Кирил Петков: Няма да има по-високи цени на тока след падането на мораториума

https://www.24chasa.bg/novini/article/10595428 Кирил Петков: Няма да има по-високи цени на тока след падането на мораториума Кирил Петков: Няма да има по-високи цени на тока след падането на мораториума www.24chasa.bg
Кирил Петков
Кирил Петков

Не вярвам цените на тока да бъдат по-високи след падането на мораториума. Той ще падне в момента, в който направим-целия анализ и сме сигурни, че сме премахнали всички течове от системата.

Това коментира премиерът Кирил Петков пред журналисти в парламента.

1,5 млрд. лв. е цялостният пакет за бизнеса. Доколкото знам, вчера е имало доста добър напредък как да бъдат разпределени те. Ще започват от 185 лв. за мегават час. Има големи бизнеси, които са успели да договорят добри цени за тяхното потребление. С една добра субсидия те отиват почти на нула, каза той.

Инфлацията има два компонента - единият е цялостно европейски, върху който нямаме контрол. Има повече парична маса в Европа и САЩ в сравнение с истинската икономика и това води до инфлация. Държим пенсиите над линията на бедност и това дава възможност пари да отиват при най-бедното население на обществото, но това води до консумация на тези пари без спестявания, което означава, че имаме една допълнителна компонента, която дава допълнителна инфлация над 1,5%. В този момент трябва да направим няколко неща - да правим наши си инвестиции така, че да не бъдат афектирани от инфлацията, в момента мислим дефиниция за енергийно бедни и др, каза той.

За цените трябва да използваме целият капацитет, който имаме в България. Още ремонтът на ПАВЕЦ-а стои. Това са едни 800 мегавата, които не са влезли в системата. Едновременно с това трябва да прегледаме и да видим дали всички договори са направени по правилния начин. Миналата седмица задачата ми беше с енергийния и финансовия министър да намерим възможност да намалим и цената на газа. Ако успеем да увеличим нивата на внос от Азербайджан, това автоматично ще даде този ефект, подчерта той.

Няма да има други финансови стимули за ваксинация засега

Много съм доволен, че този стимул, който беше предложен, плюс добрата кампания, успяхме да ваксинираме 93 хил. души в последните дни. Сега ще продължим кампанията и през джипитата. Хората трябва да знаят, че тези, които са с имунни заболявания, онкологични и други, трябва да бъдат ваксинирани с приоритет, каза той. Петков настоя, че общата цел е да продължим с тези темпове на ваксинация - 30 хил. на ден, и тогава ще махнем пика от следващата вълна и няма да се затварят бизнеси и училища.

Тези 75 лв. бяха само едно допълнение. Те са достатъчни за този момент. Бяха насочени към пенсионерите, защото те продължават да бъдат най-рисковата група, категоричен бе той.

Нивата на ваксинация са 35%, реално за мен. Нашата задача трябва да е над 50%. Много бих се радвал да стигнем 70%, но тези нива, които казвам, няма да са през задължителна ваксинация. Наистина искаме да премахнем зелените сертификати, но когато видим, че няма проблем с местата в болниците. Не трябва премахването им да е на цената на човешки животи, продължи Петков.

За НАТО и Стефан Янев

Нямаме остри противоречия с военния министър Стефан Янев. Тази тема не я бяхме дискутирали в Министерския съвет и затова с него обсъдихме, че този тип стратегически решения могат да се говорят, единствено след обсъждане от правителството. От тук нататък всякакво такова говорене, ще минава през един такъв институционален разговор. Никой не е питал дали искаме да имаме допълнителни войски. С министър Янев имаме добър диалог, набелязахме и целите за модернизиране на българската армия, каза той.

За КЕВР

Аз не съм говорил с КЕВР до този момент, но е важно, че като регулатор има две неща, които трябва да прави - да влезе във всички дружества, които са част от тази система и да види дали цената е най-добра. Преди да се вдигне цената на газа с 30%, бих се радвал да видя един регулатор, който се рови защо тази цена е такава и да видя актуализираните цени, защото както знаете, в последните 2 седмици, всъщност цената на газа намалява, коментира премиерът.

За АЕЦ "Белене" и енергията от термалните извори

Енергийната ни система и всички български производители на ел. енергия, трябва да спазват няколко правила - да имаме най-ниската цена, да имаме енергийна независимост и да сме в крак с времето така, че да сме максимално в посока на зелената енергия. Тези разговори не са правят с "харесвам и не харесвам Белене". Аз лично много харесвам идеята за геотермалните извори. България има много такива и е добре да си ползваме нашите води за ел. енергия. Не става от днес за утре, но Турция в последните 10 г. е успяла да вдигне 1,8 гигавата. Те имат почти същата геология като нас. Това е почти един атомен реактор, посочи той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Два проекта за борба с корупцията и КПКОНПИ - на ДБ и на “Промяната”, Слави отново е контра

КИРИЛ ПЕТКОВ

Кирил Петков ще участва в парламентарния контрол в петък

Погребалният агент ще празнува рожден ден в ареста

Петима платили на Георги Енев, но близките им не били кремирани (Обзор)

През 2016 г. по европроект бяха достроени 9-етажен блок в “Люлин” и 4-етажна сграда в район “Връбница”. В тях има 71 социални жилища.

СНИМКА: РАЙОН “ЛЮЛИН”

Намеци за нечестни сделки с общински жилища в София в спора да продадат ли 1492 (Обзор)

Христо Иванов е за по-конкретен документ, който да очертае приоритетите на коалицията.

Програма срещу хаоса в управлението събра изненадващо БСП и ДБ

Снимка: Националната асоциация за приемна грижа

Асоциацията за приемна грижа за изтезаваното момче: Виновни са и родителят, и социалните

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave