"24 часа" предлага актьора Иван Иванов за наградата "Паисий Хилендарски

https://www.24chasa.bg/novini/article/10518624 "24 часа" предлага актьора Иван Иванов за наградата "Паисий Хилендарски "24 часа" предлага актьора Иван Иванов за наградата "Паисий Хилендарски www.24chasa.bg

Крайно време е българското кино да уважи своя голям герой

Иван Иванов, един от най-големите актьори на българското кино, навърши 70 години на 16 декември.

И е почетен единствено с поздравителен адрес от президента Румен Радев, каза съпругата му, актрисата Петя Силянова. Малко, унизително малко за всичко, което този актьор е направил за българското кино.

Ето защо “24 часа” предложи вчера на Иван Иванов да бъде присъдена наградата “Паисий Хилендарски”.

Тя се дава всяка

година на 1 ноември

от премиера

“на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции”.

Идеята ни беше подкрепена от Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови деийци.

Наградата “Паисий Хилендарски” е създадена на 28 юли 2000 г. и досега нейни лауреати са били Стефан Данаилов, Васил Михайлов, Наум Шопов, Рангел Вълчанов и други кинодейци.

Иван Иванов отпразнува своя юбилей в любимата си къща в пазарджишкото село Оборище с най-близките си хора.

Той купува тази къща през 1986 г. В годините след 10 ноември 1989 г., когато киното ни изпада в клинична смърт, той все по-дълго живее там и все по-рядко идва в София.

През март 2012 г. закриват международната програма на “София филм фест” с документалния филм за Христо Стоичков. Футболистът винаги е казвал, че Иван е любимият му български актьор и че е гледал филма му “Всичко е любов” много пъти.

В края на 2015 г., актьорът получава годишната награда на Столичната община за приноса му в киноизкуството. Призът му е връчен на откриването на 19-ия “София филм фест”. Тогава в Дома на киното той раздава автографи върху своя портретна снимка - такъв, какъвто го помнят няколко поколения зрители - като непримиримия Радо от “Всичко е любов”, Асен от “Лавина”, Христо (Вас) от “Комбина” и др.

“Актьорството не е лавина. Не е нито комбина, нито мярка за неотклонение. То е тихо и самотно занимание. И в това е парадоксът: природата му е публична, а се ражда в самота”, казва Иван Иванов.

На 27 март 2018 г. той получава наградата на Съюза на артистите в България

“За чест

и достойнство”

Специален приз за специални хора. На церемонията в Народния театър хората стават на крака и дълго аплодират Иван. Усеща се уважението на гилдията към колегата, който не се предава пред нищо.

Март 2015 г. Актьорът получава годишната награда на Столичната община за приноса му в киноизкуството.

Силата на Иван е в киното. След ВИТИЗ той е разпределен в Младежкия театър и изкарва там само два сезона (1979-1981). Толкова време е и в Театъра на народната армия (1981-1983).

Но почти не играе на сцените им, защото киното го е обсебило тотално. Най-интересните му театрални роли са на Ромео в “Ромео и Жулиета” и на шута в “Животът е сън”.

От 1983 г. е на щат в Студията за игрални филми “Бояна”. След “Всичко е любов” Иван става стопроцентова звезда, и то извън българските стандарти. Камерата го обича и режисьорите се надпреварварт да го снимат във филмите си.

Веднага след Радо във “Всичко е любов”, Милен Гетов му дава силно отрицателната роля на жестокия полицейски поручик Янкулов в филма “Юмруци в пръстта”.

После му се налага да снима едновременно в “Комбина” и “Ударът”. В първия трябва да е с къса коса, но във втория прототип на героя му е капитан Петър Илиев, който участва активно в събитията през нощта срещу 9 септември 1944 г., когато е превзето Министерството на войната.

Капитанът бил с хубав алаброс, какъвто има и актьорът. Но за филма “Комбина” актьорът му е с къса коса и се налага да му правят специална перука.

Всяка година след 1979 г., когато излиза “Всичко е любов”,

Иван снима по два,

три, четири и дори

пет филма...

В историята на българското кино остават “Борис I”, “Лавина”, “Мярка за неотклонение”, “Романтична история”, “Тест 88”, както и сериалите “Нощем с белите коне”, “Гори, гори огънче”, “Врабците през октомври”, “Едно дете в повече” и др.

В едно изповедно интервю Иван разкрива част от себе си:

“Намерих своето място на село. Общувам с хората за т.нар. простички неща. В киното прекарвахме по-голяма част от живота, но и тогава се занимавах с простички неща. Отивах и вършех конкретно, просто физическо действие, подплатено, разбира се, с емоционална поддръжка. Бях предан и отдаден на киното. Отивах, свършвах си работата и изчезвах. И тогава не участвах в т.нар. интелектуален елит...”

Крайно време е държавата да се отблагодари на актьора заради неговата преданост към българското кино...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Николай Табаков: „БНТ 2 е единственият канал за култура и образование, а вече е още по-интересен и полезен“

Николай Табаков: „БНТ 2 е единственият канал за култура и образование, а вече е още по-интересен и полезен“

Високи нива на манган във водата в с. Брестовица

Високи нива на манган във водата в с. Брестовица

Министерството на правосъдието публикува новите изисквания за специалността „Право“

Министерството на правосъдието публикува новите изисквания за специалността „Право“

Заседанието на ВСС

Спецпрокурорите: Запечатваме кабинетите и пращаме ключовете в парламента

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave