Европа застарява - до 2050 г. над 1/3 от населението ще бъде над 60 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10454151 Европа застарява - до 2050 г. над 1/3 от населението ще бъде над 60 г. Европа застарява - до 2050 г. над 1/3 от населението ще бъде над 60 г. www.24chasa.bg
Пенсионери Снимка: Ройтерс
Пенсионери Снимка: Ройтерс

Европа застарява - до 2050 г. повече от една трета от населението на континента ще бъде над 60 години. Това изправя отделните хора и обществата пред предизвикателства и възможности.

Това е посочено в описанието на една от сесиите от предварителната програма на двудневната министерска конференция по демографската устойчивост на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна", която ще се състои днес и утре в София, предава БТА.

Президентът Румен Радев ще открие форума, който ще се състои под негов патронаж. В конференцията ще участва заместник-генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем, която е на посещение у нас. Форумът се организира по съвместна инициатива на Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и Регионалния офис за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

За да се реализира потенциалът на по-възрастните хора, се изискват добре обмислени, навременни и превантивни мерки, така че бъдещите поколения да могат да прегърнат късните години на живота като време за развитие и себеутвърждаване, и активно да участват и допринасят в различни сфери на обществото, пише още в анонса на сесията, която ще посочи успешните инициативи за отговор и управление на застаряването. Ще бъдат обсъдени нови начини за създаване на общества за всички възрасти, които насърчават включването на възрастни хора и помагат на страните да осъзнаят ползите от високата продължителност на живот.

Необходим е подход към застаряването, базиран на човешките права, трябва да се вслушаме в гласа на по-възрастните и да отговорим на техните нужди и предпочитания, така че хората да остаряват в добро здраве, активно и с достойнство, смятат експертите.

Сесията ще разгледа по-малко изследваните и по-рядко прилаганите възможности, които едно застаряващо общество предлага, както и обещаващи политически подходи по отношение на остаряване в добро здраве, активно и с достойнство. Ще се търси отговор на въпроса какви политически мерки са достъпни.

Темите на конференцията не се ограничават само с това. Засегнати са още редица други като интегрирането и задържането на младите хора, създаване на благоприятна среда за семействата, равенството между половете и неговите практически ефекти върху обществото, взаимодействието между демокрация и демография, както и редица други аспекти на устойчивото демографско развитие в континента.

Събитието ще се проведе в хибриден формат. В него ще участват държавни и правителствени ръководители, министри, представители на гражданското общество, частния сектор, академичните среди и международната общност.

Конференцията ще осигури платформа за обмен на опит, практики и съвети, позволяващи на държавите да оползотворят потенциалните възможности, произтичащи от демографските промени.

Експерти ще представят пред какви предизвикателства и възможности са изправени страните при посрещането на демографските промени, с оглед намаляването на неравенствата, осигуряване на устойчив растеж, подсилване на човешкия капитал и разширяването на възможностите за всички.

Правителствени представители и известни лидери и експерти ще изследват взаимодействието между демокрация и демография, и ще дискутират как демографските промени могат да бъда възможност демокрациите да станат по-силни и по-включващи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Новият германски канцлер Олаф Шолц. Снимка Ройтерс

Германия няма да затяга мерките, засега

САЩ прехвърлиха под оперативен контрол на НАТО своя ядрен самолетоносач “Хари Труман” за ученията Neptune Strike '22, които започнаха в Средиземно море в понеделник.

Самолетоносач и до 50 000 войници пращат САЩ, Петков свиква спешно съвет за сигурност

Латвия поиска още сили на НАТО на източния фланг

Латвия поиска още сили на НАТО на източния фланг

Тини Кокс

Нидерландецът Тини Кокс е новият председател на ПАСЕ

Буркина Фасо

Превратът в Буркина Фасо извършен без кръв

Жозеп Борел

Борел: САЩ не очаква предстоящо руско нападение над Украйна

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber