Одринските търговци учат български, за да улеснят търговията с българите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10467760 Одринските търговци учат български, за да улеснят търговията с българите Одринските търговци учат български, за да улеснят търговията с българите www.24chasa.bg
В хранителните вериги на Одрин опашките пред касите бяха предимно от българи. Снимки: Авторът
В хранителните вериги на Одрин опашките пред касите бяха предимно от българи. Снимки: Авторът

Сигурно няма друг град в Турция, в който да се говори толкова много на български език, както в пограничния Одрин, особено в петъчните дни.

Петъкът е пазарен ден, в който градът буквално прелива от български граждани, които идват на покупки на пазара Улус, където хиляди стоки се продават на открити щандове, предаде БТА.

Обезценяването на турската лира (1 лв. е равен на 7,90 турски лири) е фактор, който привлича като магнит клиентите. Българска реч залива пазара, ресторантите, кафенетата, улиците, отбелязват и местните жители.

За да улеснят алъш-вериша (търговията) с българските граждани, одринските търговци /на турски еснафи-б.а/ се записват масово в курсовете за изучаване на български език, които са открити в градския "Обществен образователен център".

Към момента имаме 88 курсисти по български език. Други 118 души са подали молби за изучаване на български език. За да задоволим желанията, предстои да открием нови групи курсове по български език, понеже има много желаещи, разказа директорът Шереф Уз.

Мнозинството от курсистите в Одрин казват, че желанието им да изучават български е за да може свободно да разговарят с туристите.

"Освен, че българите са най-добрите ни клиенти, ние гледаме на тях и като на добри комшии и приятели. Много от тях например знаят турски език, защо ние да не научим българския. Доволен съм, че имам тази възможност, имам клиенти от различни градове на България, те идват при нас, ние отиваме през ваканциите при тях", казва Орхан Мюфтюоглу, собственик на магазин за конфекция, който в петък продава на щанд в пазара Улус.

По данни на кмета на Одрин Реджеп Гюркан над 1 млн. български граждани са посетили Одрин от началото на годината до месец октомври.

Около коледните и новогодишните празници в Одрин също очакват много клиенти от България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Централата на ОИСР в Париж

СНИМКА: РОЙТЕРС

ОИСР взема България = престиж и шанс да сме по-богати 3 пъти (Обзор)

Потвърдено: Газът ще е по-евтин, засега с 18% (Обзор)

Потвърдено: Газът ще е по-евтин, засега с 18% (Обзор)

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев СНИМКА: "24 часа"

Чрез новия бюджет искаме чувствително да увеличим растежа, казва Асен Василев

Имотният пазар в момента е в еуфория.

Рекорд - на ден по 10 млн. лева нови ипотечни заеми

Станислав Тодоров

Зам.-министър на 7 дни е кандидатът за шеф на КЕВР

Роберт Хабек Снимка: Ройтерс

Германия: Зависим от руския газ на около 55%

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber