Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

https://www.24chasa.bg/novini/article/10453217 Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава www.24chasa.bg
Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Никой пенсионер няма да получи по- малко пари от сега и след Нова година, при преизчисляване на пенсиите по новата формула,  добавката от 50 лева остава. Това каза пред БНТ икономистът Мика Зайкова, която участва в разговорите на четирите партии за новата управленска коалиция от името на "Има такъв народ".

Според нея пенсионната система в България е силно дебалансирана. От 2,044 млн. пенсионери 1.5 милиона взимат минималната пенсия, отбеляза тя и добави:

„Ще трябва да поправим първия стълб. Трябва да се направи един анализ и да се види как ще се отрази средният доход и до 2024 г. трябва да стигне до 1.50 от сегашния".

Според нея на втория капиталов стълб „трябва да му се даде малко свобода“, а на пенсионно-осигурителните дружества да се позволи да правят по-рискови операции.

Зайкова изтъкна, че реформата в системата може да продължи и в друга посока: "Постепенно може осигурителната вноска да расте. България е единствената страна с разходно-капитална система в ЕС".

"Пожелавам на новите депутати да се захващат отначало яко за работа и да не забравят какво пише на входа на парламента: Съединението прави силата. Значи, трябва да намерим общи точки, за да решим проблемите. Преговорите, които водихме сега в продължение на една седмица, с колегите от БСП, от "Демократична България" и с хората на Кирил Петков, ми дадоха един такъв оптимизъм, защото хората търсеха наистина пресечните точки, за да можем наистина да решим проблемите. България повече не може да бъде без правителство, това е пълен абсурд", каза Зайкова. 

Казвам Ви съвсем честно, значи всеки един от нас каза какво мисли за отделните групи и кои са приоритетите му, след което си дадохме почивка, и седнахме и се събрахме тези, които мислим еднакво. Тези, които искаха допълнителен анализ и допълнително разискване на теми, решихме да ги направим през първите три месеца на другата година, от януари да се направят блиц анализи на по-важни неща, за които не можахме да стигнем до консенсус. Той обаче не беше такъв, който е непреодолим. Разбирате ли, например колегите от БСП държаха изключително много на социалната политика, както и аз. След техните предложения за едни по-големи социални придобивки и работна заплата, както и в другите елементи на социалната политика, се пошегувах с госпожа Масларова и всички го чуха, които гледаха, казах й: трябва бюджет на САЩ, за да се осъществи. Но така или иначе, предложенията, смея да твърдя, се бяха разделили и се обсъдиха. Искрено се надявам, че кабинетът ще има четиригодишен мандат. За икономика, финанси и бюджет, подписахме общо протокол на това, което искаме да направим и на базата на тези протоколи да се състави коалиционно споразумение, допълни Зайкова.

Що се отнася до бюджета, има специалисти и ако правителството предложи нещо, което не е добре, ще го коригира бюджета. ГЕРБ и ДПС имат специалисти и аз разчитам на техния разум, че ще преценят съвсем коректно това, което се предлага, или поне, ако те имат нещо против, ще бъдат достатъчно аргументирани. Познавам ги колегите, и от ГЕРБ, и от ДПС. Това са хора, които са специалисти. Мислите ли, че един Хасан Адемов ще изкриви социалната политика? Бюджетът трябва да е реален, което означава, че разполагаме с такива средства, и ефективен. Тоест, да не се краде, защото приоритет е борбата със сивата икономика, ако успеем с мерките, които сме предвидили, за да свием сивата икономика, не казвам, че ще я унищожим веднага, но в рамките на четири години тя може да слезе на ниски нива. Ако успеем, ще има пари за всичко и за всички. Това, което предвиждаме, е повече да няма корупция и да свием сивата икономика за четири години, каза още Мика Зайкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андре Токев

Андре Токев: Поемам си отговорността, искам да дам пример

СНИМКА: Pixabay

Освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки за армиите на страните от ЕС

Божидар Божанов

До 6 месеца по-лесен достъп до електронни услуги за българите в чужбина

 Сийка Милева

Сийка Милева: Абсолютно всички оцелели вещи заедно с телата са върнати в Скопие

Президентът Румен Радев и вицето Илияна Йотова стигнаха пеша от президентството до Народното събрание, като бе лаконичен пред медиите. Обясни, че очаква стабилно правителство съвсем скоро.
СНИМКИ: Николай Литов

Временни промени в движението в центъра на София заради встъпването в длъжност на Радев

Проф. Николай Вълканов и съпругата му Румяна по време на освещаването от митрополит Антоний
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Митрополит Антоний освети NV Tower: най-зелената сграда в София, станала и Сграда на 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber