4-ма лекари от Раковски и Асеновград арестувани за 250 фалшиви сертификата (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10453155 4-ма лекари от Раковски и Асеновград арестувани за 250 фалшиви сертификата (обзор) 4-ма лекари от Раковски и Асеновград арестувани за 250 фалшиви сертификата (обзор) www.24chasa.bg
Районният прокурор Чавдар Грошев на преден план. До него са заместникът му Атанас Илиев и началникът на Икономическа полиция в Пловдив Славчо Алексиев. СНИМКА: Ваня Драганова

Поръчвали ги българи в чужбина за 200 - 400 лв. Собственичката на медицинския център отрича

Бизнесът с фалшиви сертификати в Пловдивско процъфтява и руши репутацията на медиците, които близо две години съвестно си вършат работата. Тази констатация направиха лекари, след като шефът на районната прокуратура Чавдар Грошев огласи, че е разбита схема с издаване на неистински ваксинационни документи.

“250 фалшиви сертификата за ваксина срещу ковид са излезли от

общинската

болница

в Асеновград

и от частен

медицински

център в

Раковски

Документите са получавани от българи, които работят в чужбина, и дори не са били у нас в деня на предполагаемата имунизация. Част от тях още са извън страната”, обяви Грошев.

По думите му за сертификатите са плащали суми между 200 и 400 лв., в схемата са намесени и посредници.

200 от фалшивите ваксинации са направени в Раковски, останалите 50 - в Асеновград. Задържани са трима лекари и стоматолог.

Разследването е започнало по сигнал на РЗИ - Пловдив, за съмнително голям брой ваксинации, направени в пунктове към двете здравни заведения. Той е подаден на 19 ноември т. г. (Виж интервюто с шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева.)

Образувани са две досъдебни производства и разследващите са започнали да проверяват декларациите за информирано съгласие, попълвани от пациентите. От двата имунизационни пункта

са иззети

над 20 000

декларации,

част от тях още не са проверени. Засичането на данните продължава и чак когато приключи, ще е ясен мащабът на издаването на фалшиви зелени сертификати.

“В рамките на 5 дни проверихме няколко хиляди души, за да установим дали са били в страната във времето, когато се твърди, че са били ваксинирани”, съобщи шефът на Икономическа полиция - Пловдив, Славчо Алексиев.

Схемата е

действала от

около 2 месеца

“Тепърва ще установяваме съпричастност и на други лица - посредници и още хора, които са получили такива неистински документи. Предстои огромен обем работа. Трябва да проверим дали хората въобще са подписвали декларациите за съгласие и дали са ползвали сертификатите, за да имат право на работа в чужбина”, обясни Чавдар Грошев.

В хода на разследването е възможно на участниците в схемата да бъде повдигнато

обвинение като

организирана

престъпна група

Според зам. районния прокурор Атанас Илиев тази престъпност е трудно доказуема, но обвинението ще стигне докрай. “Разследванията няма да приключат утре или другата седмица, но нашата цел е всеки да си понесе отговорността - както хората, които са издали сертификатите и са въвели данните в националния ваксинационен регистър, така и тези, които са се снабдили с тях”, каза Илиев. Възможно е на получателите на фалшивите документи да се повдигне обвинение в съучастие.

Единият от задържаните е от Асеновград, другите трима - от Раковски.

Зъболекарят

вероятно е бил

в ролята на

посредник,

защото професията му не предполага преки занимания с имунизация.

Управител на общинската болница в Асеновград е новоизбраният депутат от ГЕРБ д-р Иван Червенков, но според районния прокурор няма данни за негова съпричастност към престъплението. “Хората в имунизационния център си работят, но какво са правили, няма как да знам. Опитвал съм се да проверявам колко души са имунизирани, но данните отиват във ваксинационния регистър и аз нямам достъп до тях.

На практика

няма как да се

осъществява

контрол”,

заяви за “24 часа” д-р Червенков.

“Идея си нямам и туйто. Нищо не знам”, коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров. Медицинският център “Св. Елисавета” в града е частен, а негов собственик е Иванка Самуилова.

“Такива работи при нас не съществуват”, отсече пред “24 часа” тя. И попита кой говори това. “Искате да кажете, че обвинявате мен? Аз ли съм ги издала?”, попита настъпателно Самуилова. Заяви, че не знае в медицинския център, на който е собственик, да е вършено подобно нещо. Отрича и да има арестувани лекари. “При нас всички са на работа. Елате и ги вижте”, категорична е Самуилова.

За сертификати се говорело не от вчера. “Който иска, се ваксинира. А който е вършил глупости, да си носи последствията. Но при нас няма такова нещо”, настоя бизнесдамата.

“Колеги пишат фалшиви сертификати - нека дойдат само за час при нас в Инфекциозна клиника и да гледат. Нищо друго да не правят”, предупреди на 21 октомври в интервю за “24 часа” младата лекарка от Пловдив Силвия Стоева. Тя беше потресена, че се върти такъв бизнес, който няма как да става без участието на лекари. Но размахът, с който са издавани фалшиви сертификати, сега надмина и най-големите ѝ страхове.

Д-р Сийка Димчева, шеф на РЗИ в Пловдив: Не ме е яд, болно ми е - компрометират цялата гилдия

Притесни ни интензитетът на ваксинирането в тези два града и сезирахме органите

РАДКО ПАУНОВ

- Д-р Димчева, според прокуратурата сред арестуваните медици, издавали фалшиви сертификати, има и стоматолог. По какъв начин той е участвал?

- Няма как. Принципно зъболекар не може да издава сертификати. Но не искам да вземам отношение по нещо, което не знам. А и има следствена тайна.

- Защо бизнесът със сертификати продължава да процъфтява?

- Знаете ли колко ми е тъжно!

- Още преди месец и половина младата д-р Силвия Стоева от Пловдив алармира в интервю за “24 часа”, че лекари издават фалшиви сертификати. Съгласна ли сте, че това няма как да става без участието на медици?

- Така е, за съжаление. Ако трябва да съм откровена, не толкова ме е яд, просто ми е болно. Защото целият труд на съвестните лекари отива на кино с подобни действия.

- Разследващи обясниха, че сигналът за случаите в Раковски и Асеновград е подаден от РЗИ. Как установихте, че има нещо нередно?

- Извършваме контрол върху данните за имунизациите. И оттам заподозряхме. Знаете, че ваксинопрофилактиката е основна дейност на РЗИ - от получаване до раздаване и отчитане на ваксините. Колегите от “Надзор на заразните болести” нещо ги притесни и сведохме данните до органите на реда.

- Притесни ги интензитетът, с който са издавани ваксинационни сертификати в тези два града?

- Включително и това. Но има и други неща. Повече не искам да говоря, не е коректно - има разследване. Лекарите, които могат да вкарват в системата, са тези, притежаващи електронен подпис. Те имат вход до модула “Ваксини” в Националната здравна информационна система. Право на това имат както колеги от РЗИ, така и общопрактикуващите лекари. Но честно ви казвам, много съм огорчена. Компрометира цяла една гилдия. А има толкова съвестни лекари, сестри, санитари. Слага се едно петно за пореден път и върху хората, които си вършат работата, а те са повечето. Не е редно! Дано този случай е инцидентен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 27 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 януари - вижте първите страници през годините

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор)

Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор)

Александър Тодоров вече не е депутат.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Освободиха депутат да оглави тотото с цитати от Макиавели и съвети за образоване (Обзор)

Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев бяха изслушани извънредно от депутатите за кризата НАТО - Русия.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Засилваме армията си с нов батальон за бързо реагиране (Обзор)

Иван Манев от “Продължаваме промяната” предпочете да се тества със слюнка.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Депутати плюят като децата за COVID, но няма кой да глоби тези без сертификат и тест (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber