Бъдещето на Европа: Французите искат повече екология и по-силна отбрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/10451507 Бъдещето на Европа: Французите искат повече екология и по-силна отбрана Бъдещето на Европа: Французите искат повече екология и по-силна отбрана www.24chasa.bg
Снимка: Айфелова кула
Снимка: Айфелова кула

"Енергийно въздържание", "постоянна армия" и избран президент - френски граждани, запитани за бъдещето на Европа, се произнесоха за по-силен, по-екологичен и по-единен Европейски съюз, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Близа хиляда души споделиха очакванията си от Европа по време на дебати през септември, а 50 000 френски младежи участваха в допитване онлайн. Вчера бяха разпространени обобщените изводи.

В топ 10 на желаните приоритетни промени начело са призивите "да се развива енергийно въздържание" и "да се консумира по-малко, спирайки прекомерното" потребление. Предлага се да бъде намален броят на автомобилите в ЕС и да бъдат въведени квоти за потребление в различни сектори.

Следват "засилване на колективната отбрана и сигурност на ЕС", на "общия икономически резултат въз основа на състезателна автономна индустрия" и установяване на "гражданска власт" с по-широко задействане на граждански инициативи.

Предлага се по-специално да бъде назначен европейски комисар по отбраната, да се създаде "постоянна армия, способна да реагира и да бъде изпращана навсякъде по света", а след време председателят на Европейската комисия да бъде избиран с всеобщо гласуване.

"Този списък с предложения ще бъде приносът на френските граждани към Конференцията за бъдещето на Европа", заяви при получаването му държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

Започнала през пролетта в цяла Европа, тази поредица от допитвания, която според Бон изглежда ще приключи през април или май, се очаква да формира насоки и планове за реформи през следващите 10 години.
"Тя ще бъде обект на европейски доклад и на политически ангажимент от страна на държавните и правителствените лидери, на всички европейски институции", посочи Клеман Бон.

"Европейската комисия ще предложи идеи, реформи на база на вашия принос. Всичко това ще се прави "под открито небе", обеща той, но уточни, че "може би няма всичко да влезе в работа", нито пък задължително "веднага".

Франция, която ще поеме председателството на ЕС през първата половина на 2022 г., "ще вземе предвид всичко това" и ще положи усилия за "максимален напредък" във връзка със събраните мнения.
Запитаните французи освен това искат една Европа, която поставя "образованието на преден план", която е "по-близка и достъпна" за хората, Европа със "споделени идентичности".

Участниците гласуват за неща, близки до гражданите - култура, образование, ценности, изтъкна бившата министърка по европейските въпроси Елизабет Гигу. Тя призова за повече публичност на данните от дебатите и анкетата, за да стигнат те "на европейско ниво".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Френският президент Еманюел Макрон е поддръжник да има европейска армия.

Ще остане ли химера общата европейска армия?

Още поне 10 години евтини разговори в Европа! (Видео)

Още поне 10 години евтини разговори в Европа! (Видео)

Едни искат цифрово евро, други - криптовалутите да се забранят напълно

Едни искат цифрово евро, други - криптовалутите да се забранят напълно

Бързи и модерни влакове заменят полетите на къси разстояния

Бързи и модерни влакове заменят полетите на къси разстояния

Страсбург: По-малко антибиотици за животните

Страсбург: По-малко антибиотици за животните

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен посещава спешната помощ на университетската болница в румънската столица Букурещ.

Обща болница за редки заболявания ще помогне на лекарите да станат тесни специалисти

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber