Апел към Кацаров: Онлайн обучението вече е катастрофа! Върнете всички ученици!

https://www.24chasa.bg/novini/article/10454293 Апел към Кацаров: Онлайн обучението вече е катастрофа! Върнете всички ученици! Апел към Кацаров: Онлайн обучението вече е катастрофа! Върнете всички ученици! www.24chasa.bg
ДИЯН СТАМАТОВ
ДИЯН СТАМАТОВ

Чака ни тежко бъдеще, предупреди Диян Стаматов

Платени от родитетелите тестове е делене на бедни и богати

Здравният министър да преосмисли своята изключително консервативна заповед и всички ученици да бъдат върнати в училище. Това призова директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов, който е и шеф на организацията на работодателите в образованието у нас, обединяваща директорите на училища от цялата страна.

Последствията са катастофални и са за всички, предупреди той.

Ние сме в постоянен образователен локдаун, описа Стаматов ситуацията. Нищо не се случва в дистанционното обучение поради тоталната липса на интерес от двете страни. Вече е дори не катастрофа, а пълна незаинтересованост. Това ще се отрази дълго напред във времето на нас като общество, чака ни изключително тежко бъдеще, предупреди експертът.

Задължително трябва да се върнем присъствено и всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички, обобщи Стаматов.

Трябва да учим постоянно занапред не само от 1 септември, коментира той идеята за по-ранен старт на учебната година. Това минава обаче през нови планове и изчистване на материала от определено съдържание, посочи директорът. Гъвкавост ни трябва в пандемията, а не "сега е зимна ваканция и не учим", призова Стаматов.

Съвсем малка част от училищата са готови да плащат за тестове, в бюджетите им, особено на финала на годината, няма откъде да има такива средства. Колкото до възможността това да става с финансиране от родителите - намираме се в криза и всякакви експерименти и нарушаване на правилата водят до опасности. Така той коментира другите опции за тестване на учениците извън началния курс, за да се върнат в класните стаи. В момента държавата осигурва тестове само за най-малките, а гимназиите получиха право да го правят сами. От това засега се възползват частните училища и частично Испанската и Софийската математическа гимназия, като всичко се плаща от родителите.

Спестени пари от онлайн обучението няма в нашето училище, отвърна той на въпрос няма ли подобен ресурс, с който да се платят тестовете.

Испанската гимназия и СМГ правят тестове - чест им прави на колегите от тези две емблематични училища, но в страната има 2 срещу 2500 учебни заведения. Това е неправилно противопоставяне, да не използваме термина "бедни срещу богати", посочи Стаматов.

Става със самоорганизиране на родителите - правят тестове в лароратория, която преценят, и представят сертификат. Директорът може да се обърне към лабораторията с молба да намали цената на теста, ако се създаде организация, но това е едно частно договаряне, посочи Стаматов. 

В 119-о училище направена анкета посочила, че 9% от учениците са ваксинирани, 3-4 имат антитела, около 5 са преболедували и 10-15 на сто имат възможност за тестване със собствени средства. Но тези данни са димачини и процентие може да се променят. А ако почне учебен процес, не може да е лъкатушещ - няма как пак да се върнем бързо дистанционно, обясни Стаматов защо не опитва да организира тестване или друг начин и неговите възпитаници да учат присъствено. 

Иначе при тестването на най-малките от 6 пъти досега има само 2 позитивни Най-вероятно малките ученици не са вирусоносители по начина, по който го твърдяха всички специалисти, заключи директорът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кирил Петков и Димитър Ковачевски се ръкуват преди срещата на двете правителства във вторник.

Премиерът Кирил Петков ще говори пред депутатите за Северна Македония

Анастасия Стойчева Кадър: БНТ

Синоптик: До края на месеца почти без валежи, днес най-топло през януари

"24 часа" на 28 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 28 януари - вижте първите страници през годините

9874 нови случая на COVID-19 - 26,02% от тестваните

9874 нови случая на COVID-19 - 26,02% от тестваните

Асен Василев бе категоричен, че работодателите трябва да осигурят висока продуктивност на служителите, за да няма работещи бедни.

Асен Василев не поддаде – вдига осигуровките на богатите и ниските заплати (Обзор)

След заседанието на мониторинговата група българският премиер се срещна с новата шефка на Европарламента Роберта Мецола.

Две различни Българии описаха в Брюксел премиерът и прокурорът (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber