Съд спря "Теленор" да вдига цени засега, чака се решение за А1 (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10624426 Съд спря "Теленор" да вдига цени засега, чака се решение за А1 (Обзор) Съд спря "Теленор" да вдига цени засега, чака се решение за А1 (Обзор) www.24chasa.bg
Съд спря "Теленор" да вдига цени засега, чака се решение за А1 (Обзор)

"Виваком" може да актуализира месечните такси, индексацията им е само за една година

Административният съд в София е отхвърлил на първа инстанция жалбата на “Теленор” срещу заповедта на Министерството на икономиката, с която се забранява вдигне на таксите на потребителите от февруари.

Това съобщи на брифинг във вторник икономическият министър Корнелия Нинова. Заповедта, която тя издаде, не позволява на А1 и “Теленор” да индексират цените на услугите си според инфлацията за две години подред - 2020 и 2021 г. Според Комисията за защита на потребителите (КЗП) това е нелоялна практика.

Решението на съда може да се обжалва пред ВАС в 7-дневен срок. То се отнася само за жалбата на “Теленор”, а за тази на А1 все още няма произнасяне. И двете компании обаче ще се възползват от възможността да обжалват.

От “Теленор” уточниха, че става дума единствено за произнасяне от съда по отношение на предварителното изпълнение на заповедта, а жалбата по същество предстои да бъде внесена.

Преди Коледа двата телекома обявиха намерението си през февруари да индексират размера на месечните такси по договорите за две години. Техните изчисления показвали, че това ще доведе до увеличение от около 1 лев на месец.

Компаниите допълват, че в общите условия към договорите е позволена промяна на таксите спрямо инфлацията и обосновават увеличението със значителното нарастване на разходите заради поскъпването на ток, горива, различни продукти и услуги.

КЗП посочва обаче, че телекомите могат да правят индексация с инфлацията само за една година. Компаниите обаче смятат, че ако индексацията се направи поотделно за 2020 и 2021 г., потребителите ще бъдат поставени в неизгодно положение и ще плащат по-високи цени.

Според комисията операторите се опитвали да индексират цените в нарушение на клаузите на договора, без да предоставят право на потребителя да го прекрати без неустойки. Ако клиент го направел, пак трябвало да плаща неустойки.

Забраната на Министерството на икономиката обаче не се отнася за “Виваком”, тъй като тяхното увеличение на таксите само за една година и това е записано в потребителските договори. От оператора изпратиха съобщение до абонатите си, че ще вдигнат с около 1 лев от февруари месечните такси. Ако останалите два мобилни оператора искат да направят повишение на цените също за една година, това е тяхно решение, каза Нинова във вторник.

И ги призова да не извършват незаконни действия, докато заповедта е в сила, както и да не изпращат подвеждащи текстови съобщения на потребителите. Ако нарушат заповедта, е предвидена глоба до 30 хил. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Депутатите скоро ще обсъждат българския отговор на глобалния закон “Магнитски”.

Чернова на българския отговор на “Магнитски” сее страх от запори и за неудобни в бизнеса

Владимир Путин
Снимка: Ройтерс

Путин пред Драги: Ще помогнем за кризата с храните, ако вдигнете санкциите

Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие, храни и гори към Народното събрание

Пламен Абровски: Няма полза от нулево ДДС на хляба

БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ

Пазарът на електронните съобщения в България възлиза на 2,861 млрд. лв.

Кирил Петков пред Euronews

Кирил Петков: Спряхме големи финансови потоци към Русия

Агенция „Пътна инфраструктура“ Снимка Архив

Ето ценовите оферти за 76 км от магистралата Русе-Велико Търново

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave