През ноември оборотът на БФБ се е увеличил с 47,28% до 65,32 милиона лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473043 През ноември оборотът на БФБ се е увеличил с 47,28% до 65,32 милиона лева През ноември оборотът на БФБ се е увеличил с 47,28% до 65,32 милиона лева www.24chasa.bg
Банкноти от по 20 лева. Снимка: Архив
Банкноти от по 20 лева. Снимка: Архив

Общият оборот на Българска фондова борса (БФБ) за ноември възлиза на 65,32 млн. лв. и бележи ръст от 47,28 процента спрямо предходния месец, когато достигна 44,35 млн. лв., съобщава Фондовата борса.
За януари-ноември 2021 г. оборотът се увеличава с 44,48 на сто спрямо същия период на 2020 г., съобщава БТА.
Броят сделки на БФБ през ноември е 9839, което спрямо реализираните през октомври 5912 сделки представлява увеличение от 66,42 на сто. За януари-ноември сделките са се увеличили с 29,89 на сто на годишна база.
В структурата на търговията на БФБ с най-голям дял от 42,76 на сто (27,93 млн. лв.) е оборотът на сегмент акции Standard, следван от дела на оборота на сегмент Облигации - 23,65 на сто (15,45 млн. лв.) и този на пазар beam - 11,21 на сто (7,32 млн. лв.)
Пазарната капитализация в края на месеца е в размер на 30,26 млрд. лв. или 23,56 на сто от БВП на страната.
В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на българския капиталов пазар за ноември са: "Доверие Обединен Холдинг" АД (1559 сделки), "Алтерко" АД (867 сделки) и "Смарт Органик" АД (655 сделки).
Всички борсови индекси на БФБ бележат ръстове през ноември. С най-голямо повишение е индексът на сините чипове SOFIX, който е на плюс 6,64 на сто на месечна база, а от началото на годината отчита ръст от 39,15 на сто. Широките измерители BGBX40 и BGTR30 постигат увеличения съответно от 3,66 на сто и 2,13 на сто на месечна база. През ноември секторният BGREIT регистрира ръст от 1,66 на сто спрямо предходния месец.
В класацията на топ 3 печеливши компании от основния борсов индекс SOFIX през месеца са "Доверие Обединен Холдинг" АД, "Алтерко" АД и "Адванс Терафонд" АДСИЦ, съответно с увеличения от 30,91 на сто, 27,92 на сто и 6,23 на сто. Топ 3 на губещите компании от SOFIX включва "Елана Агрокредит" АД, "Монбат" АД и "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД, като спадовете при тях са съответно 3,57 на сто, 3,42 на сто и 3,13 на сто. Сред 15-те емисии от SOFIX, шест емисии отчитат повишение през отчетния период, а девет отбелязват спад.
През ноември с акциите на компаниите, търгувани на пазара за растеж beam ("Биодит" АД, "Син Карс Индъстри" АД, "ИмПулс I" АД и "Инфинити Капитал" АД), бяха сключени 865 сделки при оборот от 1,46 млн. лв. През месеца бе осъществено петото IPO на пазар beam - на производителя и дистрибутор на био продукти "Смарт Органик" АД, при което компанията набра капитал в размер на 5,86 млн. лв. През текущия месец броят на сделките на пазар MTF BSE International бяха 434, а оборотът възлезе на 2,43 млн. лв.
От 8 ноември БФБ започна изплащане на шестмесечния дивидент за първо полугодие на 2021 г. Максималната обща сума, която БФБ задели за изплащането на дивидента на акционерите, е 3 620 573 лв. или по 0,55 лв. на акция. Това е най-големия дивидент в историята на БФБ, който бе гласуван на проведеното на 12 октомври 2021 г. Общо събрание на акционерите.
На 9 ноември започна търговията с акции на "Инфинити Капитал" на пазар beam, след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което компанията набра 1 355 516 лева. Размерът на емисията на "Инфинити Капитал" е 1 454 883 лева, разпределен в съответния брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 лев. Компанията е първият представител на сектора на недвижимите имоти на пазар beam. Допълнителната сума, набрана от "Инфинити Капитал", ще бъде вложена в реализацията на първия проект, вече като официален собственик и изпълнител - комплекса от луксозни жилища "Аристократ Хилс".
На 11 ноември се осъществи първичното публично предлагане на "Смарт Органик", при което компанията набра максималните почти 6 милиона лева. Близо 2 пъти бяха презаписани акциите на водещия производител на биохрани по време на аукциона. "Смарт Органик" е първата компания от програмата beamUp lab, която прави IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на БФБ. Борсата допусна до търговия временна емисия акции, издадена от "Смарт Органик" с цел осъществяване на първично публично предлагане на 310 000 броя акции. Това е петото успешно IPO на beam за тази година.
На 26 ноември БФБ и ВУЗФ организираха кръгла маса за Зелената сделка и бъдещето на инвестициите и банкирането. Кръглата маса е част от поредицата специални събития, с които ВУЗФ отбелязва своята 20-а годишнина. Събитието предизвика професионална експертна дискусия, в резултат на която бяха очертани основните ефекти за банките и инвестиционната общност от Зелената сделка. То се проведе в два панела - първият бе посветен на банките, а вторият - на капиталовите пазари. В дискусиите участваха мениджъри и експерти от банки, небанкови финансови институции, други представители на инвестиционната общност и на управляващи дружества, на БФБ, на държавни институции - Министерство на финансите, Комисия за финансов надзор и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес


НИКОЛАЙ ПАВЛОВ

Уволниха целия борд на "Булгаргаз" в петък в 17,30 ч

Родните оранжерийни зеленчуци станаха непродаваеми

Истерични цени на това, което ядем всеки ден. И на горивата (Графика)

Сградата на Българската народна банка

Плащаме над 100 000 лв. на ден през смартфони и часовници

Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.

Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес

 Бизнес организациите  - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. написаха отворено писмо до финансовия министър Асен Василев.

Работодателите искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги "некадърни"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber