Румен Радев поиска парламентът да разгледа проектобюджета на служебния кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10462694 Румен Радев поиска парламентът да разгледа проектобюджета на служебния кабинет Румен Радев поиска парламентът да разгледа проектобюджета на служебния кабинет www.24chasa.bg
СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Велислав Николов

От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода, обърна се президентът към депутатите

Новият парламент да разгледа проектобюджета, който ще бъде внесен от служебното правителство, и да демонтира "прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата". Това са две от задачите, които президентът Румен Радев постави пред новите депутати в словото си от парламентарната трибуна. Те го посрещнаха с аплодисменти.

Румен Радев поиска парламентът да разгледа проектобюджета на служебния кабинет

Радев започна с поздрав към всички депутати, на които хората гласуваха доверие. Надеждите към новия парламент са огромни. Нека преди да изговорим първите си думи и преди първото гласуване, да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха, обърна се държавният глава към тях.

Предишните два парламента живяха кратко и не успяха в основното - да формират устойчиво мнозинство и да излъчат редовно правителство. Българите обаче не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха. Нашето общество още търси ценностите, но вече каза не на превзетата държава и реставрирането на тоталитаризма. Време е за национален консенсус, който трябва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите справедливостта.

Нужен е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко и социално управление. От него зависи да има правителство, животът на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни избори насред зимния сезон, каза Радев. И приветства предварителните разговори между потенциалните партньори.

Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, да създадете условия за възраждане на свободното слово, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес, обърна се Радев към депутатите.

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата, предупреди той. И поиска актуализация на изборните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърли този на населението. Важният национален консенсус е за законността и справедливостта. Ако искаме този НС да е траен и полезен, той трябва да върне обществеността.

Приоритетна задача е демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата, постави цел Радев. И предупреди, че ако НС не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под този чадър.

Важно било да се намери консенсус и около икономическата и социалната политика, за да има допълнителни мерки за справяне с кризите. борбата с пандемията също остава приоритетна задача.

Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе тук по закон. Той предвижда грижа за бедните и създаване на условия на икономически растеж, обясни държавният глава. И поиска навременни законодателни решения да намерят и внесените теми в Плана за възстановяване, за да се създадат необходимите условия за ускорена икономическа трансформация.

Радев призова за консенсус по всички важни външнополитически цели, особено, когато е заложена идентичността ни. И увери, че президентската институция е отложена за диалог и сътрудничество по всички важни външни теми.

Всичко това ще остане само добри пожелания, ако не мобилизираме усилията си в най-важната цел - укрепване на държавността. Необходими са непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от народа управленски модел и за утвърждаването на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието, за заглушаването на корупцията, предупреди Радев.

Немалко анализатори прогласиха, че изборите за 47-о НС слагат край на прехода. За мен това е възможност, но не и свършен факт. От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода, обърна се Радев към депутатите. Вярвам, че този парламент, най-младият досега, има капацитетът, енергията и решимостта да върне оптимизма на българите и да изведе страната по пътя на свободата, развитието и модернизацията, допълни държавният глава.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber