100% пари от евросубсидия ще се връщат само при тежки нарушения

https://www.24chasa.bg/novini/article/10510563 100% пари от евросубсидия ще се връщат само при тежки нарушения 100% пари от евросубсидия ще се връщат само при тежки нарушения www.24chasa.bg
100% от парите от Европейските структурни и инвестиционни фондове ще се връщат само при тежки нарушения.

СНИМКА: РОЙТЕРС
100% от парите от Европейските структурни и инвестиционни фондове ще се връщат само при тежки нарушения. СНИМКА: РОЙТЕРС

Промяната ще важи и за вече започнатите проекти

100% от европейските субсидии да се връщат само при тежки нарушения, но не и при неизпълнение на одобрени индикатори, свързани с постигането на целите на програмата.

Тази промяна в наредбата за нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции по раздадени европейски субсидии, е пусната за обществено обсъждане от Министерството на икономиката.

В мотивите е записано, че още при приемането на наредбата през 2017 г. е имало изразено становище, че връщането на 100% от средствата заради това, че са изпълнени индикатори под 45%, е непропорционална санкция. Показателите за този тип нарушения като цяло били твърде завишени и не отчитали спецификата на отделните проекти, особено когато те имат комплексен характер и множество различни индикатори. Голяма част от тях реално може да бъдат проверени едва след изтичането на няколко години от реализацията.

В същото време върнатият от бенефициентите ресурс може да няма възможност да се преразпредели за изпълнение на други проекти поради изтичане на програмния период и съответно да бъде загубен.

Предложените в новия проект санкции са 5% при неизпълнение на индикатори между 60 и 65%, 10 на сто при неизпълнение между 50 и 60%, а когато неизпълнението е под 50% - да се връщат 25 на сто от средствата.

100% от субсидията ще се връща, когато липсва пълна одитна следа, когато има конфликт на интереси, нарушава се принципът за добро финансово управление, има дискриминация, липсва устойчиво развитие или проектът няма дълготрайни ползи.

Промяната ще важи и за вече започнатите проекти.

В наредбата е открит и пропуск - не е предвиден начин за изчисляване на финансовата корекция, в случай че по одобрен проект и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ са заложени два, три или повече индикатори, които не са изпълнени. Вносителите са решили, че в такава ситуация ще се определя само една санкция, която ще е равна на средната аритметична стойност на крайните проценти на изпълнение на всички индикатори, свързани с постигането на целите на програмата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50%

Хакан Екмен, главен изпълнителен директор „Телекомуникации“ в организацията, определяща златния стандарт на пазара, umlaut.

Хакан Екмен, umlaut: Мрежата на Yettel се класира най-високо в България

 Снимка: Архив

Днес е денят на данъчната свобода след 146 дни работа за държавата

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave