Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените

https://www.24chasa.bg/novini/article/10448946 Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените www.24chasa.bg
Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни.

СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА
Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни. СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Всички прогнозират спад на продажбите

22,4% от мениджърите в промишленоста, т.е. повече от една пета, смятат, че продажните цени ще продължат да се увеличават и в следващите три месеца, т.е. инфлацията, която през октомври достигна 6% на годишна база, ще продължи още да се покачва. Това показва ноемврийското проучване на НСИ за бизнесклимата.

Мениджърите в областта на услугите и на търговията на дребно също смятат, че цените ще продължат да растат поне през следващите 3 месеца и това заедно с очакванията им за намалени продажби са главните причини за засилване на песимизма им. Макар че негативните очаквания не са толкова силни, колкото са били през март-април миналата година, кривата се е устремила надолу. Единствено в промишлеността има леко подобряване на бизнесконюнктурата, но това се дължи на осигуреността с нови поръчки през предишните месеци.

Строителните предприемачи също прогнозират нарастване на продажните им цени, още повече че те имат и основание за това, тъй като основните строителни материали поскъпнаха драстично през последните месеци. Строителният процес обаче е доста дълъг и засега не е ясно кога и доколко това ще даде отражение. Показателят за бизнесклимата в строителството намалява с 4,1 пункта в сравнение с предишния месец, но това донякъде има и сезонен характер, тъй като късната есен и зимата в този сектор няма особено голяма дейност.

Най-силен спад на показателя за бизнесклимата през ноември се отбелязва в сектора на търговията на дребно - с 8,4 пункта. По принцип сезонът на коледно-новогодишните покупки е много силен за този сектор и през декември оборотите на търговците са около пет пъти по-високи, отколкото през останалите месеци от годината. Инфлацията в момента обаче със сигурност ще намали тези обороти и това заедно с общата икономическа несигурност кара търговците да бъдат толкова песимистично настроени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Купоните за храна вече 200 лева, с тях ще се плащат и сметки за ток

Купоните за храна вече 200 лева, с тях ще се плащат и сметки за ток

Даниел Лорер

Министър към бизнеса - вече не ви трябва човек за кредит от ББР (Обновена)

Министърът на туризма Христо Проданов и посланика на Република Грузия у нас Н.Пр. Тамуна Лилуашвили обсъдиха възможността за създаване на директна самолетна линия между България и Грузия. Снимка министерство на туризма

Министър Проданов говори с посланик за директна самолетна линия с Грузия

“ББР Лизинг” е дъщерно дружество на Българската банка за развитие

Лизинг с 0% самоучастие за закупуване на транспортни средства предлага ББР

Сградата на Европейска комисия

ЕК одобри още 3 млн. евро държавна помощ за българския туризъм

Сандов обсъди с Фандъкова подобряването на чистотата на въздуха и завода за изгаряне на отпадъци

Сандов обсъди с Фандъкова подобряването на чистотата на въздуха и завода за изгаряне на отпадъци

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber