Блъсков обяви гражданско неподчинение на в. "Труд", Минеков запечатва редакцията (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10471744 Блъсков обяви гражданско неподчинение на в. "Труд", Минеков запечатва редакцията (Видео) Блъсков обяви гражданско неподчинение на в. "Труд", Минеков запечатва редакцията (Видео) www.24chasa.bg
ПЕТЬО БЛЪСКОВ
ПЕТЬО БЛЪСКОВ СНИМКА: 24 часа

Журналистите на в. "Труд" заедно със собственика му Петьо Блъсков са в гражданско неподчинение от днес, след като полиция започна да запечатва редакцията тази сутрин. Екипът е решил да не напуска редакцията и да се опита да издаде вестник, каза Блъсков пред "24 часа".

"Изземваме си собствеността. В. "Труд" трябва да напусне офисите, както им беше казано през август", обясни говорителят на Министерството на културата Евелина Кирилова пред "24 часа". Сградата, в която е редакцията на "Труд" по силата на 10-годишен договор за наем, е на културното министерство. Според министъра на културата Велислав Минеков медията е закъсняла с плащането на наема, а от друга страна, договорът не е с "Труд", а с фирмата "Южен кръст 2001".

Затова министерството е пристъпило към принудително изземване, което се извършва съвместно с областната управа.

"Прекратяваме договора едностранно, за да освободим офисите за Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), тъй като те са направени именно за него. От друга страна, коя друга медия е в държавен имот? Медиите трябва да са равнопостовени, има достатъчно частни офиси в София", каза още Евелина Кирилова. По думите й заедно с полицията и хора от областната управа в комисията, отишла пред редакцията на "Труд", има и трима представители на Министерството на културата.

"След 31 години демокрация доживях да видя полиция в редакция. Това съм го виждал само при режима на Живков. Това е първият случай за 31 години, през които сме преживели толкова. Не съм си и помислял, че полиция може да дойде и да запечата вестника. Ето, случи се", каза Блъсков.

"Страшна гюрултия е", с тези думи Блъсков обясни какво се случва в момента в редакцията на "Труд". По думите му групата по запечатването се води от Светослав Трайков, който бил съветник на Минеков и преди време заедно с двама други спря метрото.

"Гражданско неподчинение редакцията започва от днес и няма да излезе от тук. Седим тука и не мърдаме, няма да изпълняваме незаконна заповед на областния управител. Въобще не сме попитани за наше становище, преди да се издаде тази заповед. Едно предупреждение дойде тука преди една седмица", каза още собственикът на "Труд".

Той обясни, че дружеството наемател на помещенията е на сина му и няма никакво преотдаване. "Двете дружества са собственост на сина ми. Дружеството наемател си е наемател. Редакцията си е тук и си работи. Няма преотдаване, няма финансови и юридически отношения", каза Блъсков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андре Токев

Андре Токев: Поемам си отговорността, искам да дам пример

СНИМКА: Pixabay

Освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки за армиите на страните от ЕС

Божидар Божанов

До 6 месеца по-лесен достъп до електронни услуги за българите в чужбина

 Сийка Милева

Сийка Милева: Абсолютно всички оцелели вещи заедно с телата са върнати в Скопие

Президентът Румен Радев и вицето Илияна Йотова стигнаха пеша от президентството до Народното събрание, като бе лаконичен пред медиите. Обясни, че очаква стабилно правителство съвсем скоро.
СНИМКИ: Николай Литов

Организация на движението в центъра на София заради встъпването в длъжност на Радев

Проф. Николай Вълканов и съпругата му Румяна по време на освещаването от митрополит Антоний
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Митрополит Антоний освети NV Tower: най-зелената сграда в София, станала и Сграда на 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber