С ориз и жито в натура или с дребни суми се отчетоха арендатори в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/novini/article/10500838 С ориз и жито в натура или с дребни суми се отчетоха арендатори в Пловдивско С ориз и жито в натура или с дребни суми се отчетоха арендатори в Пловдивско www.24chasa.bg
Йосиф Делгянски е един от образцовите арендатори в Раковски. Снимка: Личен архив

- Плащат ни жълти стотинки, мърморят собственици, отдали земите си

- Да дойдат да си ги работят, щом искат повече, отвръщат земеделци

Едно голямо нищо! За 10 декара, засети с жито, получих само 300 лева. Така Елена Костадинова от плодородно пловдивско село коментира рентата, който е взела тази година. Платили й по 30 ст. за кг пшеница.

Най-високата рента в Пловдивска област от декар т.г. е между 40 и 45 лв., сочи репортерско проучване. Сумата се счита за добър доход от собствениците на земи, които са ги отдали под наем.

Според националните статистики наемането на земя в Пловдивско е почти наполовина по-евтино, отколкото в Добруджа. Там  доходът на собствениците достига до 90-120 лева от дка. "И когато това продължава години наред, в един момент хората се отказват и си продават земите, коментира служителка на фирма, която се занимава с изкупуване на земеделски имоти.

В селата Белозем и Чалъкови няма бум на продажби. Голяма част от хората обаче са отдали земите си. "За 10 дка, засети с ориз, получих 10 кг рента", не е особено доволна Тинка Станчева. Жена от Чалъкови пък изчислява, че арендаторът много "тънко" се е отчел. "Ползва моите земи, като ги е засял с люцерна. Но ми се издължи с жито. Понеже няма какво да го правя, ми плати по 30 ст. на килограм. Е, толкова ли струва, при положение, че хлябът е вече 1,50 лв.", коментира наемодателката.

"На който му се вижда малко, да се залови и да си обработва земите. Да види лесно ли се произвежда продукция. Нека оре, сее и жъне", отвръщат арендатори.

Заради малките ренти се очаква хората да продължат да се разделят с бащините си ниви.

"Наследих десетина декара от родителите си. Градски човек съм и не мога да я обработвам, затова я дадох на местната кооперация. Оттогава всяка година получавам само жълти стотинки", недоволства Радослав Иванов. Той притежава площи в землището на Хисаря.
Тази година кооперацията му дала по 30 кг жито, 20 кг овес и 10 кг сини сливи за декар. "Ако не искаш стоката, кооперацията ти дава равностойността в пари. Само, че ти плаща килограма жито по 0,25 стотинки, овеса по 0,35 лв. и сливите по 0,20 лв. на килограм. Грубо пресметнато, това прави по-малко от 20 лева доход на декар“, недоволства Иванов. И се зарича, че като се появи изгодна оферта, ще продаде земите си.

В Пловдивска област разликите в сумите, които получават собственици, са доста големи. В Хисарско положението е най-зле. „Земята ни е слаба, затова сеем главно фуражна пшеница. Имаме и малко овощни градини и лозя. Това е“, обяснява председателят на кооперацията Петко Кисьов.

В съседната община Калояново  положението е различно, защото земята е по-богата. „Обработваме чернозем, добивите тази година са добри и сме раздали по 100 кг пшеница на декар. Ако собственикът не желае зърното,  му го изкупуваме по 0,28 – 0,30 лв. на кг“, обясняват от фирма която обработва над 50 хиляди декара.

В района на Садово средната рента  е 40 лв. на дка. От кооперация „Елит“, която обработва земята в района, умуват в новите договори за догодина да има малко увеличение, но все още не могат да преценят с колко. Земята е плодородна и там също сеят основно хлебна пшеница.

Йосиф Дeлгянски, един от арендаторите в Раковски, Брезово, Чоба и Болярино, обработва над 60 хиляди декара.  Заради голямата конкуренция в региона това лято е вдигнал рентата от 100 на 150 кг пшеница или равностойността й в пари.

„Ако нещата вървят, както това лято, за догодина обмислям увеличение, но още е рано да се каже“, коментира Делгянски.

Такива като него обаче са единици. Масова практика е да се подхвърлят жълти стотинки на собствениците, които обикновено притежават по пет – десет декара, не могат да ги обработват, а и се колебаят да продават.

В Пловдивска област има регистрирани 142 арендатори, които обработват над 20 хиляди декара земя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50%

Хакан Екмен, главен изпълнителен директор „Телекомуникации“ в организацията, определяща златния стандарт на пазара, umlaut.

Хакан Екмен, umlaut: Мрежата на Yettel се класира най-високо в България

 Снимка: Архив

Днес е денят на данъчната свобода след 146 дни работа за държавата

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave