С ВЕИ-та от 7000 мегавата след 10 г. токът евтин – 170 лв. за мегаватчас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10477246 С ВЕИ-та от 7000 мегавата след 10 г. токът евтин – 170 лв. за мегаватчас С ВЕИ-та от 7000 мегавата след 10 г. токът евтин – 170 лв. за мегаватчас www.24chasa.bg
Представяне за първи път на “Визия 2030 г.”, която бе подкрепена от три организации за зелена енергия.
Представяне за първи път на “Визия 2030 г.”, която бе подкрепена от три организации за зелена енергия.

170 лв. цена на тока за мегаватчас през 2030 г. предлага сценарий, който може да се постигне с 15,72 млрд. лв. инвестиции за 10 години. Те ще осигурят 4100 мегавата фотоволтаици, 3260 мегавата вятърни мощности, 859 мегавата батерии за съхранение на ток, 470 мегавата малки газови мощности, 75 мегавата биомаса и 50 мегавата за геотермална енергия.

За тези години се извеждат 4365 мегавата въглищни централи, тоест всички, не се инвестира в ядрени мощности. И България ще е от най-зелените при производството на ток, с 4,3 кг вълеродни емисии на мегаватчас. Това е единият от трите сценария за развитието на енергетиката до 2030 г. в план “Визия 2030 г.: За по-евтина електроенергия и по-конкурентна икономика”, представен от международни експерти във вторник.

Първият сценарий е по сегашната стратегия, с 2300 мегавата ВЕИ, с 1911 мегавата по-малко от сега тецове на въглища, 1200 мегавата газова централа. Не се правят инвестиции в АЕЦ, батерии и ПАНЕЦ. Вложенията са 5,54 млрд. лв., токът ще струва 226,94 лв. за мвтч, а въглеродната интензивност ще е 112 кг за мегаватчас емисии.

Другият е газов. Той предвижда 1470 мегавата парогазова мощност, към 4600 мегавата ВЕИ, извеждане на въглищата от енергетиката, 425 мегавата батерии. Малки мощности на биомаса и геотермални източници. Инвестициите са 11,30 млрд., цената на тока 222,83 лв., а въглеродните емисии са 54 кг за 1 мвтч ток.

Визията е подкрепена от три от водещите енергийни асоциации у нас - Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация и Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия. В началото на 2022 г. се планират срещи с правителството, работодатели, синдикати и неправителствен сектор в търсене на широка подкрепа от бизнеса и гражданите.

Ако бъде предпочетен първият сценарий средната цена на електроенергията в България може да бъде намалена с 25% спрямо очакваната, ако се запази сегашната стратегия, смятат експертите.

“Токът от нови соларни и вятърни централи е по-евтин от всички останали варианти. Чистата енергия гарантира предвидимо ниски цени и повишава енергийната сигурност, защото се произвежда тук, в България. Неслучайно десетки заводи инсталираха соларни панели и сами произвеждат тока си. Благодарение на това част от консумираната електроенергия им излиза 100 лв. за мвтч вместо 500 лв., колкото е на борсата. Възобновяемата енергия намалява високите сметки днес и гарантира дългосрочно по-ниски цени за години напред”, заяви Никола Газдов, председател на АПСТЕ.

Някои компании като Amazon, Google и Microsoft имат цели за пълна декарбонизация до 2030 година и ако България тръгне по верния път, може да се превърне в магнит за инвеститорите, казва Димитър Енчев, управляващ партньор в  PostScriptum, която е изработила плана.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Сградата на централното управление на "Български ВиК Холдинг" на улица "Париж" 11А в столицата. 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

За месец служебният кабинет сменил 1/3 от шефовете на ВиК дружествата (Графика)

АТАНАС ПЕКАНОВ

Пеканов не коментира жълтини - като да го готвят за лице на нова партия. Анализира академично инфлацията

Кристалина Георгиева
Снимка: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Борбата с инфлацията не е работа само на централните банкери

инж. Евгени Генчев (вдясно)

Първо в "24 часа": Избраха Евгени Генчев за изпълнителен директор на "Автомагистрали"

Здравко Иванов е завършил "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Публични финанси" в УНСС. Има над 15-годишен опит като адвокат.

Здравко Иванов: Доброволно уреждане на дълга е най-доброто решение

Бившия здравен министър и бивш шеф на Александровка болница бе обвинен от БСП, че се хвалел с даренията на Пеевски.

Спор в парламента за даренията на Пеевски

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber