Нинова: Този път ще доведем закон за колекторите до край

https://www.24chasa.bg/novini/article/10589917 Нинова: Този път ще доведем закон за колекторите до край Нинова: Този път ще доведем закон за колекторите до край www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Решени сме този път да доведем закона за колекторите до край, очакваме да има отпор и си обяснявам предишното зацикляне с този отпор. Ще положим усилия, бих предложила на коалиционните партньори да си поставим възможно максимален бърз срок, тъй като проблемът е огромен, социален, има напрежение в цялата страна. Аз бих предложила срок до края на февруари.

Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред журналисти в парламента преди началото на срещата с коалиционните партньори, на която трябва да се обсъди как да се регламентира дейността на колекторските фирми. Това е първа от поредица от срещи. Вероятно регламентацията ще е през Закона за защита на потребителите.

Нинова даде пример за няколко предложения, които ще се направят по време ба срещата. "Големият въпрос е, че длъжниците не знаят и са изненадани в един момент от събирачите на вземания. Затова трябва да е записано изрично и длъжникът да даде съгласие неговото вземане да се прехвърля на втори и трети лица. Да се опитаме професионално да уредим тези лихви и такси как се слагат допълнително, да е законово уредено и регламентирано, а не безразборно да се слагат. Да не се слагат публични обяви пред жилищата на хората, а да се търсят лично те по определен начин - позвъняване по телефона, писмена покана, а не по никое време вечер късно да идват някакви хора, не се легитимират и започват да заплашват и тормозят хората" изреди Нинова.

По думите й в КЗП постъпват ежедневно жалби по този въпрос. Нинова уточни, че в момента у нас в БНБ са регистрирани 17 колекторски фирми, оттам нататък как се събират вземания, на кого се възлагат и с какви средства се случва не е регламентирано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Марк Кадин дирижира оркестъра на радиото. СНИМКА: БНР

Украинският диригент Марк Кадин остава в БНР

ГКПП Дуранкулак

Снимка: Областна управа Добрич

Напускащите през ГКПП - Дуранкулак украинци са много повече от влизащите в страната

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Георги Йомов

Бащата на футболиста Георги Йомов обжалва задържането си под стража

Румен Радев

Звездите пеят за абитуриентите от домове, президентът и жена му ги посрещат на бал в "Бояна"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave