Докато Цветомир разнасял за своя сметка помощи по селата, видял бедност, от която му идвало да плаче

https://www.24chasa.bg/novini/article/10556526 Докато Цветомир разнасял за своя сметка помощи по селата, видял бедност, от която му идвало да плаче Докато Цветомир разнасял за своя сметка помощи по селата, видял бедност, от която му идвало да плаче www.24chasa.bg

В село Ракево попада на младо семейство с 4 деца, които не излизат на двора, защото нямат зимни дрехи и обувки

Това момче е от друг свят, казват за доброволеца

 

Отчаяни от бедността си хора го посрещат изненадани, че някой се е сетил за тях. Изпращат го с “Господ здраве да ти дава!” и с надеждата, че пак ще ги навести. А той е 36-годишният доброволец Цветомир Цонов от Враца.

Преди време семейна приятелка от неправителствена организация го моли за помощ да разнесе с колата си дарения за деца и крайно нуждаещи се възрастни хора в селата около Криводол. Цветомир откликва и вече е постоянен сътрудник на организацията, която почти не може без неговата помощ - да разнася събраните помощи.

Иначе младият мъж е международен шофьор и всяка седмица пътува до Австрия. Навъртява с камиона си дотам и обратно 3000 км и обикновено се прибира в неделя. Само тогава съпругата му и 11-годишният им син успяват да го видят за по-дълго време.

Цветомир е убеден в доброто, което прави, затова покани екип на вестника ни да пътува с него на поредното раздаване на помощи.

Денят е понеделник, сутринта вече сме на път по селата, където той разнася пакети с храна и дрехи за деца от социално слаби семейства и възрастни хора. Обикновено го прави с неговата кола, без да иска и без да се надява, че някой ще заплаща усилията му.

Така тръгваме, има

приготвени

дарения

за 4 села

от община Криводол. За да побере всички кашони и пакети, Цветомир е взел от свой приятел камион фургон, който е препълнен. Сам зарежда товарната кола с гориво и купува винетка. Преди да седне зад волана, прескача до близкия магазин, за да купи найлонови пликове за разпределяне на продуктите. За да му помагат, е поканил двама приятели, които тръгват с личната кола на единия, следвайки камиона.

“Когато за първи път карах дарения по селата с моя джип, се сблъсках с жестоката действителност на Северозапада - казва Цветомир. - Срещнах хора, които не са крайно, а безкрайно нуждаещи се. Някои са инвалиди и трудноподвижни възрастни хора,

живеят толкова

изолирано

и мизерно,

че ми идваше да ревна. Тогава реших да се включа трайно в инициативата за помощ на бедните хора и че това ще бъде моята кауза.”

Докато излизаме с камиона от Враца и поемаме към Криводол по наскоро ремонтирания път, Цонов разказва за първите си преживявания като доброволец. За да посети най-нуждаещите се, обикновено предварително прави връзка с кмета на съответното село и той дава списък с хората в най-затруднено положение.

“Обикновено са добросъвестни кметовете и предлагат наистина хора, изпаднали в голяма нужда - разказва Цветомир. (Тук усеща, че гумите на претоварения камион са омекнали и спира на автосервиз да ги напомпа.) -

Обаче един кмет,

селски тарикат,

ми беше дал

списък само с

негови близки

Отивам на адреса и виждам, че хората там не живеят охолно, но доста сносно. А стопанинът на къщата се оказва братовчед на кмета. На следващия адрес попадам на негов приятел, който се похвали, че за оградата на къщата е дал 30 хил. лева.

После си поговорихме с кмета на висок тон и вече проверявам дадените списъци и коригирам нещата в движение, за да няма подобни случаи.”

Първата спирка Цонов прави в детската градина в село Ракево - средищна градина с идващи с училищния автобус деца от околните села. Повечето са от семейства, които едва свързват двата края, както ни обяснява директорката на забавачката. После добавя, че тъкмо подготвяли с децата коледно тържество и от ръководството се чудели откъде да намерят пари, за да зарадват малките за празника.

Докато по широкия перваз на прозореца се трупат пликове и пакети с лакомства, играчки, дрешки и обувки, малчуганите наблюдават отвътре с любопитство и с блеснали очи.

“Видя ли ги как се радват дечицата? - пита Цветомир. - Ще има и за тях истинска Коледа. Това ми стига да съм доволен...”

После Цветомир взема от кметството подготвения списък с имащите нужда от помощ възрастни хора и на площада на селото се натъква на една от жените в този списък. 75-годишната баба Цвета приема с благодарност пакетите с брашно, варива, олио, ориз и други храни и приема да стане доброволно сътрудник на Цонов, за да намерят точните адреси на предвидените над 10 души в селото.

“Бог да ви

поживи,

момчета,

казва с насълзени очи самотно живеещата баба Гина, когато Цветомир и асистентите му свалят два кашона с продукти на двора ѝ. - Таман от пенсията са ми останали 2-3 лева и се чудех как ще изкарам до края на месеца. Благодарна съм ви много, че ще мога с вашата помощ да посрещна празниците като хората.”

Следващият адрес се оказва младо семейство с 4 деца. Бащата го няма - отново е отишъл да търси някаква работа, майката тъкмо е тръгнала да вземе раздаваната в кметството храна от социалната кухня. Младата жена приема пакетите от помощниците на Цветомир, когато той вижда в къщата децата, наобиколили някакво кюмбе.

Майката Моника обяснява, че държи даже и поотрасналите деца само вътре, защото нямат нито зимни дрехи, нито обувки. Цонов я вика отново при камиона, качва се във фургона и след като прехвърля няколко кашона, намира търсеното - вади детски зимни якета, ботушки, добавя пликове с портокали, с лакомства и изпраща младата жена, която задавено благодари и хуква да зарадва децата си.

Кой знае защо

в облачния ден

Цветомир си

слага тъмните

слънчеви очила

и сяда в камиона до водачката си баба Цвета. Уточнява с нея къде живеят следващите от списъка и потегля. Има да посети още 7 души в Ракево, после ще потегли към близките села Баурене, Градешница и Липен.

“Това момче Цвети е от друг свят - казва 82-годишният трудноподвижен Иван Тончев. - Малко млади хора са като него.”

Възрастният мъж едва успява да се изправи и да поеме подадените му пакети с храна. И с големи усилия успява да стигне до входната врата, за да изпрати Цонов с благодарности.

А на другия ден Цветомир ще обиколи още толкова села.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от БГ Следа

Невиждани мощи на светите братя Кирил и Методий идват от Света гора

Невиждани мощи на светите братя Кирил и Методий идват от Света гора

Митрополит Николай освети новия офис на владиката Антоний в Берлин (Видео)

Митрополит Николай освети новия офис на владиката Антоний в Берлин (Видео)

По 1 млн. лева на ден теглили от банкомати и пазарували украинците в България

По 1 млн. лева на ден теглили от банкомати и пазарували украинците в България

Марин Тодоров с талантливата си дъщеря Крисия

Таткото на Крисия почина от инфаркт

Гинка Върбакова

Гинка Върбакова, която не успя да купи ЧЕЗ, построи голям соларен парк от 57 мегавата, проектът е за 150

Как да се поздравяваме за Великден, без да се излагаме

Как да се поздравяваме за Великден, без да се излагаме

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave