Раздрусване на коалицията с проектобюджета на служебния кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10461791 Раздрусване на коалицията с проектобюджета на служебния кабинет Раздрусване на коалицията с проектобюджета на служебния кабинет www.24chasa.bg
Служебният премиер Стефан Янев влиза на заседание на правителството. В сряда той бе мрачен и лаконичен, за разлика от обичайното си възпитано отношение.
Служебният премиер Стефан Янев влиза на заседание на правителството. В сряда той бе мрачен и лаконичен, за разлика от обичайното си възпитано отношение.

2 версии за маневрите с пенсии и заплати - застраховка, ако и 47-ият парламент излезе ялов, или се вбива клин в бъдещата коалиция по социалната политика

Теч на информация за ротационното председателство на парламента напрегна Нинова и пак разбърка постове и ресори

Трус в очакваната всеки момент коалиция, преди четворката да си е стиснала ръцете около структурата и състава на бъдещата власт - този ненадеен резултат предизвика обявеният от служебния кабинет проект за бюджет 2022.

Изненадващо в сряда по обяд служебният финансов министър Валери Белчев обяви, че кабинетът ще приеме до 17 декември своя вариант на бюджет, но без реформи. И оповести социални мерки - вдигане на минималната заплата на 710 лв., увеличение с 20% на детските надбавки и запазване на бонуса за пенсионерите (първоначално 120 лв., но вечерта се поправи, че ще е 60 лв.

Всички тези мерки обаче противоречат на договорките на бъдещата четворна коалиция и някои от партньорите

започнали да подозират бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, че използват правителството

и президента Румен Радев, за да променят готвещото се коалиционно споразумение.

Минути след като Белчев обяви намеренията си, телефоните на Петков и Василев започнали да звънят на пожар с искания за обяснения.

Двамата все пак успели да убедят партньорите си, че нямат нищо общо.

След това започнали обаждания към премиера Стефан Янев и вицепремиера Гълъб Донев с питания защо се опитват да извиват ръцете на бъдещото правителство.

Двамата опитали да обяснят на представителите на “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, че

решение на кабинета няма, а Белчев е сгрешил

Впоследствие обаче от Министерството на финансите пуснаха единствено уточнение за размера на бонуса за пенсионерите. А в интервю в четвъртък министър Белчев не само не даде знак, че е сгрешил, а напротив - представи детайли от подготвяния от него бюджет.

Дълг от 12 млрд. лв., дефицит под 3%, вдигане на заплатите на чиновниците с 5% посочи той. Докато бъдещата коалиция иска да намали разходите на администрацията с 10%.

В интервю за “24 часа” социалната експертка на “Има такъв народ” Мика Зайкова определи постъпката на служебния кабинет като нечестна.

Като 

изключително странен ход

определи анонса за бюджета пък депутатът от ДБ Георги Ганев.

За икономиста е странно, че служебният финансов министър обявява уж рамка на бюджет, но без да говори с макроикономически показатели като приходи и разходи и инфлация. Липсва и средносрочна прогноза, а в същото време се обявяват параметри като пенсии и минимална заплата.

“Обикновено финансовият министър първо обявява законопроекта, а после започва да говори. Сега поставя каруцата пред коня”, заяви още Ганев. Според него служебното правителство е

започнало наддаване

кой ще предложи по-щедри обещания в социалната сфера.

От “Продължаваме промяната” пък определиха предложения от Белчев бюджет като проблем. Имаме споразумение с 43 точки и бюджетни принципи, припомни Андрей Гюров от формацията на Петков & Василев.

Самият Валери Белчев обясни в сряда - когато за първи път изненада с намеренията си за пенсиите и заплатите, че приходите и разходите в неговия вариант на бюджет предстои да бъдат сметнати до петък - деня, в който се свиква новото Народно събрание. Практика, която е необичайна, защото първо се правят разчети какви приходи планира държавата, а едва след това се търсят приоритетните пера на разходите и се залагат цели за харчене, обясниха служители от финансовото министерство, които редовно участват в изготвянето на бюджетите.

Но след като и вчера Белчев потвърди намеренията на служебното правителство да прави сметките на държавата да догодина, карето партии вече подозират, че президентът Румен Радев се опитва да вбие клин в коалицията. Или поне да я притисне до стената с щедри социални обещания. Подобна реакция отдават на факта, че с приближаването на преговарящите към подписване на коалицинно споразумение той

губи влиянието си върху управлението на страната

Така можело да се обясни и защо в сряда сутринта премиерът Стефан Янев бил видимо мрачен - защото трябвало да бъде изпълнена поръчката.

Наистина в началото на правителственото заседание онзи ден Янев не изнесе традиционната си петминутна реч, а кратко обяви: “Ако има необходимост, ще има изявления”.

Изявления на министри наистина бяха организирани - първо на транспортния Христо Алексиев, а за 12,30 часа бе насрочено такова на Валери Белчев. Финансовият министър обаче се забави с близо 15 минути. Според някои подозрителни коалиционни партньори е изчаквал да приключи участието на президента Радев и вицепремиера Гълъб Донев на международна конференция в София, за да не може присъстващите там репортери да им задават въпроси за щедрите социални обещания.

Целта на правителството наистина е да покаже, че може да бъде направен социален бюджет, потвърди пред “24 часа” член на служебния кабинет.

Официалната версия на кабинета обаче е, че проектът на бюджет е застраховка и никой не може да задължи партиите да го приемат. Но така ще има подготвен за приемане проект, ако възможността за управленска коалиция в 47-ото народно събрание се разсъхне и се отиде на нови предсрочни избори напролет.

Валери Белчев също определи подготовката на бюджет, алтернативен на заявките на евентуалната управленска коалиция, като отговорност за държавата.

“Да, през януари може да се изкара с 1/12 от бюджета за 2021 г., но

какво правим, ако се окаже, че така трябва да се движи държавата до май следващата година”,

запита пък негов колега министър. И даде за пример възникнало по друга линия напрежение в преговорите, визирайки изтичането на информация за новата структура на Министерския съвет и ротацията на парламентарни шефове, което явно разгневи лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Късно вечерта в сряда в редица медии бе получен вариант на споразумение за структура на бъдещото правителство. Тя предвиждаше в кабинета да има само един вицепремиер, еврофондовете да бъдат прехвърлени към финансовия министър, от земеделското министерство да се извадят горите и надзорът над земеделските фондове, а Агенцията за пътна инфраструктура да мине от регионалното развитие към транспорта. Споразумението предвиждаше и нововъведението председателят на Народното събрание да се сменя всяка година, като първа поста да заеме Нинова.

Според част от сайтовете информацията е изтекла от вътрешен имейл на ДСБ (част от “Демократична България) до структурите ѝ, с който се призовава споразумението да бъде одобрено до петък, 3 декември, за да може да се задвижи изпълнението му.

Нинова обаче в четвъртък по обед изненадващо отрече всички подробности, които изтекоха в медиите. 

Според друга версия за бюджетните маневри на служебната власт именно Нинова ги е предизвикала - на “Дондуков” 2 били

подразнени от прекалено щедрите обещания към БСП, за които се дочува

откъм преговорните екипи. Соцлидерката реално обяви война на президента Радев преди балотажа. А сега била напът да получи голям дял от новата власт и лостове да стопира някои от смелите намерения на Петков, Василев и компания, чийто успех като патрон на промяната би споделил и Румен Радев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андре Токев

Андре Токев: Поемам си отговорността, искам да дам пример

СНИМКА: Pixabay

Освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки за армиите на страните от ЕС

Божидар Божанов

До 6 месеца по-лесен достъп до електронни услуги за българите в чужбина

 Сийка Милева

Сийка Милева: Абсолютно всички оцелели вещи заедно с телата са върнати в Скопие

Президентът Румен Радев и вицето Илияна Йотова стигнаха пеша от президентството до Народното събрание, като бе лаконичен пред медиите. Обясни, че очаква стабилно правителство съвсем скоро.
СНИМКИ: Николай Литов

Временни промени в движението в центъра на София заради встъпването в длъжност на Радев

Проф. Николай Вълканов и съпругата му Румяна по време на освещаването от митрополит Антоний
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Митрополит Антоний освети NV Tower: най-зелената сграда в София, станала и Сграда на 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber