Фондация "Bloomberg" избра зам.-кмет на София за иноватор на седмицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10486860 Фондация "Bloomberg" избра зам.-кмет на София за иноватор на седмицата Фондация "Bloomberg" избра зам.-кмет на София за иноватор на седмицата www.24chasa.bg
Генчо Керезов
Генчо Керезов

Генчо Керезов е и един от 52-мата глобални лидери тази година, разпознати от световната мрежа за иновациите в управлението на столицата

Глобалната мрежа на градовете на фондация Bloomberg Philanthropies определи зам.-кметът на София по дигитализация Генчо Керезов за иноватор на седмицата. Керезов е и един от 52-мата глобални лидери тази година, които биват разпознати от световната мрежа за иновациите в управлението на София.

"Този резултат идва с активното участие на фондацията в подкрепа на дигиталната трансформация на София и с неуморната работа на целия ми екип в Innovative Sofia", каза Керезов.

София е първият град в ЕС, който предприема изпреварващи действия да извърши таксономичен анализ на бъдещите инвестиции през призмата на ESG стандарта за въздействие на инвестициите им върху екологичната среда, социалните фактори и доброто управление.

Стратегията за дигиталната трансформация на София касае 7-годишен период. Очакват се и все повече възможности за европейско финансиране в сферата на иновациите и дигитализацията.

Един от основните проекти в стратегията на столицата е за т.нар. „дигитален двойник“ на София. Той се реализира съвместно със Софийския университет и Института GATE и събира всички цифрови данни за столицата в един 3D модел, в който да се извършват симулации на различни процеси. По този начин ще могат да се взимат решения за промени в града.

Общината работи над редица проекти за подобряване на средата, сред които управлението на качеството на въздуха, умни комунални услуги, електронна система за смяна на адреса и др. Те се извършват от български компании. Целта е след това успешните проекти да се мултиплицират, скалират и пренесат в други градове като готови и напълно функционални разработки. В рамките на програмата „Пясъчник за иновации“ те се подпомагат с минимално финансиране от общината.

Преди дни пък Керезов се срещна с еврокомисар Тиери Бретон в Брюксел. София беше избрана сред 12-те европейски града, които да участват в срещата “Smart, green and resilient cities and communities - Commission meets EU mayors”. Акцент на форума бе прогресът на градовете по темите дигитална трансформация, местните зелени сделки и ролята на ЕК в справедливия преход на икономиките на местно ниво.

Комисар Бретон изтъкна, че в плана за възстановяване и устойчивост има средства за общините и призова за старателна и експедитивна подготовка по конкретни проекти с фокус върху Зелената сделка.

Керезов подчерта напредъка на София, като посочи, че градът е готов с таксономичния анализ на 6 инвестиционни проекта, свързани с иновации в градска среда. Стартирани са и разговори с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на безвъзмездни средства за техническа експертиза за привеждане на проектите в завършена степен на готовност за финансиране и реализация чрез инструментите на ЕК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли.

Минималната пенсия се вдига до 392,57 лв. от 1 юли (Обзор)

Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол

Петков: НАТО и ЕС ми благодариха, че за пръв път от 10 г. сме предвидим партньор

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

Мустафа Карадайъ: Рашков излъга, не каза кой е проверявала полицията на изборите

Математикът проф. Николай Витанов КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Николай Витанов: Тотален локдаун? Малко вероятно

Снимка Pixabay

Литва, Латвия и Естония ще пратят на Украйна ракети "Стингър"

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев СНИМКА: "24 часа"

Асен Василев уверен: България ще приеме еврото от 1 януари 2024 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber