Taван на субсидиите, повече за плодове и зеленчуци, режат най-големите фермери (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10430859 Taван на субсидиите, повече за плодове и зеленчуци, режат най-големите фермери (Обзор) Taван на субсидиите, повече за плодове и зеленчуци, режат най-големите фермери (Обзор) www.24chasa.bg

Таван за субсидиите, завишаване на контрола при производството и вноса на храни, повече пари за плодове и зеленчуци и изсветляване на сектора, повече родно и биопроизводство. Това бяха част от темите, около които се обединиха партиите при обсъждането на политиките в сектор “Земеделие” в сряда.

Taван на субсидиите, повече за плодове и зеленчуци, режат най-големите фермери (Обзор)

Идеите се припокриваха почти по всички теми, от БСП видяха 80% съвпадение с колегите си от “Продължаваме промяната”, ИТН и ДБ, но много от тях останаха за допълнително уточняване. Такива теми за допълнително обсъждане са създаване на министерство по природните ресурси, превръщането на Агенцията по горите в самостоятелен орган, изваждането на БАБХ от земеделското министерство.

Дискусията на тема
Дискусията на тема "Земеделие" започна с минута мълчание в памет на загиналите на АМ "Струма" и дома за възрастни хора.

Преговарящите се обединиха около нуждата от модернизация и дигитализация на сектора, залесяване, създаване на информационна система за прозрачност и управление на публичните гори.

Taван на субсидиите, повече за плодове и зеленчуци, режат най-големите фермери (Обзор)

Според Кирил Петков, който водеше дискусията, земеделието трябва да е основен фокус на новата антикорупционна система.

Сред идеите му бе създаването на събирателни пазари за зеленчуци по модела на САЩ. Нужни са ни 6 такива, където да се разтоварват всички камиони с вносни и български стоки, и да има пълен ларораторен и митнически контрол, посочи Петков.

Зеленчукопроизводството трябва да ни е приоритет, затова, ако съберем вноса и българското производство на тези 6 места, тогава и малките производители ще могат да продават, няма да има прекупвачи, обясни още той.

Биоземеделието у нас е едно от най-пренебрегваните, а Зелената сделка дава предимство именно на него, затова бъдещите управляващи се обединиха около идеята да бъде насърчавано. Темата обаче остана отворена за допълнително обсъждане.

Сред част от допирните точки беше и стратегия за баланс между местно производство и износа.

Най-сериозният проблем в България е използването и арендуването на земеделски земи, посочи Албена Симеонова от “Да, България”. Според нея 80% от директните плащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи. Симеонова изтъкна, че в страни като Германия и Холандия плащанията са между 60 и 100 хил. евро, а у нас би могъл да се използва таванът на плащанията, който е 100 хил. евро.

От ИТН подчертаха, че огромна част от земеделската земя в България се арендова, което означава, че субсидии влизат в икономическия живот на страната, и предупредиха, че темата трябва внимателно да бъде разгледана. За БСП пък било важно не как да се накажат големите, а с какво това помага на малките и средните производители.

От “Продължаваме промяната” подкрепиха идеята за таван на субсидиите, но не споменаха конкретна сума,

“На стопанства над 15 хил. декара не им трябват субсидии, можем да пренасочим тези средства към други сектори”, посочи обаче Кирил Петков.

И четирите партии се обединиха около нуждата от иновации в селскостопанската наука и взаимообвързаността между туризма и земеделските производители. Сред част от допирните точки беше и възстановяване на магистралните тръбопроводи за напояване.

Решено беше и да има инвентаризация на горите и да се ограничи незаконната сеч.

Гергана Кабаиванова от ДБ поиска увеличаване на дела на местните и биохраните в обществените поръчки и да има регулация за продажбата на домашни храни.

От ИТН пък имат идея за общински земеделски магазини, които да продават продукти на местни производители в различни градове. Друго предложение беше създаването на външнотърговско звено в земеделското министерство, което да търси пазари за българска продукция, а арендните договори да бъдат 7-годишни. Според ИТН браншовите организации трябва да бъдат структурирани като единен партньор на изпълнителната власт.

Забрана за даряване на идеални части на земеделска земя, освен ако не е между роднини, подчерта като друга идея Пламен Абровски от ИТН.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България


ЛАУРА КЬОВЕШИ

Първи българин, даден на съд от Кьовеши за подкуп - главен експерт Траян Делиагов от фонд “Земеделие”

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Кабинетът одобри кадрови промени в Бюрото по защита на застрашени лица

Корнелия Нинова на 49-ия конгрес на БСП.

961 отиват на конгреса на БСП, а настроенията са: подкрепа за Корнелия Нинова

Лена Бориславова

Кои знакови дела на спецправосъдието са "на трупчета" и кои са в ход (Инфографика)

НСИ

Последните 3 месеца на 2021-а смъртността в България се вдигна с почти 50 процента (Обзор, графика)

Петър Витанов

Петър Витанов: В БСП не може да има чегъртане и остракиране, трябва ни обединение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber