Слух: зам.-шеф на ДАНС, назначен от Стефан Янев, уволнен заради изтеклия договор на “Булгаргаз”. Официално – не работел

https://www.24chasa.bg/novini/article/10556721 Слух: зам.-шеф на ДАНС, назначен от Стефан Янев, уволнен заради изтеклия договор на “Булгаргаз”. Официално – не работел Слух: зам.-шеф на ДАНС, назначен от Стефан Янев, уволнен заради изтеклия договор на “Булгаргаз”. Официално – не работел www.24chasa.bg
Във вземането на решение за уволнение са участвали министри от всички партии в коалицията.
Във вземането на решение за уволнение са участвали министри от всички партии в коалицията. СНИМКА: Румяна Тонева

Шефът на агенцията Пламен Тончев е поискал от премиера Кирил Петков смяната на Венелин Димитров, обясниха от правителството

Радев не бил питан дали може

Спекулации, че зам.-председателят на ДАНС Венелин Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков преди Коледа заради изтеклите конфиденциални клаузи от договорите на “Булгаргаз” за доставки на природен газ от Азербайджан, се завъртяха в политическите кулоари в София във вторник. Ден по-рано стана ясно, че на 21 декември изпълнителният директор на държавната фирма Николай Павлов е поискал от ДАНС проверка как са изтекли клаузи от договорите за доставка на азерски газ.

За уволнението на Венелин Димитров като зам.-председател на ДАНС бе съобщено на 23 декември. То обаче се е случило ден по-рано, става ясно от публикуваното в правителствената информационна система решение. А Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков по текст от закона за ДАНС, който предвижда предсрочно освобождаване при установен конфликт на интереси. Именно това разпали и спекулациите, че уволнението на изкаралия само два месеца като зам.-шеф на ДАНС Димитров е свързано със сигнала за газовите договори. Преди да бъде назначен от служебния премиер Стефан Янев в агенцията, той е работил като шеф по сигурността на информацията именно в “Булгаргаз”. И

оставането му на поста би означавало да разследва себе си

за изтичането на информация от държавната фирма, тълкуват политици.

Освобождаването на Венелин Димитров е станало по искане на председателя на ДАНС Пламен Тончев, става ясно още от решението на правителството за уволнението. Като Тончев е изпратил искането си в деня, в който министрите са одобрили махането на Димитров.

Истинската причина за уволнението на Венелин Димитров не е конфликт на интереси заради “Булгаргаз”, а поради несправяне в работата, стана ясно обаче от отговори на правителствената пресслужба до “24 часа”. Освен това Димитров е уронил и престижа на ДАНС със свои действия, но не уточиха какво точно е направил. Същите мотиви обаче бяха ползвани и от служебното правителство на Стефан Янев, когато започна подмяната на шефовете на специални служби през лятото.

“Венелин Димитров е предсрочно освободен от длъжността заместник-председател на ДАНС по предложение на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Предложението за освобождаване не съдържа констатации за конфликт на интереси,

а за ниски нива на мотивация за подпомагане на председателя при изпълнение на неговите функционални задължения, неизпълнение на служебни задължения, поведение, накърняващо престижа и доброто име на Агенцията”, гласи отговорът на правителствената пресслужба до “24 часа”. От Министерския съвет изрично уточниха, че в предложението от Тончев за освобождаване на Димитров липсва мотив конфликт на интереси заради изтичането на информация от “Булгаргаз”.

“24 часа” зададе въпроси и до Пламен Тончев защо е поискал да бъде махнат назначеният само преди два месеца негов заместник, но до редакционното приключване на броя от ДАНС не отговориха.

Смяната на Венелин Димитров не е била предварително консултирана с президента Румен Радев, обясниха още от правителството. “Съгласно Закона за ДАНС процедурата за освобождаване на зам.-председател на агенцията не изисква съгласуване с президента. Зам.-председателят на ДАНС е освободен с решение на Министерския съвет, в който има представители на всички коалиционни партньори”, отговориха от МС на въпрос имало ли е консултации.

Венелин Димитров бе назначен за зам.-председател на ДАНС от второто служебно правителство с премиер Стефан Янев през октомври. Той застана на мястото на Николай Ненков, който сам поиска да му бъде прекратен мандатът в ДАНС. Димитров трябваше да заема поста до 2023 г. Преди да бъде назначен в ДАНС, той е работил като служител по сигурността на информацията в “Булгаргаз”, а преди това има кариера в МВР и ДАНС.

Назначението на Димитров бе последното от серията смени по върховете на специалните служби, извършени от двете служебни правителства на Янев. Преди съставянето на сегашния коалиционен кабинет пък съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов поиска от президента Радев да се съгласи на нова смяна на шефовете на специални служби и на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кръводарителите ще получават ваучер, 15 лв. за храна и 35 лв. за транспорт

Плащат с ваучер 42 лв. на всеки кръводарител

"168 часа": Как 42-ма съветски войници се натровиха с метилов спирт и загинаха "геройски в битка"

"168 часа": Как 42-ма съветски войници се натровиха с метилов спирт и загинаха "геройски в битка"

Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

Стефан Янев 

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Янев: Членството на България в ЕС не е добре оползотворявано

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Два проекта за борба с корупцията и КПКОНПИ - на ДБ и на “Промяната”, Слави отново е контра

Погребалният агент ще празнува рожден ден в ареста

Петима платили на Георги Енев, но близките им не били кремирани (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave