Нежеланата кметица закъсня за работа, чакат я, за да почне почистване (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10453290 Нежеланата кметица закъсня за работа, чакат я, за да почне почистване (Видео) Нежеланата кметица закъсня за работа, чакат я, за да почне почистване (Видео) www.24chasa.bg
Росина Станиславова стигна до кабинета си през непочистения сняг пред кметството. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Росина Станиславова отказва срещи заради заразата, но ходи без маска

Районният кмет на “Красно село” Росина Станиславова закъсня за работа и служители, заети с почистването на района, я чакаха, за да получат указания какво да правят. В деня на първия сняг в подопечния ѝ район не бе почистен снегът по тротоарите и даже на стълбището на кметството на района, който ръководи. 

Станиславова е “републикански шампион” по неодобрение, съществуват няколко групи от граждани, които негодуват от поведението и арогантността ѝ. Тя бе обект на проверка от КПКОНПИ, след като бе безспорно установено, че в конфликт на интереси е назначила дъщеря си в европейски проект, на който е била надзорник. От нея се разграничи даже коалицията, която я издигна за кмет - “Демократична България”. Затова те я махнаха от сайта си. А когато Станиславова отказа да върне парите, които си е писала като заплата за ръководен от нея проект, от политическата формация направиха дарение за същата сума. По този казус също има установен конфликт на интереси от антикорупционната комисия.

Вместо да се смири обаче Станиславова не само обжалва в съда решенията на КПКОНПИ, но и блокира куп проекти с жалби срещу тях. Заради странни действия или бездействие на ръководената от нея администрация са стопирани и решения на Столичната община, важни за хората.

Затова екип на “24 часа” реши да провери как минава работният ден на кметицата. Екипът ни избра вторник, 30 ноември, когато още през нощта в София заваля сняг. Предположихме, че поради извънредната ситуация тя ще дойде по-рано и ще спомогне за организацията. Застанахме пред вратата на сградата, в която се помещава район “Красно село”, в 7,55 ч, или 35 минути преди официалното начало на работния ден.

Единствените на смяна се оказаха няколко служители, които се занимават с чистотата, както и охраната. Постепенно и чиновниците започнаха да идват, но не и Станиславова.

Едва в 8,44 ч

сивият

служебен

“Грейт уол” на

кметицата

се появи

по тясната уличка. Зад волана бе самата Станиславова, а заедно с нея в колата бяха още двама души. Заради неизчистените тротоари тя нагази в снега.

Точно преди да се качи по стълбите, работници я поздравиха и повикаха. Зададоха ѝ няколко въпроса за почистването на снега. Едва след като получиха одобрението ѝ, започнаха да опесъчават стълбите. Нещо, което можеше да се случи доста по-рано с инструкция по телефона например. “Машината ще я вадите ли”, попита ги тя. “Чакаме да кажете”, отвърнаха служителите. 

Едва тогава тя забеляза, че сред познатите лица има и ново. Оказа се, че мъжът е пратен от Бюрото по труда по програма за временна заетост. Тъй като първоначално не можа да разбере за какво става дума, Станиславова го покани в кабинета си. Така Мартин Крумов се оказа може би първият човек от началото на пандемията, приет от нея. Заради заразата от коронавирус Станиславова не допуска никого в кабинета си, дори на сайта на район “Красно село” пише, че докато пандемията не отмине,

“приемното

време на

районната

администрация

все още е

отменено”

Макар да отказва срещи на граждани и бизнеснеми, чиито преписки и разрешителни бави или не издава, уж притеснената от заразата кметица влезе в сградата без маска.

След срещата, продължила 5 минути, Станиславова отново се появи на стълбите пред сградата. Часът бе 8,51. Крумов бе с нея. Кметицата даде кратки инструкции, че мъжът е по програма за временна заетост и един месец ще помага. “Вземете го с вас и го интегрирайте. Хайде, идете”, каза на служителите тя. Едва тогава те тръгнаха да почистват кварталните тротоари.

Това обаче се оказа по-скоро формално. Дори стълбите пред кметството не бяха почистени изцяло, а само в средата. Така парапетът се оказа до купчинка сняг, а възрастните хора трябваше да минат по средата на хлъзгавите стълби. Една пенсионерка се оплака, че не може да слезе. Наложи се жената да помоли напълно непознат мъж да я държи, за да може да си тръгне. Дори тротоарът, по който самата Станиславова дойде, също не бе изчистен през целия ден. Дали заради екипа на “24 часа”, или по друга причина, Станиславова не излезе от сградата по време на обедната си почивка. Служителки, които слизаха да пушат, пък се чудеха на поведението ѝ. “Друг път отива още в 12 часа (обедната почивка е от 12,30 ч - б.а.), а сега изобщо не е излязла”, коментираха чиновнички.

13 са начините да се отстрани кмет

13 хипотези за предсрочно прекратяване на пълномощията на кметове и на районни кметове предвижда чл. 42 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Те са подаване на оставка, трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца поради заболяване, при поставяне под запрещение, когато след избирането е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност; ако в едномесечен срок от полагането на клетва не е изпълнил задължението да напусне търговските дружества, в които участва. Другите хипотези са свързани с административно-териториални промени, водещи до закриване на общината, района или кметството; както и при избор за депутат, министър, областен управител или когато заеме друга длъжност.

Кметски правомощия по закон могат да се прекратят предсрочно и при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец, както и при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Последните два варианта според ЗМСМА са при установяване на неизбираемост и смърт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Драгомир Димитров Снимка: Архив 24 часа

Консулът ни в Германия: Стрелбата в университета може да е била насочена към конкретно лице

Петков свиква Съвета по сигурността

Петков свиква Съвета по сигурността

Кирил Петков посрещна в понеделник Димитър Ковачевски в София. След официалната церемония на паметника на Незнайния войн двамата отидоха пеша до Народната библиотека да сложат цветя пред паметника на Кирил и Методий.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Две фази в преговорите със Северна Македония - до юни и после още поне година

"24 часа" на 25 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 25 януари - вижте първите страници през годините

11 049 новозаразени с COVID-19, 24,08% от тестваните, 132 починали

11 049 новозаразени с COVID-19, 24,08% от тестваните, 132 починали

Опашката от кръводарители се заформи след спешен призив на болница "Пирогов".

17-годишната Александра, блъсната от автобус в София, загуби битката за живота си

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber