Бонус от 6135 евро за кола на ток - не само срещу стар дизел, но и бензин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10609007 Бонус от 6135 евро за кола на ток - не само срещу стар дизел, но и бензин Бонус от 6135 евро за кола на ток - не само срещу стар дизел, но и бензин www.24chasa.bg
За рециклиране ще може да се предават автомобили, произведени преди 2006 г.
За рециклиране ще може да се предават автомобили, произведени преди 2006 г.

За рециклиране ще може да се предават автомобили, произведени преди 2006 г.

Помощ за покупка на нов електромобил в размер на 6135 евро ще се дава в замяна на върната стара кола с двигател с вътрешно горене с категория до евро 4. Това означава, че за рециклиране може да се предават не само автомобили на дизел, а и на бензин.

В последния изпратен до Европейската комисия през ноември вариант на новата програма “Околна среда”, в която е записана мярката, беше предвидено стимулът да се дава само в замяна на предаден стар дизелов автомобил с категория пре-евро или евро 1, което означава, че трябва да е бил закупен преди 1 януари 1997 г.

Източници от Министерството на околната среда обаче заявиха пред “24 часа”, че се подготвят изменения в програмата, така че

да се разшири

обхватът на

мярката,

която има за цел да се подобри качеството на атмосферния въздух в страната.

Ако промените бъдат одобрени от Европейската комисия, ще може да се връщат дизелови автомобили, произведени преди 2005 г., и бензинови преди 2006 г.

Останалите условия за получаването на стимул обаче остават същите - той ще важи само за граждани, които живеят в една от 21 общини с високи нива на замърсяване на въздуха. Това са Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Шумен, Бургас, Несебър, Гълъбово, Благоевград, Перник, София (столица), Кърджали, Пазарджик, Асеновград, Пловдив, Смолян, Димитровград и Хасково.

Кандидатите трябва да имат адресна регистрация в една от тези общини и да са платили дължимите местни данъци и такси за последната финансова година, включително данък на автомобила си.

Помощта е допустима за закупуване само на нов електрически автомобил, като

няма да

се приема

финансиране

на коли втора

употреба

или хибридни автомобили.

Друга особеност е, че отстъпката ще се дава само ако колата на ток се вземе на лизинг - няма да може да се плати цялата сума и да се купи веднага. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби с евентуална препродажба на новата електрическа кола в други страни.

Общо в новата програма “Околна среда” са предвидени 30 млн. евро за директно подпомагане. Средствата би трябвало да се удвоят чрез т. нар. ливъридж ефект и така да достигнат до 60 млн. евро. Това ще стане чрез предоставяне на гаранции от страната на държавата към лизинговите дружества, които ще се включат в програмата. Така те ще могат да сключват договори за покупка на електромобили на изплащане с по-ниско от стандартното оскъпяване.

Подобряването на чистотата на атмосферния въздух ще бъде приоритет на правителството и на екоминистерството, уверява министър Борислав Сандов. Така например в момента се работи за осигуряване на национално финансиране за системата за мониторинг. Предвижда се разширяване и модернизиране на системата, така че

да се

идентифицират

местата и

източниците на

замърсяване,

за което ще бъдат заделени 15 млн. лв. Допълнително ще се инвестират 1,4 млн. лв. за укрепване на съществуващата система.

Идеята е да се извършва анализ, който да установява химическия състав на замърсяващите компоненти. Ще бъде засилен и контролът чрез кръстосани спешни проверки - експерти от една регионална инспекция да проверяват обекти и предприятия на територията на друга, както и задължително участие на граждани.

Сандов ще предложи и драстично увеличаване на глобите за индустриално замърсяване, така че те да са достатъчно високи и възпиращи за потенциалните нарушители.

МОСВ ще подготви и инструкции за местните власти как да подобрят качеството на въздуха включително с мерки, като редовно миене на улици, за да се ограничи разпространението на прах.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50%

Хакан Екмен, главен изпълнителен директор „Телекомуникации“ в организацията, определяща златния стандарт на пазара, umlaut.

Хакан Екмен, umlaut: Мрежата на Yettel се класира най-високо в България

 Снимка: Архив

Днес е денят на данъчната свобода след 146 дни работа за държавата

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave