Счетоводители недоволни от готвени промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473508 Счетоводители недоволни от готвени промени Счетоводители недоволни от готвени промени www.24chasa.bg
След съставянето на редовно правителство счетоводителите очакват среща, на която да решат спорните въпроси с новия финансов министър.
След съставянето на редовно правителство счетоводителите очакват среща, на която да решат спорните въпроси с новия финансов министър.

Искат новото правителство да се откаже от рестрикции за пари в брой и плащане по фактури всеки месец

Чакат среща с бъдещия финансов министър

Принципно сдържаното съсловие на счетоводителите се оказа силно развълнувано от готвени промени и рестрикции относно плащания в брой, отчитане на фактури, теглене на пари от сметки и плащане на дивиденти. Те бяха лансирани от съпредседателя на “Продължаваме промяната” и вероятен бъдещ финансов министър Асен Василев.

Преговорите по финансовата част между четирите партии от новата управляваща коалиция бяха на 27 ноември. Два дни след това - на 29 ноември, сдружения на счетоводителите писаха писма, че не са съгласни с рестрикциите. На 30 ноември представители на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия и Института на дипломираните експерт-счетоводители в България имали среща с Асен Василев.

На нея станало ясно, че целите му са изкореняване на практиката “заплата в плик”, с което се крият данъци и осигуровки, пресичане на източването на ДДС и изсветляване на икономиката. Поради това се предлага да бъдат глобявани и счетоводители, когато работодател укрива осигуровки и данъци с плащане на ръка.

Аргументите на счетоводителите против това са, че малкият бизнес ползва външни счетоводители, които не знаят как плаща работодателят. Поради това било уточнено, че ще се прецизират текстовете. Глобите ще се отнасят за счетоводители и кантори, които консултират подобни схеми, такива, които водят двойно счетоводство, а също и тези, които знаят за укриването на заплати.

На въпрос как ще се доказват консултиране и информация за нелоялни практики, Василев отговорил, че това ще се доказва с преглеждане на имейли. А целта била до две години да се премахне плащането на заплати на ръка.

Друга промяна предвижда салдата в касите на фирмите да се обявяват всеки месец в НАП директно. Целта е да хванат плащания, които само счетоводно остават в касата, а се извършват на ръка. Според счетоводителите обаче срокът това да става до 14-о число на месеца бил много кратък, а Василев дал заявка, че може да се мисли за по-дълъг.

Счетоводителите виждат и допълнителна административна тежест в подготвеното изискване фактурите да се отчитат като платени, частично платени и неплатени всеки месец. Целта на тази промяна е да се засекат вериги и схеми за източване на ДДС, защото при тях фактурите оставали неразплатени.

Счетоводителите обаче твърдят, че всъщност голяма част от фактурите ще се водят за платени и пак нямало да бъде постигнат ефект, освен затормозяване на изрядния бизнес. Поради това ще се обсъжда праг за сумите, за които да се отчита дали са платени, или не фактурите.

По отношение на плащанията на дивиденти в брой обаче се оказва, че бъдещият екип във финансовото министерство не отстъпва от идеята това да става само по банков път. Счетоводителите пък поискали да се даде възможност за авансово плащане на дивидент. Така собствениците щели да си вземат евентуалната печалба, върху която да платят данък и парите да не се водят, че са на каса.

Най-много коментари в гилдията предизвика предложение да се докладва в НАП за всяка сума над 10 000 лева, изтеглена в брой от банкова сметка. Целта е с това да се засекат нерегламентирани плащания при всякакъв вид сделки.

Счетоводителите обаче са недоволни, защото според тях така ще се вдигнат цените за обслужване на фирмите, а малкият бизнес се натоварва с банкови такси.

В понеделник от асоциацията на счетоводителите заявиха, че на този етап няма да правят коментари, защото изчакват съставянето на правителството и отново ще настояват за срещи. И се надяват част от рестрикциите да бъдат смекчени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Купоните за храна вече 200 лева, с тях ще се плащат и сметки за ток

Купоните за храна вече 200 лева, с тях ще се плащат и сметки за ток

Даниел Лорер

Министър към бизнеса - вече не ви трябва човек за кредит от ББР (Обновена)

Министърът на туризма Христо Проданов и посланика на Република Грузия у нас Н.Пр. Тамуна Лилуашвили обсъдиха възможността за създаване на директна самолетна линия между България и Грузия. Снимка министерство на туризма

Министър Проданов говори с посланик за директна самолетна линия с Грузия

“ББР Лизинг” е дъщерно дружество на Българската банка за развитие

Лизинг с 0% самоучастие за закупуване на транспортни средства предлага ББР

Сградата на Европейска комисия

ЕК одобри още 3 млн. евро държавна помощ за българския туризъм

Сандов обсъди с Фандъкова подобряването на чистотата на въздуха и завода за изгаряне на отпадъци

Сандов обсъди с Фандъкова подобряването на чистотата на въздуха и завода за изгаряне на отпадъци

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber