МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10472818 МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса www.24chasa.bg
МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса

Кулинарното ни наследство в лицето на емблематичния български розов домат има шанс да стане част от менюто на Европейската космическа агенция под формата на специално ястие

МЕТРО България, съвместно с Института по криобиология и хранителни технологии, разработи специална космическа рецепта за крем супа от розови домати. Aвторската рецепта е на су-шеф Веселин Дойков от МЕТРО Академия и покрива всички изисквания за консумация в космоса. За направата ѝ са използвани традиционни български продукти, като по този начин компанията цели да затвърди кулинарното ни наследство като устойчиво на времето и да го запази на трапезата на бъдещите поколения.

Традициите в националната ни кухня се предават от поколение на поколение и запазват духа на българската история и култура. Един от най-емблематичните продукти за родната кухня е именно българският розов домат, който присъства в голяма част от традиционните ни ястия. Автентичният селскостопански продукт е символ на традиционния български вкус и е неизменна част от родната трапеза още от средата на 19-ти век. Точно поради тази причина розовият домат заема главна роля в космическата рецепта на МЕТРО България.

За приготвянето на крем супа от розови домати с мус от краве сирене готвачът използва родни селскостопански продукти, част от програмата на МЕТРО „Отгледано с грижа в България“. Институтът по криобиология и хранителни технологии, чиято основна дейност е създаването на космическа храна, пък се погрижи за сложния процес на лиофилизация, с цел да се съхранят хранителните характеристики на ястието. По време на процеса за приготвяне на космическа храна, продуктите се дехидратират, което позволява по-дългото им съхранение, както и пакетирането им във вид, удобен за транспортиране и консумация в космоса.

„Институтът по криобиология и хранителни технологии от години работи с български производители на зеленчуци и плодове и точно поради тази причина ние се припознахме в мисията на МЕТРО България за запазване на българските продукти, като част от родната трапеза. За нас участието ни в начинанието на МЕТРО е много важно, защото вярваме, че българското кулинарно наследство има място в космическото меню и може да премине пределите на нашата страна.“ – споделя Илиана Начева, директор на Институтa по криобиология и хранителни технологии.

Разработването на рецепта с традиционни български продукти за космоса е част от третата фаза на кампанията на МЕТРО България „Фестивал на розовия домат“, която тази година се фокусира върху важността от съхраняването и предаването на кулинарното ни наследство на бъдещите поколения. В рамките на проекта компанията запозна потребителите с историята и произхода на автентичните селскостопански продукти, предизвика хоби-готвачи да представят своя модерен прочит на традиционни български ястия, организира фермерски пазар с български продукти и сподели съвременни рецепти за приготвяне на зимнина.

Третата фаза на кампанията - „Вкусът от миналото в бъдещето“, насочва вниманието върху бъдещето на кулинарното ни наследство и как то ще се предава на идните поколения. Разработената рецепта съхранява традиционния български вкус и разказва историята за неговата непреходност във времето и пространството.

С поредното издание на инициативата „Фестивал на розовия домат“ МЕТРО България още веднъж затвърждава ролята си на отговорна компания, която поставя регионалните продукти на фокус в асортимента си. Защото само ако се грижим за опазването на местните вкусове и традиции, можем да имаме устойчив бизнес, да обогатяваме клиентите си и обществото, в което живеем и работим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българският премиер Бойко Борисов и президентите на Русия, Турция и Сърбия (от ляво на дясно) присъстват на церемония за официалното пускане на газопровода “Турски поток” през януари 2020 г.

Защо Путин не може да спре газа за България - тук държим кранчето на още 5 държави (Графика)

И цената на пшеницата върви нагоре

И цената на пшеницата върви нагоре

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани

Ще стане ли емирът на Катар газовият спасител за Европа?

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Николай Събев

В три дни транспортният министър се среща с колегите си от Северна Македония, Турция и Румъния

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber