и добавката през декември и новите размери на пенсията и добавката през януари. 750 млн. лв. общо пък са предвидените пари за бонусите от 60 лв. на всички пенсионери.

“Няма нищо по-логично от това COVID добавката да се изплаща от друга институция. Чудя се защо я въведоха чрез пенсионната система. Ако преминем към изплащане от Агенцията за социално подпомагане (АСП), ще се затруднят всички участници в процеса. Пенсионерите ще трябва да заявяват начин на плащане, а АСП няма капацитет да поеме такъв обем на плащане. Това са над 2 млн. пенсионери. Банковите сметки няма как да се препращат между институциите без съгласие на лицата. В агенцията са организирани по друг начин плащанията. Там се изплаща в месеца, следващ месеца, за който се отнася плащането”, възмути се социалният министър.

“Не можем да лишим хората от това, което в момента получават като добавка. Имаме време до юни тази сума да стане част от това, което се плаща редовно на пенсионерите”, коментира в края на изслушването на министъра Елисавета Белобрадова от ДБ. Самият Гьоков също на няколко пъти подчерта, че в коалиционното споразумение е заложено в следващите 6 месеца изцяло да се преразгледа пенсионната система.

Липсата на каквато и да е комуникация между Министерството на труда и социалната политика, това на финансите и НОИ доведе до този проблем, защото, ако имахте такава комуникация, щяхте да предложите друга мярка и нямаше да стигнем до тази каша, скара се на Гьоков депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Срещу изказването му обаче скочи Георги Ганев от ДБ, който обяви, че сегашната риторика на ДПС срещу намалената добавка противоречи на поведението им при въвеждането ѝ. Той напомни, че именно движението предложи добавката да стане 120 лв. и да се плаща до края на 2021 г.

Трябва честно всички да кажем на хората, че когато ковидът си отиде, и добавката трябва да си отиде, коментира Ганев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

Стефан Янев 

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Янев: Членството на България в ЕС не е добре оползотворявано

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Два проекта за борба с корупцията и КПКОНПИ - на ДБ и на “Промяната”, Слави отново е контра

КИРИЛ ПЕТКОВ

Кирил Петков ще участва в парламентарния контрол в петък

Погребалният агент ще празнува рожден ден в ареста

Петима платили на Георги Енев, но близките им не били кремирани (Обзор)

Христо Иванов е за по-конкретен документ, който да очертае приоритетите на коалицията.

Програма срещу хаоса в управлението събра изненадващо БСП и ДБ

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave