Съдът отказа споразумение с мъж, отглеждал плантация с канабис за 663 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10435294 Съдът отказа споразумение с мъж, отглеждал плантация с канабис за 663 хил. лв. Съдът отказа споразумение с мъж, отглеждал плантация с канабис за 663 хил. лв. www.24chasa.bg
Съдът отказа споразумение с мъж, отглеждал плантация с канабис за 663 хил. лв.

Районен съд – Дупница не одобри споразумение, постигнатото между РП – Кюстендил и адвоката на обвиняем за отглеждане на коноп / канабис, марихуана /, с което бе предвидено условно наказание „лишаване от свобода“ за 2 години, с 3- годишен изпитателен срок, както и глоба 5 000 лв. Съдът, под председателството на съдия Страхил Гошев предложи на страните ефективно наказание „лишаване от свобода“ за 3 години и 6 месеца, както и глоба 10 000 лв., което не бе прието от обвиняемия и неговия адвокат. Съдът връща делото на прокуратурата, като определението е окончателно.

Със споразумението, обвиняемият Д. С. се признаваше за виновен в това, че на 16.09.2021 г., в землището на с. Цървище, общ. Кочериново (на територията на ТП ДГС „Рилски манастир“), в горски труднодостъпен пресечен участък, почистен от дървета в естествена падина, отглеждал (чрез наторяване и поливане с изградена поливна система) растения от рода на конопа, а именно: общо 229 броя растения от рода на конопа (канабис, марихуана) с общо бруто тегло на изсушената листна маса и съцветия 165,79 килограма, на стойност 663 160 лева.

Според съдебния състав се касае за едно изключително тежко криминално деяние, свързано с производство на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, количества и на особено висока стойност от 663 160,00 лева, с които биха били засегнати сериозно здравето и живота на множество граждани. Деянието е било съпроводено със сериозна подготовка, набавяне на технически средства, семена и други от страна на обвиняемия и е осъществено в продължителен период от време в непристъпна горска местност. На следващо място такова мащабно деяние предполага участието и на други лица по пласиране, трафик, респ. държане на произведените наркотични вещества и би било предпоставка за извършването и на други престъпления, свързани с наркотични вещества, ако не беше разкрито своевременно от органите на реда.

Съдът е, меко казано, озадачен от крехките и наивни до степен на несериозност обяснения на обвиняемия, дадени в хода на ДП за целта на отглеждане на наркотичните вещества с цел производство на канабисово олио, което според него лекувало онкологични заболявания. Стойността на отглежданите високорискови наркотични вещества надхвърля 1020 минимални работни заплати, което само по себе си е изключително утежняващо отговорността на субекта обстоятелство, пише в мотивите си за не одобряване на споразумението съдия Страхил Гошев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Инцидентът е станал на пешеходна пътека в Пазарджик. СНИМКА: Pixabay

Полицаи дирят избягалия шофьор, блъснал младеж в Монтана

Международният съд в Хага.

Съдът в Хага призова Армения и Азербайджан да не подклаждат расова омраза

Бойци от ПКК  Снимка: Ройтерс, архив

Четирима терористи от ПКК са ликвидирани при турски въздушни удари в Ирак

Пистолет
Снимка: Архив

Германец уби семейството и се гръмна заради фалшив сертификат

Въздушна пушка Снимка: Архив

10 години затвор за мъж, убил с въздушна пушка съселянин

Съдят шофьор за катастрофа със смърт на жена

Съдят шофьор за катастрофа със смърт на жена

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber