Германци влагат у нас 150 млн. в голям завод за соларни панели

https://www.24chasa.bg/novini/article/10549438 Германци влагат у нас 150 млн. в голям завод за соларни панели Германци влагат у нас 150 млн. в голям завод за соларни панели www.24chasa.bg
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер е разговарял с германски инвеститори преди дни за проектите им в България.
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер е разговарял с германски инвеститори преди дни за проектите им в България.

Харесали терен край Хасково, производството може да започне още през следващата година

Най-големият завод за производство на соларни панели в Югоизточна Европа вероятно ще бъде в България. Той се очаква да бъде изграден от германската компания Ae Solar в Хасково, като предвидената инвестиция ще надхвърли 150 млн. евро.

Представители на компанията са се срещнали с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер по празниците, за да обсъдят инвестицията в завода от последно поколение с годишен капацитет 1 гигават. Той ще разкрие 220 нови работни места в района.

На срещата е станало ясно, че се предвижда и развоен център за разработване на технологии, както и обучение на инженери и дизайнери към него. Обсъждано е създаването на бизнес инкубатор за стартиращи фирми във възобновяемия сектор, а с представители на “Тракия икономическа зона” се водят разговори за изграждането на въглеродно-неутрален индустриален парк в Хасково, като проектът ще отговаря на най-високите екологични стандарти.

Ae Solar е основана през 2003 г. в Кьонигсбург, Германия от Александър Майър и братята му. Според сайта на компанията тя има заводи в Турция и Китай, присъствие в над 95 държави и повече от 3200 успешни фотоволтаични инсталации. Производствените мощности са оборудвани с последно поколение автоматизирани и роботизирани производствени линии, разположени на обща площ от 32 000 кв. м.

Ae Solar е първата компания, която произвежда конвенционални и двойни стъклени панели, използвайки технология за интелигентни модули, устойчиви на горещи точки.

Панелите, които са предназначени за бизнеса и домакинствата, имат живот 30 години, като продуктът е с 12-годишна гаранция. Дъщерното дружество в България е “АЕ Солар” ЕООД, регистрирано в Русе с управител Александър Майер, с внесен капитал 19 хил. лв. по данни на Търговския регистър.

За инвестицията спомена и енергийният министър Александър Николов преди дни. По думите му производството може да започне още следващата година. Николов подчерта и, че се проучват възможности за изграждане на завод за индустриални батерии за съхранение на електрическа енергия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50%

Хакан Екмен, главен изпълнителен директор „Телекомуникации“ в организацията, определяща златния стандарт на пазара, umlaut.

Хакан Екмен, umlaut: Мрежата на Yettel се класира най-високо в България

 Снимка: Архив

Днес е денят на данъчната свобода след 146 дни работа за държавата

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave