Майката на Марио Николов осъди прокуратурата за 8 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10449428 Майката на Марио Николов осъди прокуратурата за 8 хил. лв. Майката на Марио Николов осъди прокуратурата за 8 хил. лв. www.24chasa.bg
Разследването срещу Марио Николов за злоупотреби с пари от САПАРД започна през 2005 г. Снимка Архив
Разследването срещу Марио Николов за злоупотреби с пари от САПАРД започна през 2005 г. Снимка Архив

Майката на Марио Николов е осъдила прокуратурата за 8 хил. лв. на втора инстанция в Софийския апелативен съд, съобщава lex.bg.

Прокуратурата вече е осъдена да плаща обезщетение заради 15-годишното разследване и делото за източване на над 14 млн. лева по програма САПАРД, което тази година приключи по давност без осъдителни присъди.

Подсъдими в процеса бяха бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души. Майката на Марио Николов – Елена, беше само обвиняема и разследването срещу нея е било прекратено още преди пет години.

През 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди. В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лева, но решението е било обжалвано и от нея, и от държавното обвинение.

Наскоро Софийският апелативен съд намалил обезщетението на 8000 лева. От решението му става ясно, че Николова е преживяла негативни емоции през цялото време на разследването, но най-силни са били в първата година от образуването му. Тогава тя станала агресивна към колегите във фирмата, която фалирала през 2009 г., но и към синовете си. Съпругата на единия е дала показания и споделила, че Елена Николова обвинявала децата си за положението, в което се намирала и особено за това, че от човек с финансови възможности, в бъдеще щяла да бъде зависима от други. В решението на съда се казва дори, че Николова изпитвала „ненавист“ към тях за известно време.

Нейна колежка пък е свидетелствала как Николова разказвала за разпитите в полицията и затова, че я обвинявали за престъпление, което не е извършила, а можела да влезе в затвора за 10 години, където не вярвала, че ще издържи. Този страх се засилил след един от разпитите, където се държали изключително грубо с нея. Била заведена в подземие, където разпитващият ѝ казал, че я очакват 10 г. „строг тъмничен затвор“. Това станало после основната ѝ мисъл, страхувала се и когато я търсели от непознат номер, тъй като допускала, че ѝ звънят от полицията. Изпитвала страх от полицаи на улицата и започвала да мисли дори за самоубийство.

Заради стреса станала хаотична, а преди това била много добър мениджър. Отслабнала драстично. След един разпит се върнала в офиса, където трябвало да се вземат важни решения за фирмата, но Николова не била в състояние и постепенно бизнесът започнал да страда.

Бившата ѝ колежка разказала как веднъж отишла с Николова до пощата, за да си вземе пенсията, понеже вече се страхувала и да излиза сама. Там служителката казала, че не може да ѝ преведе парите, защото имало наложени запори и Николова се разплакала.

Според апелативните съдии обаче, въпреки тежките обвинения и продължилото близо 9 години разследване, тревогите и влошеното здраве на Николова, справедливото обезщетение за нея е само 8000 лева. Съдът отбелязва, че на Николова не е била наложена мярка за неотклонение и по разследването за измами дори не е била привлечена като обвиняема, макар да се е водило срещу нея, а другото обвинение също не е стигнало до съд.

Съдиите отбелязват, че в този период е било висящо и голямото дело по САПАРД, по което подсъдим е бил синът ѝ Марио, заради което може да се приеме, че майка му също е изпитвала тревоги и притеснения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

5 сек. преднина за завиващи коли дава светофарът, на който загина Али

5 сек. преднина за завиващи коли дава светофарът, на който загина Али

СНИМКА: Pixabay

5 опита за измами по телефона през седмицата в област Монтана

Повдигнаха обвинение и задържа за 72 часа мъж за наркотици

Повдигнаха обвинение и задържа за 72 часа мъж за наркотици

СНИМКА: Pixabay

Издирват младеж от Нова Загора, избягал при полицейска проверка

7 месеца условно за безработен, купувал гласове за изборите през ноември

7 месеца условно за безработен, купувал гласове за изборите през ноември

19-годишен се заби с кола в крайпътно дърво, пътник на 18 г. е в болница

19-годишен се заби с кола в крайпътно дърво, пътник на 18 г. е в болница

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber