Съдът на ЕС ще отхвърли жалбите срещу обвързването на бюджетните разходи със законността

https://www.24chasa.bg/novini/article/10459249 Съдът на ЕС ще отхвърли жалбите срещу обвързването на бюджетните разходи със законността Съдът на ЕС ще отхвърли жалбите срещу обвързването на бюджетните разходи със законността www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Бордона предлага да бъдат отхвърлени жалбите на Полша и Унгария срещу новото европейско законодателство, което обвързва бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона. Това се посочва в съобщение на Европейския съд.

Бордона отбелязва, че новото европейско законодателство ясно определя кога може да се стигне до спиране на преводите от бюджета на ЕС към столиците - при нарушения, свързани със законността и които водят до преки отрицателни последици за бюджета. Новите правила изискват да има достатъчно пряка връзка между нарушението на принципите на правовата държава и изпълнението на бюджета, уточнява той.

Варшава и Будапеща подкрепиха в Европейския съвет въвеждането на новите правила, но ги оспориха пред Съда на ЕС. Европейската комисия реши да не предприема мерки по новото законодателство, докато няма решение на Европейския съд. Това стана причина Европейският парламент да заведе иск срещу ЕК в Европейския съд. Днешните заключения на Бордона не са обвързващи за Съда на ЕС, но обикновено окончателните решения са съобразени със становищата на генералните адвокати, допълни БТА.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Мария Габриел.

Габриел: Целеви инвестиции ще адаптират образователните системи към екологичния преход

На 27 септември м.г. шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен пътува до Букурещ, за да съобщи лично на румънския президент Клаус Йоханис и на тогавашния премиер Флорин Къцу, че националният план е одобрен.

Румъния вече харчи близо 4 млрд. аванс за възстановяването

Мария Габриел: 385 млн. евро за културата и творчеството през годината

Мария Габриел: 385 млн. евро за културата и творчеството през годината

В Института по морски науки в Барселона правят опити с ципура, която е една от най-разпространените риби в Средиземно море.

Риби променят пола си заради глобалното затопляне въпреки хромозомите

Лидерите на най-големите икономики в ЕС се събраха на среща на Г-20 в Рим през октомври.

Разговор за пари вместо за вируси идва с новите лидери в трите големи икономики на Евросъюза

Неправителствени организации искат забрана на биометричната идентификация на обществени места.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Идва ли времето, когато компютър ще ни дава пенсии и помощи

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber