Направиха 17 хил. проверки за недеклариран труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/10452010 Направиха 17 хил. проверки за недеклариран труд Направиха 17 хил. проверки за недеклариран труд www.24chasa.bg
37 500 проверки са направили трудовите инспектори.
37 500 проверки са направили трудовите инспектори. СНИМКА: РОЙТЕРС

 Почти 17 000 бр. са проверките, които контролните органи на Инспекцията по труда са извършили през годината по специалната мярка от Плана за дейността на Агенцията, насочена към превенция на недекларирания труд. Това са близо половината от всички 37 500 проверки, показват оперативните данни за единадесетте месеца на 2021 г. Наетите в проверените по мярката предприятия са 665 000 лица.

Установените при тези проверки нарушения, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, са 46 250. Този вид нарушения касаят работата без трудов договор, заплащането, нерегламентирано полагане на извънреден труд, неспазване на разпоредбите по работното време, почивките и отпуските, и са предпоставка за полагане на недеклариран труд. От общо около 8000 бр. актове за установяване на административно нарушение, по мярката са издадени 4100 , от които 3530 са за нарушения на нормите, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. Традиционно за този вид нарушения се издават около 75 – 80% от всички актове. Това е показател за високата взискателност на инспекторите по труда по отношение на нарушенията, които крият риск от използване на недеклариран труд. В допълнение още около 20% от проверките на Инспекцията по труда се извършват ежегодно в строителството и селското стопанство, които са идентифицирани като рискови сектори по отношение на недекларирания труд. При всяка проверка задължително се проверява и дали заварените на обекта работещи имат сключени писмени трудови договори и дали те са регистрирани в Националната агенция за приходите. В Плана за дейността на Агенцията за 2021 г. са планирани и проверки в около 2000 обекта на контрол, които са идентифицирани като високорискови по отношение прилагането на трудовото законодателство. Проверки в обекти с висок риск от допускане на нарушения ще се планират и през 2022 г. Нивото на риск се определя съгласно Методика за определяне на рисковия потенциал, разработена по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Един от показателите с най-голяма тежест за определяне на нивото на риск са установени нарушения за работа без трудов договор.

„Видно е, че Инспекцията по труда вече изпълнява една от препоръките за превенция на недекларирания труд - за идентифициране на най-рисковите обекти по отношение на използването на такъв и насочване на контрола приоритетно към тях“, отбеляза изпълнителният директор на Агенцията Румяна Михайлова по време на кръгла маса, на която бяха представени и обсъдени 51 предложения и Методика за превенция на недекларираната заетост. Те бяха представени от Асоциацията на индустриалния капитал в България и са разработени в рамките на изпълнявания от организацията проект BG05M9OP001-1.051-0001 „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост“.

Инспекцията по труда участва в Обществения съвет, създаден по проекта. „За ГИТ е изключително важно обсъжданите предложения да гарантират ефективността на контрол на съответните органи. Важно е при подготовката на законодателни промени да се търси баланса между гъвкавостта на трудовите и осигурителни отношения и правата на работещите“, заяви още Румяна Михайлова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българският премиер Бойко Борисов и президентите на Русия, Турция и Сърбия (от ляво на дясно) присъстват на церемония за официалното пускане на газопровода “Турски поток” през януари 2020 г.

Защо Путин не може да спре газа за България - тук държим кранчето на още 5 държави (Графика)

И цената на пшеницата върви нагоре

И цената на пшеницата върви нагоре

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани

Ще стане ли емирът на Катар газовият спасител за Европа?

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Николай Събев

В три дни транспортният министър се среща с колегите си от Северна Македония, Турция и Румъния

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber