Уволниха шефка на ДКК със смайващи нарушения - твърдяла, че зад нея е икономическото министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449544 Уволниха шефка на ДКК със смайващи нарушения - твърдяла, че зад нея е икономическото министерство Уволниха шефка на ДКК със смайващи нарушения - твърдяла, че зад нея е икономическото министерство www.24chasa.bg
Уволниха шефка на ДКК със смайващи нарушения - твърдяла, че зад нея е икономическото министерство

Съветът на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК) освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор. За краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК и уронват престижа на Министерство на икономиката. 

Това се посочва в съобщение на сайта на компанията.

Караганева беше назначена като втори шеф на ДКК преди един месец. Първоначално през септември тя беше назначена от тогавашния министър на икономиката Кирил Петков, като независим представител на Съвета на директорите, след което през октомври премина през конкурс и стана втори изпълнителен директор заедно с Рая Каназирева. Сега като шеф на холдинга остава само Каназирева. 

На сайта на ДКК е публикуван списък с установените нередности, "без да е изчерпателен", който включва взимане на еднолични решения, включително назначения в борда на ВМЗ, трудови взаимоотношения с друг работодател, и др.:

Караганева еднолично е решила да прекрати пълномощията на процесуалния представител на ДКК по пет висящи търговски дела и назначила друг адвокат, различен от адв. Краварски, с който вече е слючила граждански договор, по който се плаща ежемесечно. Новите договори за правна помощ задължават ДКК с парична сума в размер на 1 120 060 лв. с ДДС за услуга, която вече е платена.

Еднолично е подписала извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева с "Дунарит", с различен от одобрения вече от СД на ДКК текст, без последваща санкция или даже информиране на съвета на директорите на ДКК.

Според Закона за публичните предприятия директори на публични предприятия нямат право да работят на друго място (освен като преподаватели във висше училище и/или като лекари). Във връзка с това изискване Ваня Караганева е подписала декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър.

Еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК, в противоречие на чл. 28, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Новата банка не е покрила стрес теста на ЕЦБ, което би се отразило и на видовете риск към ББР във връзка с кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лева.

Отказ да изплаща в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които Дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.). Във връзка с провеждания тримесечен мониторинг от ББР на ДКК като кредитополучател, ДКК не може да предостави в срок необходимите удостоверения за липса на публични задължения. Това би променило в негативна посока риска на ДКК като кредитополучател (вкл. увеличаване на лихвата по кредита).

Издаване на заповеди за подписване на финансово-счетоводни документи, които са в нарушение на вътрешните правила на ДКК, ЗФУКПС, чл. 13, ал. 3, т.1 и Методическите указания на Министерство на финансите.

Еднолично е назначила на временни членове на СД на „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) ЕАД без одобрението им от съвета на директорите и в нарушение на решение на СД на ДКК.

Еднолично е разрешила ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност като даже не уведомява съвета на директорите на ДКК.

Отказ от разглеждане на всякакви въпроси, свързани с проекта за ремонт и реконструкция на язовири. Просрочени са нормативно определени срокове, което крие риск от бедствия и може да доведе до тежки финансови загуби за Дружеството.

Подписване на договор за правна помощ и консултантски услуги с адвокат Краварски, който впоследствие е назначен и за председател на комисиите за избор на членове на съвета на директорите на ВМЗ, „Монтажи“ и „Кинтекс“, както и всички комисии за избор на одитори на дъщерните дружества.

Адвокатът има достъп до цялата информация на сървъра на ДКК, въпреки че самият той не е служител на Дружеството. Той е иззел неформално функциите на изпълнителния директор пред екипа на ДКК.

За по-малко от месец работа като изпълнителен директор Ваня Караганева блокира работата на ДКК в редица направления, включително чрез неправомерни еднолични решения. Действията й показват, че тя разбира управленската отговорност на тази позиция основно като функция за нови назначения в ДКК и дъщерните дружества. Караганева увеличава щата на ДКК с по-високоплатени, но не и оперативно работещи служители, без да e ясно от какви източници ще се осигурява финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си позволи. Като част от тази практика, Караганева е назначила свой технически сътрудник на два трудови договора, с общо възнаграждение по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора.

В заключение, Съветът на директорите на ДКК отчита като своя грешка избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен директор на дружеството, без да е посветил достатъчно време, за да установи дали тя притежава компетенциите, необходими за тази роля.

Съветът на директорите на ДКК не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на заседанията му, че всички нейни действия са по нареждане на Министерство на икономиката. ДКК се противопоставя на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на икономиката може да носи отговорност за действия на Караганева, които са против интереса на дружеството.

Във връзка с гореизложеното, ДКК е сезирала компетентните органи.

От БНР припомнят, че през септември от ДКК алармираха за противоречащи на закона действия със съобщение до медиите, в което се казваше:

"Назначените на икономическия министър Кирил Петков на двама нови независими членове на Съвета на директорите противоречи на Закона за публичните финанси, тъй като те не са избрани с конкурс".

Тогава дружеството публикува протокол от 2-ри септември за назначението на Валери Белчев и на Ваня Караганева, като независими членове на Съвета на директорите на ДКК.

В съобщението на ДКК от октомври пише: Ваня Караганева, която е независим представител на Съвета на директорите на ДКК от септември 2021 година, вече е представител на държавата след конкурса на министерството. Тя има административен опит в Народното събрание от 1993 година. През 2013 и 2014 г. работи като началник кабинет в министерства на служебните правителства. В 42-ото и 43-ото Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андре Токев

Андре Токев: Поемам си отговорността, искам да дам пример

СНИМКА: Pixabay

Освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки за армиите на страните от ЕС

Божидар Божанов

До 6 месеца по-лесен достъп до електронни услуги за българите в чужбина

 Сийка Милева

Сийка Милева: Абсолютно всички оцелели вещи заедно с телата са върнати в Скопие

Президентът Румен Радев и вицето Илияна Йотова стигнаха пеша от президентството до Народното събрание, като бе лаконичен пред медиите. Обясни, че очаква стабилно правителство съвсем скоро.
СНИМКИ: Николай Литов

Организация на движението в центъра на София заради встъпването в длъжност на Радев

Проф. Николай Вълканов и съпругата му Румяна по време на освещаването от митрополит Антоний
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Митрополит Антоний освети NV Tower: най-зелената сграда в София, станала и Сграда на 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber