Георги Гьоков: Заделени са 750 млн. лв. за добавки към пенсиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10635547 Георги Гьоков: Заделени са 750 млн. лв. за добавки към пенсиите Георги Гьоков: Заделени са 750 млн. лв. за добавки към пенсиите www.24chasa.bg
Георги Гьоков
Георги Гьоков

750 млн. лв. са предвидени за бонусите от 60 лв. на пенсионерите. Парите ще се плащат на всички през първите шест месеца на годината. 

В тази сума влизат и допълнителните индивидуални добавки, които ще са за пенсионерите получили по-ниски суми през януари, отколкото през декември. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред журналисти в парламента. Допълнителната индивидуална добавка ще се получава от 1 068 000 пенсионери, а на месец ще струва около 17 млн. лв.

Не се ангажирам с това да кажа дали ще бъде прекратена COVID добавката, защото това зависи от развитието на пандемията, каза той.

До друго решение на правителството, по швейцарското правило ще бъдат осъвременени пенсиите с поне 6,1% по груби изчисления. В коалиционното споразумение е записано, че за шест месеца трябва да бъде направен анализ на пенсионната система. Във всички случаи правителството мисли в такава посока, за да няма по-ниски пенсии при премахване на COVID добавката. Има учредена социална помощ, която да даде възможност за допълване на доходите до прага на бедността, продължи той.

Всички пенсии, включително и на починалите съпрузи, се преизчисляват и от тях се вземат 26,5% и се добавят към тези на живия съпруг, каза още социалният министър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Заседанието на ВСС

Спецпрокурорите: Запечатваме кабинетите и пращаме ключовете в парламента

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Кадър: bTV

Втори път палят кола на служител на ДАИ в Пазарджик

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Марк Кадин дирижира оркестъра на радиото. СНИМКА: БНР

Украинският диригент Марк Кадин остава в БНР

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave