Бизнесменът Стамов, прокопал тунелите на Главната в Пловдив, почва съдебна битка

https://www.24chasa.bg/novini/article/10562427 Бизнесменът Стамов, прокопал тунелите на Главната в Пловдив, почва съдебна битка Бизнесменът Стамов, прокопал тунелите на Главната в Пловдив, почва съдебна битка www.24chasa.bg
Мирослав Стамов твърди, че е извършвал ремонтни дейности в условията на неотложност. Снимки: Авторът

Минимум 2 години ще се точат делата, прогнозира главният инженер на район "Централен"

Бизнесменът Мирослав Стамов, прокопал скандалните тунели под главната улица в Пловдив, тръгва на съдебна битка с местната власт. За 8 февруари 2022 г.  е насрочено делото, в което той обжалва заповедта на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. С нея се спират ремонтите в двете къщи на ул. „Княз Александър Батенберг“ № 4-6, под които са прокопани тунелите. Процесът е насрочен в Административния съд.

За да може археолозите да извършат детайлна проверка, трябва да се разчистят отпадъците от избата.
За да може археолозите да извършат детайлна проверка, трябва да се разчистят отпадъците от избата.

Пред  „24 часа“ Стамов съобщи, че е стопирал строителните дейности, но вече обжалва всички актове и констативни протоколи в съда. Адвокатът му Борислав Кобуров твърди, че бизнесменът не е извършил нищо незаконно, а е действал в условията на неотложност, защото поройни дъждове са подкопали основите на сградите и се е наложило да се изгражда рухнала стена.

Прокопаните тунели
Прокопаните тунели

Минимум две години ще се точат делата и процедурите за изкопите на Стамов под двете сгради в близост до Римския стадион, прогнозира главният инженер на „Централен“ Надежда Георгиева. 

„Установените нарушения на бизнесмена са по три линии - за незаконно строителство, за завземане на общи части и за увреждане на паметник на културата“, поясни Георгиева.

Кметството вече е издало и връчило три констативни протокола и заповед за спиране на строителните дейности. Част от проверките се извършват под надзора на Дирекцията за строителен контрол и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

Няколко пъти проверяващи слизаха в подземията на двете къщи на главната улица. Според тях бизнесменът е копал на своя глава и без да спазва никакви процедури. Нарушено е и основното правило при ремонт на паметници на културата - да се правят в присъствието на археолог. „Все още не можем дори да наложим глоби, защото не е приключило разследването, възложено от прокуратурата“, поясни пред „24 часа“ археологът София Христева, която участва в проверките. Според нея първо трябва да се докаже, че именно Стамов е копал под сградата на № 5. За  тази на № 7 нещата са по-ясни, допълни тя.

Последно проверяващи влизаха в мазетата в средата на декември. Комисията включваше експерти на район „Централен“, НИНКН, полицията и Археологическия музей. Тогава в катакомбите под сградата на № 5 бяха открити мрамори с неясен произход. А под Главната, включително под къщите с разкопани изби, минава източната стена на Античния стадион на Филипопол.

През януари в избите отново ще слязат специалисти, които трябва да установят с какъв произход са намерените каменни и мраморни блокове, поясни  София Христева. След като избите бъдат разчистени от боклуците, ще се добие по-ясна представа дали находките са част от седалките на Римския стадион, или са случайно попаднали там отломки.

"Засега е ясно, че има две нарушения", поясни арх. Емануела Маринска от Инспектората за културно наследство към НИНКИН. Според нея са  извършвани дейности без одобрен проект и не е имало наблюдаващ археолог при изкопни работи в защитена територия.

Хората с имоти в двете сгради на ул. “Княз Александър Батенберг” 5 и 7, където и Стамов има съсобственост, са силно притеснени, че конструкциите са нарушени. Бизнесменът притежава два апартамента, магазин и етаж на посочените адреси.

Десетина от съседите му вече са завели частни дела срещу него за самоуправство и навлизане в чужда собственост. Адвокатът им Гено Василев поясни, че в имотния регистър има 40 страници справка за имотните сделки на Мирослав Стамов. „Почти за всеки имот или Стамов съди някого, или някой него го съди”, разказа Гено Василев.

Така тепърва различни съдилища ще се занимават с отделните аспекти на свършеното от Мирослав Стамов. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Кадър: bTV

Втори път палят кола на служител на ДАИ в Пазарджик

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Марк Кадин дирижира оркестъра на радиото. СНИМКА: БНР

Украинският диригент Марк Кадин остава в БНР

ГКПП Дуранкулак

Снимка: Областна управа Добрич

Напускащите през ГКПП - Дуранкулак украинци са много повече от влизащите в страната

Георги Йомов

Бащата на футболиста Георги Йомов обжалва задържането си под стража

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave