“Уволнената” висша чиновничка все още е шеф на активи за 1,2 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/10457722 “Уволнената” висша чиновничка все още е шеф на активи за 1,2 млрд. лева “Уволнената” висша чиновничка все още е шеф на активи за 1,2 млрд. лева www.24chasa.bg
ВАНЯ КАРАГАНЕВА

Комисията за конфликт на интереси обаче започва проверка на Ваня Караганева, а нейни колеги пуснаха сигнал и до Кьовеши

ГЕРБ видя един и същи адвокат - Иван Тодоров, в ББР и ДКК, свърза го и с изборите, той отрича

Светкавичната война в икономиката за управлението на 1,2 млрд. лв., започнала в понеделник и доразвила се във вторник, продължи и в сряда.

Тогава за първи път позицията си изложи и Ваня Караганева, уволнена от 3-ма свои колеги директори в Държавната консолидационна компания (ДКК).

Решението за уволнението ми като изпълнителен директор на ДКК е неправомерно и не е в сила, обяви Ваня Караганева. Справка в Търговския регистър потвърждава думите ѝ - решението за уволнение не е вписано и не е в сила.

В понеделник вечерта от ДКК обявиха, че Караганева е отстранена след решение на борда. В заседанието участвали Рая Каназирева - втори изпълнителен директор, Диляна Софиянска и Радостин Вазов - и тримата назначени в ДКК от ГЕРБ. Караганева бе лансирана за член на управата от Кирил Петков, докато той бе икономически министър, а стана изпълнителен директор и пое управлението на активи за 1,2 млрд. лв. по времето на сегашната министърка Даниела Везиева.

Освобождаването на Караганева бе мотивирано с 21 нарушения, сред които еднолични решения за извънсъдебно споразумение с “Дунарит” за 50 млн. лв., за назначаване на нов адвокат на ДКК с договор за 1,12 млн. лв., за кадруване във ВМЗ - Сопот, “Монтажи” и “Кинтекс”, смяна на банката.

Караганева отхвърля всички обвинения. За основното - че има споразумение с “Дунарит”, твърди, че не е подписвано, а само е обсъждано. Основните средства на дружеството пък били в ББР и смяната на банката не застрашавала финансовото му състояние. По отношение на назначенията във ВМЗ Караганева посочва, че има такива права.

Това бе потвърдено и от ръководството на ДКК. Част от него вчера покани журналисти, за да подкрепи с документи твърденията за нарушения на Караганева. Всъщност повечето от нейните действия не се оспорват, но не били съгласувани с останалите от Съвета на директорите. Рая Каназирева заяви, че ще подаде сигнал и към европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за действията на Караганева. От антикорупционата комисия на Сотир Цацаров също започват проверка.

От ГЕРБ в сряда на специален брифинг обявиха, че вторият договор на ДКК за правни услуги е с кантората на адвокат Иван Тодоров, брат на собственика на “Сиела норма” Веселин Тодоров. Юристът от ГЕРБ Любомир Талев заяви, че Тодоров имал договор и с ББР “за една прилична шестцифрена сума”. От ГЕРБ посочиха още, че Кирил Петков и Асен Василев като министри възлагат на ББР да сключи договор с адвокатската кантора, свързана със “Сиела Норма”, която доставя машините за изборите, и в резултат политическият им проект печели вота.

Адвокатската кантора: Нито имаме договор с ДКК, нито водим преговори с ББР

“Във връзка с изнесената информация в сутрешния блок на БТВ по повод Държавната консолидационна компания Адвокатско дружество “Георгиев, Тодоров и ко” заявява, че НЯМА сключен договор с ДКК и не е участвало в никакви процедури по сключването на такъв договор. Всичко, което е казано в обратния смисъл, не отговаря на истината”.

Така реагираха от адвокатската кантора “Георгиев, Тодоров и ко” на изказване на Тома Биков от ГЕРБ в сутрешния блок на БТВ.

Той припомни, че сред обвиненията срещу Ваня Караганева е “наемане на адвокатска кантора, която ще получи над 1 милион лева за работа, вече свършена от друга адвокатска кантора, която също е получила хонорар”. И добави, че тази адвокатска кантора е свързана със “Сиела”.

По повод твърденията на ГЕРБ (виж горе) Иван Тодоров - управляващ съдружник на “Георгиев, Тодоров и ко”, каза:

Не познавам нито един изпълнителен директор на ДКК, нито някой от Съвета на директорите, даже не съм ги и виждал. Нямаме договор с ББР, нито водим преговори за такъв. Не познавам и шефовете на ББР.

В позицията, която пусна вчера, Ваня Караганева обяснява по случая със сменените адвокати следното:

“По отношение на твърдението, че съм взела еднолично решение за прекратяване напълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначаване на друг.

В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество “КейсПро” ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата. На практика това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение.

Извън това във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по множество дела са сключени само с един адвокат – Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество “КейсПро” ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция.

Всичко това създава у мен в качеството ми на изпълнителен директор основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му. Предприела съм действия да упълномощя друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документация и договорите, свързани с нея, установихме, че само за последните три годинина адвокат Андонов и представляваното от него дружество “КейсПро” ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева.”

Преди изборите на 14 ноември ГЕРБ сигнализира, че са се появили нови 228 машини за гласуване и се усъмни, че може да бъдат използвани за манипулиране на вота. От “Сиела” казаха, че са внесли машините за собствени нужди, а ЦИК ги е задържала. Преди ден ВАС разпореди машините незабавно да бъдат върнати на “Сиела Норма”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес


НИКОЛАЙ ПАВЛОВ

Уволниха целия борд на "Булгаргаз" в петък в 17,30 ч

Родните оранжерийни зеленчуци станаха непродаваеми

Истерични цени на това, което ядем всеки ден. И на горивата (Графика)

Сградата на Българската народна банка

Плащаме над 100 000 лв. на ден през смартфони и часовници

Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.

Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес

 Бизнес организациите  - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. написаха отворено писмо до финансовия министър Асен Василев.

Работодателите искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги "некадърни"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber