Екоминистърът ще слага автомати - връщаш пластмаса, получаваш пари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10600096 Екоминистърът ще слага автомати - връщаш пластмаса, получаваш пари (Обзор) Екоминистърът ще слага автомати - връщаш пластмаса, получаваш пари (Обзор) www.24chasa.bg
Подобни автомати функционират от години в други страни в целия свят.
Подобни автомати функционират от години в други страни в целия свят.

Обмисля се вендинг машините да бъдат и за стъклени бутилки и кенчета

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов иска да слага вендинг машини за връщане на пластмасови опаковки. Срещу това хората ще получават бележка със сумата или директно възнаграждение.

Идеята се обсъжда в екоминистерството и ще бъде предложена на Министерския съвет, заяви Сандов по време на блицконтрола в парламента в петък. Отговори на въпрос какво ще предприеме правителството, за да изпълни целта до 2029 г.

90% от

опаковките от

пластмаса

да бъдат

рециклирани

В интервю за “24 часа” Борислав Сандов уточни, че въвеждането на депозитна система у нас е записано и в коалиционното споразумение. Той самият вече е провел разговори с частни оператори, които са готови да започнат с въвеждането ѝ, без да чакат да задължение по закон.

Според министъра отпор срещу тази система може да дойде единствено от тези, които прибират през цветните контейнери и продават суровината, тъй като биха били ощетени.

“Само че тези предприятия по закон нямат право на печалба. Ако те докажат, че това ще ги ощети и не могат да си вържат бюджета, ще намерим начин да бъдат компенсирани. Но според мен

те правят

абсолютно

излишни

разходи

Могат да ги оптимизират, така че да им е достатъчно и по-малкото пластмасови и стъклени бутилки в цветните контейнери, които за сметка на това да отидат във вендинг машините”, обясни Сандов.

В момента се прави анализ за въвеждането на такава система и се провеждат срещи със заинтересовани страни. Възможно е вендинг машините да не са само за връщане на пластмасови опаковки, а и на стъклени бутилки и кенчета, стига върху опаковките да има необходимия баркод, който да се сканира.

Въвеждането на таква депозитна система е обсъждано много пъти през годините. Против нея обаче е и бизнесът -

това щяло

да оскъпи

минералните

води и

безалкохолните

напитки,

а търговските вериги ще трябва да инвестират в специалните машини за разчитане на кодовете за обратно изкупуване на пластмасовите бутилки.

Организациите за разделно събиране пък се опасяват, че това ще доведе до закриване на работни места в сегашните сепариращи инсталации и в разработените от тях схеми за оползотворяване на амбалажа.

Миналата година община Габрово реши, че ще постави специална вендинг машина за обратно изкупуване на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета и пусна обществена поръчка. Предвидено е за потребителите да бъде осигурена система за бонифициране чрез различни екоматериали.

Подобни автомати функционират от години в други страни в целия свят. Например в Pим, Пекин и Истанбул всеки, предал празната си пластмасова бутилка,

получава

отстъпка от

цената на билета

в градския

транспорт

Във Beликoбpитaния и Гepмaния пък вeндинг мaшини, инсталирани в супермаркети, дaвaт вayчepи зa пазаруване в обектите, а на места в Индия родители могат да плaтят тaкcитe за обучение нa cвoитe дeцa c плacтмacoв oтпaдък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Теменужка Петкова Кадър: БНТ

Петкова: КЕВР крие с хиксове исканото от ЕРП-тата увеличение на цените на тока

Работници заваряват тръби по трасето на интерконектора с Гърция.

КЕВР и гръцкият регулатор сертифицираха оператора на газовата връзка с Гърция

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50%

Хакан Екмен, главен изпълнителен директор „Телекомуникации“ в организацията, определяща златния стандарт на пазара, umlaut.

Хакан Екмен, umlaut: Мрежата на Yettel се класира най-високо в България

 Снимка: Архив

Днес е денят на данъчната свобода след 146 дни работа за държавата

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave