Нов тренд: обират скромни жилища по високи етажи, крадците пътуват с метрото

https://www.24chasa.bg/novini/article/10448830 Нов тренд: обират скромни жилища по високи етажи, крадците пътуват с метрото Нов тренд: обират скромни жилища по високи етажи, крадците пътуват с метрото www.24chasa.bg
Това са част от инструментите, които столичните крадци ползват, за да отключват врати и дограми.

Чести обири, по няколко в месеца, за по-малки суми. Това е новата тактика на крадците по домовете в София. Действат през деня. Влизат в скромни жилища, ровят дълго и винаги намират пари или други ценности. Заради епидемията и ниските лихви практически във всяко жилище има пари. Това обикновено не са големи суми, но този вид кражби изместиха взривяването на банкомати и грабежите по магазини и бензиностанции, казват полицаи.

Крадците влизат в блокове и кооперации по обяд. Никога в жилищата на първите етажи, защото там има най-голям поток от хора. Действат по двама, не повече от трима. Единият е специализиран в отключването на вратите. Кое точно жилище да бъде отворено, се решава след оглед на дограмата и други външни белези, които евентуално да говорят, че в него може да има повече пари. Задължително обаче е апартаментите да са без СОТ.

Една от най-активните такива групички бе задържана наскоро. Били двама. За да не будят подозрение, пътували поотделно и винаги с метрото. Срещали се пред сградата, която единият е харесал предния ден.

Прекарвали

по около час

в апартамента,

вземали само пари и ценности, не се занимавали с телевизори, компютри и друга техника. Ровели навсякъде, не пропускали да проверят и под матраци, както и в калъфки на столове. Въпреки че търсели старателно, имало случаи и да пропуснат над 10 000 лв. След като попаднали в полезрението на СДВР и с помощта на камерите в метрото, двамата били задържани.

“Хората не си държат парите вкъщи, инвестират ги. Няма посегателства за над 50 000 лева”, разказват от сектор “Кражби” в СДВР. Един от малкото случаи на по-големи суми е при обира на шефката на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева. Кражбата е извършена в нощта срещу 24 юни, докато Тачева си е у дома. Крадецът се промъква през отворена балконска врата. Влиза вътре и задига металната каса, след което изчезва. Реже сейфа в съседен имот и отмъква над 25 хил. лв., както и злато и други ценности. Смята се, че крадецът е имал късмет и не е работил с предварителна информация, а е решил да влезе, когато е видял отворената врата. 

Друга оборотна група, която обаче предпочита офиси, е на Кокаларите, които бяха арестувани в края на септември след преследване. И те атакували често. Ден

преди да бъдат

задържани,

обрали тотопункт

На следващия ден решили да нападнат офис. Този път обаче криминалистите били подготвени и ги изненадали. Издебнали ги, след като разбили балконска врата на втория етаж на сграда в кв. “Надежда” и направили опит да откраднат метална каса, в която имало около 1000 лева и други предмети. Не успели заради намесата на полицията. Вместо да се предадат, апашите се качили на кола и натиснали газта. Полицаите ги преследвали, а мъжете блъснали 3 патрулки, преди да бъдат заловени.

За щастие, при преследването нямало пострадали. След като били задържани, се оказало, че бандитите се движат с крадена кола. От сектор “Кражби” казват, че това е отличителна черта на бандата. Арестуваните са Димитър Борисов, Николай Атанасов, Пламен Ангелов и Тодор Йорданов. И четиримата имат дълги досиета и присъди за кражби и грабежи. През април пък били задържани други членове на клана, който преди години се занимаваше и с взривяване на банкомати.

От полицията отчитат, че 22-ма са задържаните от началото на годината от т.нар. активен контингент, който действа често. Затова и кражбите са спаднали с около 30% спрямо същия период на м.г. Разкриваемостта е около 10%. Криминалисти обаче казват, че това е така, тъй като при задържането на един крадец му се повдига обвинение само за обира, при който е хванат, но реално той е извършил още няколко, за които е трудно да се съберат доказателства.

Напоследък се забелязва и преливане на контингента. Вече не са строго профилирани само в кражби или грабежи, а действат според информацията и възможността за задигане на пари. По същия начин е и с групите - събират се за конкретни удари. Заглушаването на алармата пък почти не се случва. Вместо това се предпочита да се действа на грабеж.

Врата с няколко ключалки отказва или бави апашите

Дограма със секюрити обков помага при посегателства заради допълнителните си точки на заключване.

За разлика от стандартната, която се заключва на едно място, тази със секюрити обков се затваря на 4, 6, 8 или 16 места според модела.

“И тя може да бъде разбита, но ще забави крадеца, затова той ще предпочете друг апартамент”, посочват от СДВР.

Друг номер, който помага, е врата с няколко ключалки. Тя също би отказала крадците. Ако ви се стори скъпа, може да сложите резе. Щифтовете против крадци пречат на бандита просто да извади вратата от пантите след развинтване на оста им.

Рекордът е 750 000 лв. в Дупница, подозират, че крадецът свил и 300 000 лв. в Благоевград

Един и същи човек е автор на рекордните като суми кражби в страната през годината, подозират полицаи. Става дума за посегателствата от жилища на търговци на дрехи в Дупница и Благоевград, от които бяха задигнати общо над 1 млн. лв.

Първият случай е от средата на август. Тогава бизнесменът Ивайло Павлов, известен сред дупничани с прякора си Аполон, отишъл на почивка в Гърция. Търговецът на дрехи тръгнал на 10 август и се върнал 4 дни по-късно. Когато се прибрал, се оказало, че от дома му липсват 750 000 лв. Парите били в каса в апартамента на мъжа. Крадецът използвал подправен ключ, блокирал и алармата. След като откраднал парите, заключил вратата.

По абсолютно същия начин била извършена и кражбата в Благоевград. Жертвата отново бил търговец на дрехи. Мъжът установил, че скритите в касата на апартамента му над 300 000 лв. липсват на 26 октомври. Разследването показало, че отново става дума за влизане с подправен ключ.

Така разследването тръгнало по следата, че става дума за един и същи автор. Оказало се, че главният заподозрян за обира в Дупница - мъж с прякор Бахамата, има жилище в Благоевград точно над апартамента на втората жертва. Бандитът, който има няколко присъди, е родом от Дупница. При обиск в дома му не било открито нищо, което да го свързва с кражбите. Полицаи обаче са категорични, че именно Бахамата е крадецът и е скрил парите на друго място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андре Токев

Андре Токев: Поемам си отговорността, искам да дам пример

СНИМКА: Pixabay

Освобождават от ДДС и акциз доставката на стоки за армиите на страните от ЕС

Божидар Божанов

До 6 месеца по-лесен достъп до електронни услуги за българите в чужбина

 Сийка Милева

Сийка Милева: Абсолютно всички оцелели вещи заедно с телата са върнати в Скопие

Президентът Румен Радев и вицето Илияна Йотова стигнаха пеша от президентството до Народното събрание, като бе лаконичен пред медиите. Обясни, че очаква стабилно правителство съвсем скоро.
СНИМКИ: Николай Литов

Организация на движението в центъра на София заради встъпването в длъжност на Радев

Проф. Николай Вълканов и съпругата му Румяна по време на освещаването от митрополит Антоний
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Митрополит Антоний освети NV Tower: най-зелената сграда в София, станала и Сграда на 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber