Рестарт за “Струма”, връща се вариантът с тунел през дефилето

https://www.24chasa.bg/novini/article/10631887 Рестарт за “Струма”, връща се вариантът с тунел през дефилето Рестарт за “Струма”, връща се вариантът с тунел през дефилето www.24chasa.bg
Това е проект на трасето на “Струма” с тунел през Кресненското дефиле.
Това е проект на трасето на “Струма” с тунел през Кресненското дефиле.

Втори маршрут бил в източна посока по склона на Пирин

Европейската комисия категорично се противопоставя на идеята трасето на магистрала “Струма” да минава през Кресненското дефиле. Затова се връщаме на другите два алтернативни варианта - преминаване в източна посока по склона на Пирин или тунел през дефилето. Това заяви министърът на околната среда Борислав Сандов по време на изслушване в парламентарната комисия.

Според него по-подходящото трасе, което е и по-екологично, е с тунел, въпреки че е по-скъпо.

Тези варианти са разглеждани още от 2008 г. и има положителна оценка за въздействието на околната среда. ЕК обаче изисква нова оценка, стана ясно от думите на Сандов.

“Към този момент имаме огромно забавяне по трасето поради нежеланието да се съгласим с изискването на ЕК. Преминаването на трасето по дефилето ще породи наказателни процедури. Ние искаме да ги избегнем и да не се инвестират национални средства, а европейски”, заяви министърът, но уточни, че вероятно това няма да стане през този програмен период, а през следващия.

Преди дни Сандов обаче заяви, че вариантът за прокопаване на тунел бил вече изоставен, и се спря на идеята трасето да минава през Пирин - това не би оскъпило много проекта и щяло да има допълнителни ползи за местните хора. Става въпрос само за едното платно - в посока София. Другото - към Гърция, на практика е сегашният път към дефилето, който само ще се реновира, без да се разширява.

Пред комисията Сандов допълни, че в коалиционното споразумение е записано намерение да се прокопае тунел и под Петрохан. Нов ОВОС за прединвестицинно проучване за пътя Монтана - София няма да е нужен.

Най-новият вариант на плана за възстановяване трябва да бъде изпратен до ЕК до края на тази седмица, каза още Сандов и уточни, че в него правителството ще заложи една от двете вече предложени дати за затваряне на въглищните централи - 2038 и 2040 г., но не уточни коя.

Така или иначе обаче въглеродното замърсяване от тях ще се ограничи по един или друг начин, като министърът бил стартирал диалог с централите, включително бил разговарял по въпроса с американския посланик Херо Мустафа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50%

Хакан Екмен, главен изпълнителен директор „Телекомуникации“ в организацията, определяща златния стандарт на пазара, umlaut.

Хакан Екмен, umlaut: Мрежата на Yettel се класира най-високо в България

 Снимка: Архив

Днес е денят на данъчната свобода след 146 дни работа за държавата

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave