Кирил Петков: Позицията спрямо Северна Македония се запазва

https://www.24chasa.bg/novini/article/10594466 Кирил Петков: Позицията спрямо Северна Македония се запазва Кирил Петков: Позицията спрямо Северна Македония се запазва www.24chasa.bg

Готови сме да помогнем на нашите съседи - Северна Македония в борбата с корупцията, защото това е едно от важните условия за членство в Европейския съюз. Такава заявка направи премиерът Кирил Петков в парламента днес в отговор на въпрос на бившия външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева за това какви ще са действията на правителството спрямо Северна Македония за по-бързото й присъединяване към ЕС.

Във ваше интервю за "Файненшъл таймс" казвате, че България ще предложи нов по-бърз процес за присъединяването на РСМ към Европейския съюз, но в свое интервю вашият външен министър Теодора Генчовска казва, че няма да има промяна в позицията. След това от друго ваше интервю в "Блуумбърг" разбираме, че ще посетите Скопие, след това разбираме, че вашият съветник вече е посетил РСМ на 2 януари. Явно тези ви позиции не са съгласувани с партньорите. Имате ли намерение да промените съществуващото национално съгласие и да го замените с нещо друго? Ако да, съгласувано ли е то с вашите коалиционни партньори, попита Захариева.

Кирил Петков СНИМКИ: Велислав Николов
Кирил Петков СНИМКИ: Велислав Николов

Позицията на България към преговорния процес с РСМ се запазва така, както сме го направили в коалиционното ни споразумение. Тази позиция е същата и я надграждаме с пет отделни различни комисии. Комисия по инфраструктура - не разбирам защо 2021 г . нямаме самолетна линия, влакова линия, общ културен календар, повече взаимодействия между нашите бизнеси. Тези пет групи ще бъдат и образование, култура, евроинтегация. В коалицията имаме ясна обща позиция, имаме пълна координация в Министерския съвет. Това, че отиваме на разговори на 18 януари, показва, че добросъседството е основен принцип в нашите отношения с РСМ, коментира в отговор Петков.

Кирил Петков: Позицията спрямо Северна Македония се запазва

И аз не разбирах, опасявам се, че скоро ще разберете защо. Всичко, което предлагате, е заложено в договора, отвърна му Захариева. Тя напомни, че миналата година януари месец МВнР е изпратило подробна пътна карта до РСМ.

Кирил Петков: Позицията спрямо Северна Македония се запазва

Знаете ли кога благоволиха да отговорят? На 20 декември, като бяха махнати конкретни срокове. Не бива отношенията между две най-близки държави да бъдат такива. Пожелавам ви успех и много се надявам да не научаваме от медиите за плановете на правителството, защото всичко, което изброих, научихме от медиите. Мисля, че много скоро ще разберете защо ги няма тези неща. Но недейте да нарушавате националния консенсус, а няма да го направите, когато ни информирате за тези неща, категорична бе тя.

Кирил Петков: Позицията спрямо Северна Македония се запазва

Много важен въпрос е наистина и се надявам, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати, заключи Петков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кадър: bTV

Втори път палят кола на служител на ДАИ в Пазарджик

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Марк Кадин дирижира оркестъра на радиото. СНИМКА: БНР

Украинският диригент Марк Кадин остава в БНР

ГКПП Дуранкулак

Снимка: Областна управа Добрич

Напускащите през ГКПП - Дуранкулак украинци са много повече от влизащите в страната

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Георги Енев

Георги Енев, който лъгал, че кремира хора, погребал Добри Джуров, Огнян Дойнов и Христо Фотев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave