12–годишният Митко: Дядо Коледа, не искам нищо - само да се събере семейството ни!

https://www.24chasa.bg/novini/article/10505783 12–годишният Митко: Дядо Коледа, не искам нищо - само да се събере семейството ни! 12–годишният Митко: Дядо Коледа, не искам нищо - само да се събере семейството ни! www.24chasa.bg
Писмото на 12-годишния Митко СНИМКА: Радосвета Бочукова

Някои пловдивски деца поръчват на добрия старец да им донесе домашен любимец - коте, куче и дори пони

Кратко, но трогателно до сълзи писмо до Дядо Коледа е написал 12–годишният Митко от Пловдив. То е едно от над 500-те, които децата досега са пуснали в Централна поща до белобрадия старец. Едни са съставили дълги списъци с указания за подаръците - за всеки от фамилията, не само за най-малките. Други поръчват само за себе си.

Митко обаче има една-единствена молба - да се събере семейството му.

“Дядо Коледа, не знам дали ме помниш. Дано тази година много съм слушал. Имам само едно желание – на празника да бъдем цялото семейство”, настоява момчето.

“Вероятно някой от близките или родителите на детето работят в чужбина и са разделени. Такива писма са много трогателни. Понякога е трудно човек да не се разчувства от детските желания”, коментира пред “24 часа” Диана Ранчева, шеф на дирекция “Маркетинг” в ТД “Български пощи” - Пловдив.

От 2000 г. досега тя е нещо като посредник между добрия старец и децата, които му пращат писма. Всеки ден те се трупат и Ранчева очаква до Рождество да набъбнат до 1200-1300.

Служителки в пощата гарантират на малките, че всяко от тях, което е надписало плика си на български език и е поставило марка от 65 стотинки,

ще получи личен

отговор от

добрия старец

Тези, които са адресирани за чужбина, ще бъдат препратени до Лапландия. А най-красиво украсеното писмо ще бъде наградено.

Едно от най-трогателните писма, които е запомнила Ранчева, е от момиченце, което казва, че последните две години са най-лошите в живота му заради ковида и ограниченията.

“Дядо Коледа има екип от помощници и пораснали джуджета в Пловдив. Нали знаете, че той е вълшебник и може всичко. А ние сме сериозна институция и с кореспонденцията шега не бива”, смее се Ранчева. И допълва, че това е един от най-приятните ѝ служебни ангажименти за годината.

Фантазията на децата е богата и желанията им са разнообразни, казват от пощите. Екип на Спайдърмен, креативен комплект на Пес патрул, кошара за малкото новородено братче със светещи топчета, робот, светеща дъска за рисуване, кукли с маски, динозаври, екип на нинджа, лекарски комплекти, говорещо коте, Спондж Боп и играчки с всевъзможни анимационни герои са сред желанията на хлапетата. Понякога искат от стареца домашен любимец – куче, коте, хамстер и дори малко пони.

Има малчугани с много скромни желания, както и други, които пращат дълъг списък – за вкъщи, за баба, за майка, за татко и всички членове на семейството, смее се Ранчева.

Друг ярък спомен през годините е оставило писмото на незрящо дете, изпратено на брайлова азбука. “То си беше поръчало

четки за рисуване

от опашка на

катерица

Стори ни се доста екзотично и нереално това желание, но се оказа, че действително има такива специални четки. Свързахме се с училището за слепи, за да ни преведат писмото. Там се сетиха кое е детето, уведомихме родителите и те осигуриха тези четки”, разказва Диана Ранчева

“Понякога се ангажираме повече, отколкото изискват служебните ни задължения, но го правим само и само да сбъднем детските мечти и желания”, допълва тя.

От пощата напомнят, че няма ограничения за това как ще изглеждат детските писма. Дали ще са ръкописни, или придружени от ръчно изработени изненади, остава лично решение на малчуганите.

За роднините в чужбина – колети със сланина, подправки и носии

Сланина, наложена с праз и кимион, домашни суджуци и луканки - това съдържат най-често колетите, които пловдивчани пращат на близките си в чужбина. Тези продукти издържат на транспортиране и имат по-голяма трайност.

“Сложила съм и малко ронена чубрица. Друго си е българската”, казва пенсионерка, докато надписва пратката. “Не може само на мен да помагат с парички. Трябва и аз да се отчета”, рече свитата женица.

Повечето колети съдържат предимно храни. Сушени сини сливи, печени чушки, кори за баница, саламурено сирене в кутия, орехи - всичко, каквото българинът слага на масата за Бъдни вечер.

Често в пратките има и български знамена, дискове с народна музика, понякога книги и всевъзможни предмети с национална символика, с които нашенци се разтъжват. По време на празници най-много изпитвали носталгия по родното. Затова близките им се опитват да им доставят своего рода малка радост.

“Много е голям пакетът ви. Какво има в него?”, обърна се към възрастен мъж служителка. “Пътен знак”, отговори той. Жената отсреща не можа да повярва. Оказа се, че е от детска игра.

Откакто е ковид пандемията, изпращането на колети е станало още по-интензивно към чужбина и обратно, сочат наблюденията на пощенските служители. “Това е свързано и с нарастващия брой българи, които заминаха навън в последните години”, обясняват пощаджийки с дългогодишен стаж. Много често в колетите имало и лекарства - за кръвно, капки за нос, антибиотици, витамини, дори превързочни материали.

Някои съдържали и български носии, които вероятно се ползват от танцови състави, каквито вече има на доста места по света.

Най-много пратки поемат към Германия, Испания, Великобритания, Щатите и Канада, Австрия, Белгия, Франция и Италия.

Всички трябва да бъдат отворени, за да ги провери митничар. В Пловдив представителството на пощите за чужбина се намира в район “Тракия” на бул. “Освобождение” 40. “Всеки, който иска да прати колет и подарък на своите близки, трябва преди това внимателно да провери на сайта ни кои стоки са забранени за износ, за да няма неприятности”, напомнят от “Български пощи”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Кадър: bTV

Втори път палят кола на служител на ДАИ в Пазарджик

Александър Алтънбашев

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Марк Кадин дирижира оркестъра на радиото. СНИМКА: БНР

Украинският диригент Марк Кадин остава в БНР

ГКПП Дуранкулак

Снимка: Областна управа Добрич

Напускащите през ГКПП - Дуранкулак украинци са много повече от влизащите в страната

Георги Йомов

Бащата на футболиста Георги Йомов обжалва задържането си под стража

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave