Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10465867 Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми (Обновена) Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми (Обновена) www.24chasa.bg
Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.
Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.

"Знакът, който даваме с новия председател на парламента е ясен - идва ново поколение в политиката. Поколение, което няма обвързаности, бих казал даже няма багаж на част от нещата, които са се случили във времето, не носи тези травми и е градивно. Иска да тръгнат нещата по нов начин, да се работи заедно, доколкото това е възможно. Да си изчистим държавата и да си я подредим. България да стане страна, в която не само новото поколение да може да работи, но и чиито приятели от чужбина да искат да се върнат".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в студиото на "Панорама" по БНТ. И допълни, че именно Никола Минчев е бил предложението на ПП за шеф на Народното събрание. "Преговорите за правителство продължават, това е само една първа стъпка, най-нормалното нещо е първата политическа сила да излъчи председател на парламента", обясни той.

Василев отрече да има формула, по която да бъдат разпределени министерските кресла. "Това, което има, е разбирането, че спрямо бройката депутати ще има и съответната тежест в състава на Министерския съвет", допълни Василев. И не пожела да потвърди дали самият той ще е бъдещият финансов министър. Василев допълни обаче, че това е предложението на ПП, както и това за Кирил Петков като премиер. 

Асен Василев обясни, че в момента всяка партия преглежда секторните политика, като предстои да се изготви политическата част - как ще се взимат решенията, каква ще е структурата на Министерския съвет и др.

"Надяваме се в началото на следващата седмица да има съгласие от всички политически сили", допълни той. Василев повтори, че окончателен вариант на споразумението няма как да има, докато всички не са съгласни с него, както и че "оценката на кандидатурите се разглежда при затворена врата".

Василев допълни, че основните задачи пред бъдещото правителство са три: да се спрат течовете и корупцията по системен начин, не само с персонални системи, за да се оздрави държавата; овладяване на кризите - енергийна, здравна и политическа; да се вдигнат доходите, да тръгне икономическият растеж, да се подреди държавата, "за да ни е кеф да живеем в нея".

Относно бюджета за 2022 г., предложен от служебното правителство съпредседателят на ПП заяви, че не го е "виждал, но трябва да се разгледат детайлните разбивки, за да се види дали може да бъде ползван за основа".

По думите му обаче ако има нова структура на Министерския съвет, бюджетът трябва да бъде напълно преработен.

Той определи като "нереалистично и не необходимо" предложението да се заложи лимит от 12 млрд. лева дълг за 2022 г.

За скандала в ДКК Василев обясни, че не го следи и е разбрал, че се разменят обвинения: "Едните казали така, другите - друго. Извършват се проверки. Ако някой е нарушил закона, да си понесе последствията". Преди това другият лидер на коалицията определи скандалът в Държавната консолидационна компания като "инсинуация", а изпълнителният директор Ваня Караганева - като "честен човек".

За COVID кризата бившият служебен финансов министър каза, че трайното решение е разяснителна кампания, която да помогне на хората доброволно да се ваксинират.

Асен Василев говори и за промяна в държавната администрация, като по думите му трябва да има плавно извеждане на пенсионерите от нея. "Има ключови пенсионери с много знания, но могат да бъдат запазени като експерти, тъй като има части от държавата администрация, в които 15-20% са пенсионери". Според него трябва да има истински публични конкурси, така че всички които искат, да могат да влязат и да допринесат.

"Хората ще започнат да се обновяват, но това не трябва да става на партиен и шуробаджанашки принцип, не трябва да става и рязко, а да има нормален плавен преход към градеж", каза още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андре Токев

Андре Токев: Поемам си отговорността, искам да дам пример

СНИМКА: Pixabay

Освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки за армиите на страните от ЕС

Божидар Божанов

До 6 месеца по-лесен достъп до електронни услуги за българите в чужбина

 Сийка Милева

Сийка Милева: Абсолютно всички оцелели вещи заедно с телата са върнати в Скопие

Президентът Румен Радев и вицето Илияна Йотова стигнаха пеша от президентството до Народното събрание, като бе лаконичен пред медиите. Обясни, че очаква стабилно правителство съвсем скоро.
СНИМКИ: Николай Литов

Организация на движението в центъра на София заради встъпването в длъжност на Радев

Проф. Николай Вълканов и съпругата му Румяна по време на освещаването от митрополит Антоний
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Митрополит Антоний освети NV Tower: най-зелената сграда в София, станала и Сграда на 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber