Зимната почивка ще е с 10-15% по-скъпа от миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473895 Зимната почивка ще е с 10-15% по-скъпа от миналата година Зимната почивка ще е с 10-15% по-скъпа от миналата година www.24chasa.bg
Цените на лифта в Банско засега се запазват като тези от миналата зима.

Скъпият ток удари силно по ски съоръженията

Пампорово се предпочита от гостите от Турция.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Пампорово се предпочита от гостите от Турция. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Почти всички услуги и стоки, свързани със зимния туризъм, са средно с 10-15% по-скъпи в сравнение с миналогодишните, но въпреки това записванията за сезона вървят добре, поне засега, установи проверка на “24 часа”.

Ударът с цената на тока засегна най-вече ски съоръженията – влекове, кабинкови и седалкови въжени линии и т.н. С изключение на Банско, където

вече пети

пореден сезон

цените ще са

едни и същи,

в другите ски курорти има поскъпване, което засяга всички видове карти: сезонни, единични и т.н.

Например в Пампорово картата за възрастен е вече 1480 лв., а беше 1025 лв. миналата зима. Цената от 1480 лв. е обаче само за закупилите до 10 декември. Колко ще струва след това, зависи най-вече от това дали деветте процента ДДС върху тази услуга ще се запази за целия зимен сезон, т.е. и за догодина, защото мярката бе гласувана само до 31 декември 2021 г.

Новата цена на сезонната карта за младежи и за хора над 65-годишна възраст в Пампорово е 1184 лв., а детските са 888 лв. Средното повишение на тези цени е с около 35-40% в сравнение с миналата зима.

В Боровец поскъпването е още по-голямо – от порядъка на 50%. Миналогодишната сезонна карта там

струваше хиляда

лева, а сега се

предлага за

1500 лв.

За деца и младежи от 7 до 22-годишна възраст миналата зима картите за целия сезон бяха 700, а сега ще струват 1000 лв.

На практика в Боровец сезонните карти стават по-скъпи от тези в Банско, където за лоялните клиенти цената за целия сезон може да бъде и 1300 лв., но ако човек е член на Bansko Loyalty Club, т.е. е купувал сезонна карта в продължение на 2 години. Но дори да не отговаря на това условие, картата за целия сезон пак струва малко по-евтино, отколкото в Боровец – 1450 лв.

И в най-големия зимен курорт у нас обаче

обявените

цени са до

18 декември,

когато е официалното откриване на зимния сезон. Засега ски пистите не са готови, няма достатъчно сняг, но специално за 8 декември съоръженията ще работят, каза за “24 часа” маркетинг директорът на концесионера “Юлен” АД Иван Обрейков.

Нощувките обаче повсеместно са с около 15% по-скъпи от миналогодишните и само малцината,

които са успели

да си направят

резервациите

по-рано,

ще платят колкото миналата година, каза шефът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

Това поскъпване няма нищо общо с традиционното нарастване на цените за нощувка в зимните курорти от началото на декември. Този период от годината почти до края на февруари там се смята за “висок” сезон и нощувките струват поне с трийсетина процента отгоре.

Например 4 нощувки в студио в 4-звезден хотел в Пампорово през есента струват 204 лв., докато от 1 декември цената става 279 лв. Тази зима

5-дневната

почивка там

ще излиза

поне 320 лв.

Същото е положението и с изхранването в заведенията, но това важи не само за Банско, Пампорово, Боровец, Чепеларе и другаде, а за цялата страна. Дори статистиката отбелязва, че на годишна база храненето в ресторант е с 6,6% по-скъпо, отколкото е било година по-рано, а цените в баровете са с 4,4% по-високи.

Записванията за предстоящия сезон засега вървят добре и са двойно над миналогодишните, лошото е, че не е ясно дали ще се изпълнят.

Банско например

разчита основно

на български

почиващи,

а от чужденците - най-вече на гости от околните балкански държави, най-много от Турция, Румъния и Гърция. И тук както и в Боровец за първи път след 1 година отсъствие има записвания от Великобритания и Ирландия.

Очакват туристи от Великобритания в средата на декември

Първите гости от Великобритания след една година отстъствие се очаква да дойдат през втората десетдневка на декември, съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Вече има обявен график за чартърни полети оттам.

През лятото България не успя да посрещне нито един британски турист, защото страната ни попадаше в червена зона с висок брой заразени с COVID-19. В момента у нас за пристигащи от Великобритания важат ваксинационните сертификати, а на Острова процентът на ваксинираните е 70.

Има много записвания от Румъния, но тези очаквания може да изиграят лоша шега на бранша, тъй като ситуацията с пандемията там е много сериозна.

Другите държави, от които има записвания за зимен туризъм, са Русия, Украйна, Северна Македония, Сърбия и Турция, като от Македония и Сърбия предпочитат Боровец и Банско като по-близки до тях, а записванията от Турция са предимно за Пампорово.

Като цяло очакванията са за двоен ръст на гостите в сравнение с миналата зима, но тогава сезонът беше изключително слаб.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

СНИМКА: АРХИВ

Как Германия и Италия се оказаха със сметки в рубли в "Газпромбанк"

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Нинова разпореди три комисии да следят да няма спекула при мерките срещу полуделите цени (Обзор)

Нинова разпореди три комисии да следят да няма спекула при мерките срещу полуделите цени (Обзор)

Сменят шефа на КЗП Димитър Маргаритов СНИМКА: Архив

Сменят ръководството на Комисията за защита на потребителите

“Лукойл Нефтохим”.

Тъкмо взе “Нефтохим”да плаща данъци, и се чуха идеи за национализация

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave