Перспективата на Западните Балкани се обсъжда на онлайн конференция в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10467413 Перспективата на Западните Балкани се обсъжда на онлайн конференция в София Перспективата на Западните Балкани се обсъжда на онлайн конференция в София www.24chasa.bg
Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Европейската перспектива на Западните Балкани се обсъжда на онлайн международна конференция в София, сред организаторите на форума е евродепутатът Ангел Джамбазки /ВМРО/.

Конференцията "Западни Балкани" се провежда за четвърта поредна година заедно с New Direction, събирайки високопоставени европейски политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност, пише в анонса на фейсбук страницата си Джамбазки.

Нужно е не само да се изразява политическа воля за присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС, но да се покаже и политическо действие, посочи той пред участниците във форума, цитиран от БТА.

Позицията на България е, че трябва да има разширяване към Западните Балкани и всяка държава е "добре дошла" - Албания, Черна гора, бихме приветствали и Р Косово, няма никакво съмнение, че тези държави имат място в ЕС, подчерта евродепутатът. По думите му, не така стои въпросът за Р Сърбия и Република Северна Македония /РСМ/, тъй като там има "яростна, видима, антибългарска линия на поведение, съчетана и с антиевропейска риторика". По отношение на РСМ трябва да се изпълнят най-малко базовите критерии за човешките права, заложени от ЕС, категоричен е Джамбазки. "Когато бъдат гарантирани правата на македонските граждани с българско самосъзнание, прекъсната кражбата на българската история, тогава РСМ е добре дошла в ЕС", допълни той.

Според него на Западните Балкани има интереси и влияние не само на ЕС, но и такива, "които далеч не могат да бъдат наречени приятелски".

Вицепремиерът на Р Косово Емилия Реджепи, отговаряща за положението на малцинствата и човешките права, постави акцент върху нуждата от визовата либерализация за страната й. Имаме младо поколение, на което му е необходима свобода на движение, изпълнени са критериите на ЕК за това, аргументира се тя. Реджепи смята, че трябва да се изграждат добри отношения с всички съседи и това е пътят към ЕС.

Еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи посочи, че първият приоритет е да има напредък в дневния ред за разширяването. Комисията препоръчва да се открият нови клъстери със Сърбия и да се либерализират визите с Косово, каза той.Трябва да позволим на партньорите си да напредват по заслуги, коментира еврокомисарят. По думите му, Западните Балкани имат нужда от стратегически инвестиции, които ще им позволят да развият икономиките си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Анастасия Стойчева Кадър: БНТ

Синоптик: До края на месеца почти без валежи, днес най-топло през януари

"24 часа" на 28 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 28 януари - вижте първите страници през годините

9874 нови случая на COVID-19 - 26,02% от тестваните

9874 нови случая на COVID-19 - 26,02% от тестваните

Асен Василев бе категоричен, че работодателите трябва да осигурят висока продуктивност на служителите, за да няма работещи бедни.

Асен Василев не поддаде – вдига осигуровките на богатите и ниските заплати (Обзор)

Обвиняем за отглеждане и държане на коноп в монтанското село Киселево е предаден на съд

Обвиняем за отглеждане и държане на коноп в монтанското село Киселево е предаден на съд

Софийският университет прие правилата на кандидатстудентската кампания.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Задължителен изпит само за фармация и медицина в Софийския

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber