Радио Китай: Повишаването на цената на пуешкото е аларма за Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10434908 Радио Китай: Повишаването на цената на пуешкото е аларма за Вашингтон Радио Китай: Повишаването на цената на пуешкото е аларма за Вашингтон www.24chasa.bg
Радио Китай: Повишаването на цената на пуешкото е аларма за Вашингтон

Този четвъртък американците отбелязват Деня на благодарността, на който по традиция се яде пуйка. Обаче тази година вечерята ще им струва по-скъпо, твърди Радио Китай. Според данни на американското Министерство на земеделието, цената на едро на една замразена пуйка ще достигне 1,35 щатски долара за паунд, което е с 21% повече от миналата година. Резултатите от анкета на Американската федерация на фермерските бюра показва, че една празнична вечеря за 10 души ще струва 53,31 щатски долара. Затова вестник „Ню Йорк таймс“ писа, че тази година празничната вечеря ще удари американците в джоба.

По-скъпата празнична вечеря за Деня на благодарността е пример за шока от високите цени, който преживяват американците. От хранителните стоки до енергията, автомобилите и други продукти, цените на всичко се качи значително. Данните показват, че инфлацията в САЩ е достигнала пика си през последните 31 години.
Планът на американското правителство за стимулиране на потреблението за милиарди долара има ефект, но слабите мерки за овладяване на пандемията забавят възстановяването на трудовия пазар. Същевременно заради влиянието на COVID-19 в света, веригата на доставки за забавя. Експертите на Федералния резерв очакваха, че възстановяването на икономиката ще е по-бързо от безконтролната инфлация и забавиха приемането на политиката за затягане. Множество фактори обаче доведоха до продължаваща висока инфлация в САЩ и допълнително задълбочиха дългосрочния инфлационен риск. Освен това тарифните мерки на САЩ върху китайските стоки също засилиха повишаването на цените.
В съвместното писмо на 24 американски бизнес организации, включително и Търговската камара на САЩ, се призовава американското правителство да вдигне тарифните мерки срещу Китай, за да облекчи ситуацията. Тарифните мерки оказват сериозна вреда върху интересите на американските домакинства. В писмото се посочва, че американските търговци са загубили 110 милиарда щатски долара, 40 милиарда от които по време на сегашната администрация.
Настоящата висока инфлация не само кара американските компании и граждани да страдат от политиката „Америка на първо място“, но има и риск това да се отрази и на други държави. САЩ трябва да спрат с „предаването“ на кризата, да приемат по-отговорна парична политика и да си сътрудничат с международната общност в координирането на мерките за обществено здравеопазване, за да насърчат връщането към нормалното на световния пазар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Директорът на МВФ: Китайският икономически растеж е от полза не само за страната, но и за света

Директорът на МВФ: Китайският икономически растеж е от полза не само за страната, но и за света

Снимка Радио Китай

Радио Китай: Може ли американската демокрация, подвластна на парите, да е истинска демокрация?

Снимки Радио Китай

Науката и технологиите на Първото изложение за култура и туризъм в гр. Ухан

Книги без граници

Книги без граници

Китай напредва в изграждането на Националния парк за панди

Китай напредва в изграждането на Националния парк за панди

Новите работни места в Китай ще надвишат 13 милиона през 2022 г.

Новите работни места в Китай ще надвишат 13 милиона през 2022 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber