500 човека получиха коледни елхички срещу 3 тона дрехи за рециклиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/10535597 500 човека получиха коледни елхички срещу 3 тона дрехи за рециклиране 500 човека получиха коледни елхички срещу 3 тона дрехи за рециклиране www.24chasa.bg
500 човека получиха коледни елхички срещу 3 тона дрехи за рециклиране

Интервю със Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ в Texcycle

- Г-жо Желева, разкажете за инициативата, която организирахте с Paradise Center - защо срещу дрехи хората получават коледно дръвче?

- Целта на кампанията „Да направим Коледа отново зелена” беше да се насочи вниманието на потребителите към събирането и рециклирането на текстил. Темата за отговорното консумиране на текстил все още набира популярност у нас, където според проучвания* всяка година около 100 000 т. текстил се изхвърля на боклука. Повишеното потребление на текстилни изделия предизвиква редица негативни екологични въздействия, сред които замърсяване на водата, отделяне на вредни въглеродни емисии и много други.

- Защо решихте да направите кампанията съвместно с Paradise Center?

- На нас ни допадна изключително много, защото отглеждането на живи коледни дръвчета е много по-екологично от всички други алтернативи, а една от целите на TexCycle е да информира обществото относно важността на разделното събиране на отпадъци от текстил, като подобен род кампании дават гласност на това.

- Колко хора се включиха в инициативата досега, има ли интерес към нея?

- Още в първия ден на обявяването на кампанията при нас постъпиха запитвания и интересът не стихна до финала. В рамките само на 2 седмици събраното количество текстил надвиши 3 тона, като се включиха близо 500 души, които подкрепиха каузата за отговорно консумиране на текстил.

- Рециклирането на текстил е основната цел на вашата компания - защо това е важно?

- Текстилната индустрия се нарежда на едно от първите места като замърсител на околната среда. Наложилият се в последните години модел на „бързата мода“ доведе до генерирането на сериозни количества отпадъци от текстил. Ако попаднат на сметищата част от текстилните материи се разграждат десетки или дори стотици години. В периода на преход към кръгови и устойчиви бизнес модели няма как да оставим този поток неизползван като ресурс и да не го върнем обратно в икономиката по един или друг начин – приоритетно от екологична гледна точка като повторна употреба или рециклиране.

- В България съществува ли такава практика, или хората все още нямат изграден навик да рециклират старите си дрехи? 

- Ние започнахме с първите контейнери за разделно събиране на текстил в България през 2018 година. Забелязваме значителен интерес от страна на гражданите към системите и все по-висока култура и осъзнатост в това отношение.

- Къде могат да се предадат стари дрехи?

- На сайта ни гражданите могат да намерят актуален списък с локациите на позиционираните контейнери: https://texcycle.bg/bin-locations-list/. Освен тях провеждаме и различни кампании с мобилни пунктове или други наши партньори – информация за тях споделяме на фейсбук страницата си: https://www.facebook.com/TexCycle

- В колко градове в България има разположени ваши контейнери за рециклиране?

- ТexCycle има  позиционирани контейнери в 14 общини в страната, включително в София. За да има системи за разделно събиране на текстил в цялата страна е необходимо да се създаде ефективна законодателна рамка, регламентираща начините на финансиране на дейностите и изисквания към тях.

- Какво се случва с текстила, след като той бъде събран в контейнерите?

- На първо място текстилът преминава през процес по сортиране. Всяка дреха се преглежда на 2 етапа, за да се прецени нейното състояния и възможността да се използва повторно без допълнителна преработка. Съгласно йерархията при управление на отпадъците, подготовката за повторна употреба е предпочитан метод за управление на отпадъците, тъй като не се използват допълнителни суровини и енергия за производството на нов продукт. Текстилните артикули, които не са годни за повторна употреба се разделят по материи и цветове, премахват се твърди части като ципове и копчета и се рециклират като от тях се произвеждат памучни парцали за почистване, нетъкан текстил като изолация и филц или нови нишки за производство на текстилни продукти. Тепърва се развиват технологиите за рециклиране на текстил, като нашата цел е все по-голяма част от отпадъка да се рециклира и то по възможно най-щадящ за околната среда начин. Към момента това не е възможно за всички видове текстилни материи и за тях единствената алтернатива е енергийното оползотворяване.

- "Бързата мода" е водещ бизнес модел в целия свят. Как хората могат да противодействат на това и да оползотваряват изхабени дрехи?

- Като потребители на първо място трябва да пазаруваме разумно. Все повече модни брандове отделят внимание на устойчивото производство на текстилни продукти.  Когато вече не искаме да носим определена дреха, най-важното е да удължим нейния живот възможно най-много – лесен и ефективен начин да се случи това е да я оставим в специализираните контейнери за текстил на TexCycle.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кадър: bTV

Втори път палят кола на служител на ДАИ в Пазарджик

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Марк Кадин дирижира оркестъра на радиото. СНИМКА: БНР

Украинският диригент Марк Кадин остава в БНР

ГКПП Дуранкулак

Снимка: Областна управа Добрич

Напускащите през ГКПП - Дуранкулак украинци са много повече от влизащите в страната

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Приятели се сбиха на мегдана, единият загуби зъб

Георги Енев

Георги Енев, който лъгал, че кремира хора, погребал Добри Джуров, Огнян Дойнов и Христо Фотев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave