Касата да глобява за лошо лечение, а не за липсващ подпис, иска лекарският съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/10425652 Касата да глобява за лошо лечение, а не за липсващ подпис, иска лекарският съюз Касата да глобява за лошо лечение, а не за липсващ подпис, иска лекарският съюз www.24chasa.bg
Санкционирането за административни грешки, а не за качеството на медицинската услуга, само налага петно върху лекарите и гилдията, казват от БЛС.
Санкционирането за административни грешки, а не за качеството на медицинската услуга, само налага петно върху лекарите и гилдията, казват от БЛС.

С промени в правилата за контрол на НЗОК ще се избегнат казуси като този с доц. Оскар в “Александровска” и с ексшефа на “Пирогов” проф. Балтов

Здравната каса да контролира качеството на предлаганата медицинска услуга и да налага глоби за лошо лечение, а не за административни грешки като липсващ подпис.

За тази промяна в правилата на НЗОК настояват от Българския лекарски съюз.

“Някои от записаните нормативни правила за контрол от страна на касата трябва да бъдат променени. Сега, ако се открие административна грешка, не се предполага да се търси каква е причината за нея – да се види дали наистина е липсващ пациент, или не, а веднага се налага глоба. Би трябвало в такива случаи

да се търси конкретно посоченият пациент, за да се изясни получил ли е услугата, или не,

защото в крайна сметка за нас като пациенти и лекари е важно дали, бидейки заплатена, тя е извършена качествено и добре, а не просто да накажем някого, още по-малко да му сложим петно че е източвал НЗОК”, каза пред “24 часа” председателят на лекарският съюз д-р Иван Маджаров.

Сегашните правила за контрол са подписани от съсловната организация преди време, но са нужни промени, за които се изисква съгласието и на касата, уточни той.

Искането за промяна на правилата бе и по повод последните събития в Александровска болница, където стана ясно, че 7 лекари, сред които и началникът на очната клиника доц. Александър Оскар са глобени заради липсващ подпис в документацията на значителен брой пациенти. Същият бе и случаят в “Пирогов” от лятото, когато спешната болница бе обвинена за източване на НЗОК и бе уволнен тогавашният ѝ директор проф. Асен Балтов.

Според Маджаров в случая с Александровска трябва да се изясни дали се касае за административно нарушение, или за липса на пациенти.

“Намирането на пропуски в документацията не се обявява като административно нарушение, а като неизвършена работа, което се квалифицира като получаване на пари за несвършена работа и по този начин се

рушат авторитетът и имиджът на цялото съсловие,

а пациентите се лишават от възможността да се възползват от здравните си осигуровки и да получат диагностичната лечебна помощ от специалист”, каза д-р Маджаров.

Той припомни, че БЛС избра офталмолога доц. Оскар за “Лекар на годината” през 2020 г. не само заради това, че участва активно и бе инициатор на някои от кампаните за подпомагане на лекарите на първа линия, но и защото е сред добрите и търсени офталмолози. Затова и било нелогично твърдението, че е източвал НЗОК. Точно в това санкциониране Маджаров виждал възможност добри лекари да бъдат очернени.

“В този и други подобни сличаи вината не е в контролните органи или ръководството на касата, по-скоро обръщаме внимание, че текстовете, регламентиращи контрола, трябва да бъдат променени, така че да се гарантира реален контрол на качеството на извършената дейност и избягване на формален такъв”, обясни шефът на лекарите.

Д-р Маджаров коментира и предстоящото договаряне на анекса към рамковия договор за догодина.

Основна част в преговорите по него ще бъде увеличението на клиничните пътеки.

“Независимо от политическите сътресения, които се случват в страната през последната година, здравната система има своите проблеми, които не са отсега, но и не търпят отлагане в тяхното решаване. Особено наложително е да се разбере от всички, които ще взимат решенията сега, че огромна част от лечебните заведения в страната страдат от сериозен недостиг на персонал.

Над 60-70, а някъде дори и 80% от работещите са в пенсионна възраст

и са с изключително ниско заплащане, което показва, че трябват спешни мерки, изразяващи се в рязко повишаване на цените на медицинските услуги”, каза д-р Маджаров.

От лекарския съюз ще предложат да бъдат увеличени и цените на дейностите, изпълнявани в доболничната помощ от джипитата и специалистите, които заплаща касата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 28 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 28 януари - вижте първите страници през годините

9874 нови случая на COVID-19 - 26,02% от тестваните

9874 нови случая на COVID-19 - 26,02% от тестваните

Асен Василев бе категоричен, че работодателите трябва да осигурят висока продуктивност на служителите, за да няма работещи бедни.

Асен Василев не поддаде – вдига осигуровките на богатите и ниските заплати (Обзор)

Обвиняем за отглеждане и държане на коноп в монтанското село Киселево е предаден на съд

Обвиняем за отглеждане и държане на коноп в монтанското село Киселево е предаден на съд

След заседанието на мониторинговата група българският премиер се срещна с новата шефка на Европарламента Роберта Мецола.

Две различни Българии описаха в Брюксел премиерът и прокурорът (Обзор)

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров: Ако съм причина корупцията да цъфти, окей, мен ме няма. Покажете какво можете (ОБЗОР)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber